Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΕΠΕ: Ξεκινά σαφάρι ελέγχων για ψηφιακή κάρτα-εργατικά ατυχήματα

Στα... μανταλάκια από την ερχόμενη εβδομάδα οι έλεγχοι και τα αποτελέσματά τους για την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας. Τι ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης. Γιατί προβληματίζει τους ειδικούς η αύξηση των εργατικών ατυχημάτων.

ΣΕΠΕ: Ξεκινά σαφάρι ελέγχων για ψηφιακή κάρτα-εργατικά ατυχήματα

Συστηματικούς ελέγχους σε τράπεζες και μεγάλα σούπερ μάρκετ, σε όλη την επικράτεια, ξεκινά η Επιθεώρηση Εργασίας, με στόχο τον εντοπισμό τυχόν παραβάσεων στην εφαρμογή του μέτρου της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, σε εκδήλωση υπό την αιγίδα του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στην Εργασία (ΕΛΙΝΥΑΕ), σημειώνοντας ότι πλέον, η νεοσύστατη Ανεξάρτητη Αρχή θα δημοσιοποιεί σε μηνιαία βάση τόσο τους ελέγχους που θα πραγματοποιούνται όσο και τα πρόστιμα που θα επιβάλλονται, όπου διαπιστώνονται παραβάσεις. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει εντός της επόμενης εβδομάδας ενώ, όπως είπε ο κ. Χατζηδάκης, η δημοσιοποίηση των στοιχείων θα αφορά όχι μόνο τον κάθε μήνα του έτους, αλλά θα περιλαμβάνει και τυχόν συγκεντρωτικά στοιχεία από την αρχή της χρονιάς.

Αναφερόμενος ειδικά στη διαδικασία εφαρμογής της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε την έναρξη ελέγχων, με τα πρόστιμα που έχουν οριστεί να κυμαίνονται από 3.000 έως 10.500 ευρώ, ανά περίπτωση. Ειδικότερα, για κάθε περίπτωση απόκλισης της καταγραφής του χρόνου εργασίας από τον πραγματικό χρόνο εργασίας, βάσει της υπουργικής απόφασης, θα επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 3.000 ευρώ. Εάν ο εργοδότης παρεμποδίζει την απόδειξη του πραγματικού χρόνου εργασίας, εξαλείφοντας τα στοιχεία, το πρόστιμο θα είναι 4.000 ευρώ, ενώ βάσει του νόμου 4808/2021, στην περίπτωση που δεν ενεργοποιείται η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, το πρόστιμο ανέρχεται στις 10.500 ευρώ.

Να σημειωθεί ότι το μέτρο της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας εφαρμόζεται σε όλες τις τράπεζες που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα καθώς και στα σούπερ μάρκετ άνω των 250 εργαζόμενων, ενώ εδώ και 10 ημέρες έχει ξεκινήσει η διαδικασία απογραφής όλων των εργαζόμενων, σε επιχειρήσεις όλων των κλάδων του ιδιωτικού τομέα, καθώς στόχος είναι, σταδιακά, να ενταχθούν στη διαδικασία χρήσης Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας όλες οι επιχειρήσεις. Η διαδικασία θα είναι σταδιακή, με το επόμενο βήμα να προβλέπει την επέκτασή της στους κλάδους των security, στη βιομηχανία, στις ασφαλιστικές εταιρείες, στις ΔΕΚΟ και έπονται ο τουρισμός και η εστίαση.

Σύμφωνα με τον κ. Χατζηδάκη, από το περασμένο καλοκαίρι η Επιθεώρηση Εργασίας έχει πραγματοποιήσει σειρά ελέγχων σε όλη την επικράτεια, ειδικά στους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης. Ακολούθησαν τον Σεπτέμβριο έλεγχοι σε εταιρείες ντελίβερι και κούριερ, στις οδικές μεταφορές και, με αφορμή την έναρξη του νέου σχολικού έτους, σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια που χρησιμοποιούν οδηγούς και συνοδούς.

Κατά το 3ο Πανελλήνιο Συνέδριο του ΕΛΙΝΥΑΕ, ανακοινώθηκε η λειτουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος «ΗΡΙΔΑΝΟΣ» για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σύμφωνα μάλιστα με τον κ. Χατζηδάκη, «η  διαγωνιστική διαδικασία για το πρόγραμμα ΗΡΙΔΑΝΟΣ ήδη  προωθείται».

Κατά τη χθεσινή πρώτη ημέρα του Συνεδρίου, διάχυτος ήταν ο προβληματισμός για την αύξηση των εργατικών ατυχημάτων του τελευταίου χρόνου. « Δεν εφησυχάζουμε. Τα εργατικά ατυχήματα και δυστυχήματα εξακολουθούν δυστυχώς να συμβαίνουν. Και το τελευταίο διάστημα, είμαστε δυστυχώς μάρτυρες αρκετών νέων τέτοιων ατυχημάτων και δυστυχημάτων. Γι’ αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικές πρωτοβουλίες σαν τη σημερινή», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης.

Στο πλαίσιο αυτό, υπεγράφη χθες σύμφωνο συνεργασίας του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με το ΕΛΙΝΥΑΕ, το οποίο προβλέπει δράσεις και προγράμματα για την προώθηση της υγείας και ασφάλειας στην εργασία.

Μιλώντας ο πρόεδρος  της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος  Καββαθάς, σημείωσε την έμφαση που δόθηκε στα δημόσια συστήματα υγείας και στις δημόσιες πολιτικές κατά την περίοδο της πανδημίας, καθώς και τη σημασία που έχει για τις  μικρομεσαίες επιχειρήσεις η επαγγελματική υγεία και ασφάλεια.

«Συνεκτιμώντας τις δυσκολίες και τις προκλήσεις που παρουσιάζουν οι δυσάρεστες εξελίξεις για τη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, ειδικά μετά το ξέσπασμα της πανδημίας και μέχρι σήμερα, το θέμα της Υγιεινής και της Ασφάλειας στους εργασιακούς χώρους έχει πλέον αυξημένη και ιδιαίτερη σημασία, αλλά και κοινωνικό αντίκτυπο», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του ο Γ. Καρανίκας, πρόεδρος της ΕΣΕΕ. Και επισήμανε πως οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθός τους, χρειάζονται  διαρκή, εκτεταμένη και αξιόπιστη ενημέρωση για τους κινδύνους που μπορούν να προκύψουν στον χώρο εργασίας και να εξασφαλίσουν συνθήκες που να βασίζονται σε ακριβή γνώση της πραγματικότητας.

Υπέρ του προληπτικού ελέγχου στη δουλειά και της ενίσχυσης των ελεγκτικών  μηχανισμών τάχθηκε ο γραμματέας Υγείας και Ασφάλειας της Εργασίας στην ΓΣΕΕ και μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία Α. Στοϊμενίδης. Ζήτησε μάλιστα αναμόρφωση του συστήματος αναγγελίας και καταγραφής  των εργατικών ατυχημάτων, του συστήματος παρακολούθησης, αξιολόγησης και αξιοποίησης των δεδομένων, καθώς και την εισαγωγή της έννοιας της επαγγελματικής ασθένειας στη χώρα μας.

Τα θέματα της υγιεινής και ασφάλειας στην εργασία βρίσκονται στον πυρήνα των προτεραιοτήτων του Συνδέσμου, σύμφωνα με τον πρόεδρο Εκτελεστικής Επιτροπής του ΣΕΒ Ευθύμιο Βιδάλη. «Τα μέτρα προστασίας και πρόληψης των επαγγελματικών κινδύνων, η ενημέρωση και η κατάρτιση, καθώς και η  οργάνωση και παροχή των αναγκαίων μέσων, ως ενέργειες, συμβάλλουν αποτελεσματικά στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας μιας επιχείρησης και, ταυτόχρονα, στην προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v