Με δημοπρασίες ισχύος θα επιτευχθεί ο υποχρεωτικός στόχος μείωσης της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας κατά τον φετινό χειμώνα. Με τροπολογία που κατέθεσε το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, θεσπίζεται νομοθετικά ο σχετικός μηχανισμός, με τη δημιουργία της Υπηρεσίας Μείωσης Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Η μείωση της κατανάλωσης ρεύματος κατά 5% στις ώρες αιχμής από την 1η Δεκεμβρίου έως και τις 31 Μαρτίου 2023 αποτελεί δεσμευτική υποχρέωση για όλα τα κράτη-μέλη, με βάση τον Κανονισμό της Ε.Ε., που έγινε αποδεκτός από τους υπουργούς Ενέργειας στα τέλη Σεπτεμβρίου. Σε εφαρμογή αυτής της υποχρέωσης θεσπίζεται και ο νέος μηχανισμός.
Υπόχρεοι της μείωσης ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι οι βιομηχανίες υψηλής και μέσης τάσης ή οι φορείς σωρευτικής εκπροσώπησης φορτίου (ΦΟΣΕ). Για τα φορτία που θα κόβουν, θα αμείβονται με έσοδα του Ταμείου Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ). Το κρίσιμο διάστημα περιστολής της κατανάλωσης θα είναι μεταξύ 6 μ.μ.-9 μ.μ., συμπεριλαμβανομένου και του Σαββατοκύριακου.
Οι ποσότητες θα προσφέρονται μέσω δημοπρασιών που θα προκηρύσσει ο ΑΔΜΗΕ. Οι δημοπρασίες θα έχουν μειοδοτικό χαρακτήρα, δηλαδή, θα προκρίνονται οι εκπρόσωποι φορτίου που θα δίνουν τις χαμηλότερες τιμές για την περικοπή ισχύος.
Αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστές οι τελικές δημοπρατούμενες ποσότητες, θα καθοριστούν με απόφαση του ΥΠΕΝ, αφού συνεκτιμηθεί και η εθελοντική μείωση της κατανάλωσης από τη χαμηλή τάση κατά τις ίδιες ώρες. Όσο λιγότερο ρεύμα καταναλώνουν νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις στις ώρες αιχμής, τόσο μικρότερες θα είναι οι ποσότητες που θα βγουν σε δημοπρασία. Πάντως, έχει υπολογιστεί ότι για να επιτευχθεί ο στόχος μείωσης του 5%, θα πρέπει να δημοπρατούνται τουλάχιστον 300 μεγαβατώρες για κάθε ώρα αιχμής στο εγχώριο Σύστημα. Να σημειωθεί ότι ήδη έχει καταγραφεί μείωση της ζήτησης ρεύματος κατά 7%-8% από τη χαμηλή και τη μέση τάση.
Με την τροπολογία προβλέπονται και χρεώσεις μη συμμόρφωσης. Αν ένας εκπρόσωπος φορτίου που προκρίθηκε από τη δημοπρασία δεν μειώσει την κατανάλωσή του κατά τη συμφωνημένη ποσότητα, τότε θα πληρώνει πέναλτι, που θα αποτελεί έσοδο του ΤΕΜ.
Το επόμενο βήμα, μετά την ψήφιση της τροπολογίας που εντάχθηκε σε σχέδιο νόμου του υπουργείου Ανάπτυξης, είναι ο καθορισμός όλων των απαραίτητων λεπτομερειών για την έναρξη λειτουργίας του μηχανισμού, οι οποίες θα συμπεριληφθούν σε Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργείων Οικονομικών και ΠΕΝ. Έτσι, θα μπορέσει ο ΑΔΜΗΕ να εκδώσει τον Κανονισμό των δημοπρασιών, να στείλει πρόσκληση στους υπόχρεους της υπηρεσίας και να τους εγγράψει σε σχετικό Μητρώο.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν μέσα σε δεκαπέντε ημέρες, για να καταστεί δυνατή η πρώτη δημοπρασία πριν από την 1η Δεκεμβρίου.