Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Εννέα παρεμβάσεις σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εισφορές

Τι αλλάζει για εκατομμύρια ασφαλισμένους και συνταξιούχους. Αλλάζει ο χρόνος παραγραφής των οφειλών, αυξάνονται οι δόσεις για οφειλέτες, μειώνονται εισφορές για δημοσίους υπαλλήλους αλλά και ανατρέπονται όρια ηλικίας.

Ασφαλιστικό νομοσχέδιο: Εννέα παρεμβάσεις σε συντάξεις, όρια ηλικίας και εισφορές

Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό σχέδιο νόμου που περιλαμβάνει τουλάχιστον 9 σημαντικές παρεμβάσεις, μεταξύ  των οποίων τις αυξήσεις των συντάξεων, την παροχή του επιδόματος των 250 ευρώ, τα κίνητρα προώθησης της πλήρους απασχόλησης, τη ρύθμιση οφειλών αλλά και τα νέα όρια ηλικίας στο δημόσιο, από το 2023 και εφεξής.

Ήδη οι διατάξεις έχουν καταρτιστεί από το υπουργείο Εργασίας και αναμένεται η συλλογή υπογραφών από τα συναρμόδια υπουργεία προκειμένου το σχέδιο νόμου να κατατεθεί στη Βουλή και να ψηφιστεί εντός του Νοεμβρίου, προκειμένου κάποιες από τις διατάξεις, όπως για παράδειγμα οι πληρωμές της «επιταγής ακρίβειας», να γίνουν πριν από τα Χριστούγεννα.

Στις βασικές διατάξεις, όπως έχει αποκαλύψει το Euro2day.gr, συγκαταλέγεται και αυτή για την επίσπευση της χορήγησης των αυξήσεων, πάνω από 7,5%, στις κύριες συντάξεις, που θα ορίζει ότι οι αυξήσεις που έχουν προγραμματιστεί να δοθούν από την 1.1.23 και μετά, θα καταβληθούν σύμφωνα με τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τον ρυθμό ανάπτυξης της τρέχουσας χρονιάς, που θα εμπεριέχονται στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Μια έκθεση που μαζί με το τελικό κείμενο πρόκειται να κατατεθούν στη Βουλή τον Δεκέμβριο. Εάν υπάρχουν αποκλίσεις ως προς το τελικό αποτέλεσμα των αυξήσεων, αυτές θα διαπιστωθούν όταν κλείσει δημοσιονομικά το τρέχον έτος, κάτι που ενδέχεται να συμβεί έως το επόμενο φθινόπωρο. Η τελική εκκαθάριση όμως, βάσει της διάταξης, θα γίνει με τις αυξήσεις του 2024.

Σημαντική για πάνω από 1 εκατ. συνταξιούχους, αλλά και μακροχρόνια ανέργους, υπερήλικες και δικαιούχους αναπηρικών συντάξεων, είναι και η διάταξη που ορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις λήψης της έκτακτης  οικονομικής ενίσχυσης. Στόχος είναι να δοθεί πριν από τα Χριστούγεννα,  στους οικονομικά ασθενέστερους συνταξιούχους με μηνιαίο εισόδημα έως και 800 ευρώ, και θα είναι της τάξης των 250 ευρώ. Το όριο που τέθηκε για οικογενειακό εισόδημα είναι 16.200 ευρώ.

Δύο  είναι οι παρεμβάσεις που αφορούν τις οφειλές  προς τον ΕΦΚΑ και το ΚΕΑΟ. Έτσι, θα δίνεται η δυνατότητα αύξησης των δόσεων ρύθμισης οφειλής προς τα ασφαλιστικά ταμεία σε 24 από 12 δόσεις, αλλά με επιτόκιο 5,95%, δηλαδή αυξημένο κατά μία ποσοστιαία μονάδα σε σχέση με τη δωδεκάμηνη ρύθμιση.  

Με άλλη διάταξη, θα ορίζεται, μετά τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, νέο όριο για την παραγραφή χρεών. Συγκεκριμένα, θα ξεκαθαρίζεται πως ο χρόνος παραγραφής των οφειλών προς τον ΕΦΚΑ, εφόσον δεν έχει κινηθεί η διαδικασία αναζήτησής τους, μειώνεται από τα 20, στα 10 έτη. Η διάταξη ορίζει ότι οι εργαζόμενοι δεν θα χάσουν τον χρόνο ασφάλισης που αντιστοιχεί στα όποια χρέη πρόκειται να παραγραφούν. Με ξεχωριστή υπουργική απόφαση, θα αποσαφηνίζεται πλήρως η διαδικασία παραγραφής, για την οποία θα απαιτείται η υποβολή σχετικής αίτησης από τους ενδιαφερόμενους.  

Με στόχο τη στήριξη της πλήρους απασχόλησης, ειδική διάταξη στο μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα προβλέπει τη δυνατότητα από επιχειρήσεις που έχουν εργαζόμενους με συμβάσεις μερικής απασχόλησης σε ποσοστό άνω του 50% του συνολικού προσωπικού που απασχολούν να τις μετατρέψουν σε συμβάσεις πλήρους. Έτσι, θα επιδοτούνται με έκπτωση 40% στις ασφαλιστικές εισφορές που θα καταβάλλουν για χρονικό διάστημα ενός έτους.

Τέλος και επίσημα στην αγωνία αλλά και στις ελπίδες χιλιάδων δημόσιων υπαλλήλων αναμένεται να βάλει η διάταξη που θα ξεκαθαρίζει ότι όσοι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα τα έτη 2010, 2011 και 2012 (με 25 χρόνια συμπληρωμένης υπηρεσίας μέχρι τότε) και συμπληρώνουν τα 56, 58 ή 60 έτη ηλικίας, κατά περίπτωση, εντός του 2022, θα έχουν δικαίωμα συνταξιοδότησης με μειωμένο όριο ηλικίας έως και την 31η Δεκεμβρίου. Σε αντίθετη περίπτωση, ήτοι εφόσον δεν συμπληρώνουν τη ηλικία αυτή, θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν μόλις  συμπληρώσουν το 62ο έτος της ηλικίας τους.    

Με άλλη διάταξη, καταργείται η ειδική εισφορά 1% των ασφαλισμένων του ΤΠΔΥ, που έχει ως αποτέλεσμα, από  την 1η Ιανουαρίου 2023, να αυξηθεί αντίστοιχα ο καθαρός μισθός όλων των εργαζόμενων στο δημόσιο. Πρέπει να αποσαφηνιστεί εάν η κατάργηση αφορά και τα Μετοχικά Ταμεία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Τους οποίους  βέβαια αφορά η διάταξη για τη μάχιμη πενταετία, σύμφωνα με την οποία, επεκτείνεται σε όλους τους ένστολους το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας», δηλαδή της αναγνώρισης έως και πέντε επιπλέον ετών ασφάλισης, καταβάλλοντας τις αντίστοιχες εισφορές.

Τέλος, θα υπάρχει διάταξη με την οποία θα θεσπίζεται πλαφόν και στις επικουρικές συντάξεις. Να σημειωθεί ότι έχει ήδη  θεσπιστεί (με το Ν. 4623/2019) ανώτατο όριο του συνολικού ακαθάριστου ποσού της μηνιαίας κύριας σύνταξης. Με τη νέα ρύθμιση, θεσπίζεται αντίστοιχο όριο και για το συνολικό ακαθάριστο ποσό της μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, που ανέρχεται στα 6/20 του πλαφόν της κύριας σύνταξης, ήτοι, στα 1.382,40 ευρώ  τον μήνα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v