Προσωρινό το «διάλειμμα» στα deals του ασφαλιστικού κλάδου

Γιατί η αγορά πιστεύει ότι ο κύκλος συγκέντρωσης δεν ολοκληρώθηκε αλλά πήρε μικρή παράταση. Πώς επηρεάζουν οι εξελίξεις τα φυσικά δίκτυα των διαμεσολαβούντων.

Προσωρινό το «διάλειμμα» στα deals του ασφαλιστικού κλάδου

Την εκτίμησή τους ότι θα δούμε και νέο κύκλο συγκέντρωσης στον χώρο των ασφαλιστικών εταιρειών αλλά σε επόμενη χρονική φάση, επισημαίνουν στελέχη του κλάδου, θεωρώντας πως το μαζικό κύμα των deals που χαρακτήρισε την τελευταία διετία δεν ολοκληρώθηκε, απλά… μεταφέρθηκε χρονικά για ένα ή και δύο έτη.

Αλήθεια είναι πως κατά την τελευταία διετία άλλαξε δραστικά ο χάρτης στην ασφαλιστική αγορά, καθώς η Genarali εξαγόρασε την AXA, η NN τη MetLife, η Allianz την Ευρωπαϊκή Πίστη και το αμερικανικό fund CVC το 80% της Εθνικής Ασφαλιστικής. Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως και άλλες εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες λέγεται ότι προσπάθησαν να προχωρήσουν σε εξαγορές, όπως για παράδειγμα η Eurolife και η Interamerican, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποια συμφωνία.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, παρατηρείται πράγματι μια απραξία κατά τους τελευταίους μήνες, λόγω των αλλαγών που έχουν λάβει χώρα στο οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον, πλην όμως εξακολουθούν να υπάρχουν δομικοί λόγοι για τους οποίους οι εταιρείες και οι μέτοχοί τους θα αποκομίσουν οφέλη από την περαιτέρω συγκέντρωση του κλάδου. Τέτοιοι λόγοι είναι για παράδειγμα το μικρό μέγεθος της εγχώριας αγοράς, ο μεγάλος αριθμός εταιρειών που δραστηριοποιούνται στις γενικές καλύψεις, οι ολοένα και αυστηρότεροι-γραφειοκρατικότεροι όροι που θέτουν οι εποπτικές αρχές, αλλά και οι υψηλές επενδύσεις που απαιτούνται για την ψηφιακή μετάβαση των ασφαλιστικών επιχειρήσεων στη νέα εποχή.

Σύμφωνα μάλιστα με τους ίδιους κύκλους, η συγκέντρωση των ασφαλιστικών εταιρειών θα οδηγήσει σε αντίστοιχες κινήσεις και τα φυσικά δίκτυα των διαμεσολαβούντων τα οποία θα κληθούν να επιλέγουν συνεργασίες μεταξύ λιγότερων ασφαλιστικών εταιρειών, πέρα από τον σκληρό ανταγωνισμό που ήδη υφίστανται από τις τράπεζες και το διαδίκτυο.

Παρ' όλα αυτά, θα θεωρηθεί έκπληξη αν ανακοινωθεί κάποιο σημαντικό deal μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών στο προσεχές μέλλον. «Αυτό οφείλεται κυρίως σε δύο λόγους», υποστηρίζει γνωστός παράγοντας της αγοράς, εξηγώντας:

«Ο πρώτος λόγος σχετίζεται με εκείνες τις εταιρείες που ήδη προχώρησαν τελευταία σε εξαγορές. Είναι προφανές ότι αυτές δίνουν κατά την τρέχουσα περίοδο έμφαση στη λειτουργική και ουσιαστική ενσωμάτωση των σχημάτων που αποκτήθηκαν, με στόχο να αποφευχθούν πιθανές τριβές και να μεγιστοποιηθούν οι δυνατές συνέργειες και οικονομίες κλίμακας. Τα μεγάλα καράβια αργούν να στρίψουν.

Ο δεύτερος λόγος σχετίζεται αναμφίβολα με το τρέχον οικονομικό περιβάλλον και το όλο κλίμα αβεβαιότητας που επικρατεί διεθνώς. Οι ασφαλιστικοί όμιλοι αυτή την περίοδο καταγράφουν, λόγω της αύξησης των επιτοκίων, σημαντικού ύψους υποαξίες στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια (με ό,τι αυτό σημαίνει για το ύψος των ιδίων και των εποπτικών τους κεφαλαίων), τα οποία είναι τοποθετημένα -άμεσα ή έμμεσα μέσω αμοιβαίων κεφαλαίων- κυρίως σε ομόλογα και δευτερευόντως σε καταθέσεις, ακίνητα και μετοχές.

Επιπλέον, με τον πληθωρισμό να ανεβάζει το ύψος των αποζημιώσεων και με την ευρωπαϊκή οικονομία να κινδυνεύει να εισέλθει σε περίοδο ύφεσης αρχής γενομένης από το τελευταίο φετινό τρίμηνο, είναι φυσικό οι διοικήσεις των ομίλων να είναι διστακτικές στο να προχωρήσουν επιθετικά μέσα από εξαγορές άλλων εταιρειών του κλάδου. Ιδίως αν συνεκτιμήσει κάποιος ότι οι αγορές είναι περισσότερο διστακτικές στο να χρηματοδοτήσουν τέτοια επιθετικά εγχειρήματα».

Τέλος, έναν ακόμη αποτρεπτικό παράγοντα αποτελεί το γεγονός ότι οι ιδιοκτήτες των εταιρειών που αρνήθηκαν να εξαγοραστούν έναντι υψηλότερων τιμημάτων το 2020 και το 2021 θεωρούν πως θα πρέπει να περιμένουν να περάσει η τρέχουσα φάση αβεβαιότητας, παρά να υποχρεωθούν να πουλήσουν τώρα έναντι χαμηλότερων αποτιμήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v