Με μελανά χρώματα περιγράφουν την κατάσταση που επικρατεί στα νοσοκομεία της βόρειας Ελλάδας οι ενώσεις νοσοκομειακών γιατρών της Μακεδονίας και της Θράκης. Σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν την Τρίτη με πρωτοβουλία της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Θεσσαλονίκης, αναδείχτηκαν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δομές του ΕΣΥ σε ολόκληρο το βορειοελλαδικό τόξο, καθορίστηκε το πλαίσιο των διεκδικήσεων και δόθηκε προθεσμία ενός μήνα στην κυβέρνηση προκειμένου να δρομολογηθούν λύσεις σε βασικά αιτήματα, πριν προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.
Υποστελέχωση, υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς, οριακή λειτουργία ολόκληρων κλινικών και τμημάτων, τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία και εξετάσεις λόγω ελλείψεων σε προσωπικό, συνθέτουν το σκηνικό. Επίσης, έγινε λόγος για μπαράζ μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομείο σε νοσοκομείο και από νομό σε νομό, προκειμένου να καλυφθούν όπως όπως τα κενά, χαμηλές απολαβές των γιατρών που παραμένουν καθηλωμένες γιατί η κυβέρνηση αρνείται να εφαρμόσει τις αποφάσεις του ΣτΕ για αποκατάσταση του ιατρικού μισθολογίου και για καθυστέρηση στην αποπληρωμή των δεδουλευμένων. Όλα αυτά, όπως ειπώθηκε, οδηγούν σε εξουθένωση, σωματική, ψυχική και οικονομική και σε κύμα παραιτήσεων πολλών συναδέλφων.
Εκπρόσωποι των Ενώσεων Νοσοκομειακών γιατρών από τους νομούς Θεσσαλονίκης, Σερρών, Πέλλας, Κιλκίς, Χαλκιδικής, Ημαθίας, από τη Δυτική Μακεδονία και από τη Θράκη, συζήτησαν το επερχόμενο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας που όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΝΙΘ προωθεί την ουσιαστική κατάργηση της πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης των γιατρών. «Αναδείχθηκε ότι είναι ένα βήμα παραπέρα στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης και διάλυσης του ΕΣΥ», σημειώνεται και προστίθεται: «αντί να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις και να αυξηθούν οι μισθοί ώστε οι γιατροί του ΕΣΥ να μπορούν να παρέχουν υψηλές υπηρεσίες υγείας και να μπορούν να διαβιούν με ένα ικανοποιητικό επίπεδο ζωής, με παροχές αλλά και χρόνο για ξεκούραση και συνέχιση της εκπαίδευσης, προχωρούν στο «άνοιγμα» προς τον ιδιωτικό τομέα, που θα οδηγήσει στην αποσπασματική κάλυψη των τεράστιων αναγκών, την παροχή υποβαθμισμένων υπηρεσιών και την πλήρη διάλυση του ημερήσιου χρόνου εργασίας των γιατρών για την αναζήτηση ενός επιπλέον εισοδήματος που θα έπρεπε να είναι δεδομένο από την αποζημίωση της εργασίας μας, με το πρωινό ωράριο και τις εφημερίες, που είναι ήδη εντατικοποιημενη. Αναδείχτηκε ότι αυτό το νομοσχέδιο ούτε συζητιέται ούτε διορθώνεται, αλλά πρέπει να καταδικαστεί από το σύνολο των ιατρών, των υγειονομικών και του λαού».
Κινητοποιήσεις
Συζητήθηκε η απάντηση που πρέπει να δώσουν οι νοσοκομειακοί ιατροί με τον αγώνα για υπογραφή κλαδικής συμφωνίας με το Υπουργείο Υγείας (που θα περιλαμβάνει αυξήσεις σε μισθούς και επιδόματα, αυξήσεις στην αποζημίωση των εφημεριών και αυτοτελής φορολόγηση τους, τις άδειες, το ωράριο και τις σχέσεις εργασίας, την ένταξη στα ΒΑΕ, την κάλυψη αστικής ευθύνης και άλλα) και την διεκδίκηση άμεσων μέτρων ενίσχυσης του ΕΣΥ, με μαζικές μόνιμες προσλήψεις και ενίσχυση σε υλικοτεχνική υποδομή.
Αποφασίστηκε:
- Να προχωρήσουμε σε ενημερωτικές δράσεις για την κατάσταση στο ΕΣΥ, το νομοσχέδιο και τα αιτήματα μας σε κάθε νοσοκομείο και νομό.
- Να προχωρήσουμε σε Γενικές Συνελεύσεις ανά νομό και νοσοκομείο με βάση τα παραπάνω με σκοπό την κλιμάκωση των διεκδικήσεων μας.
- Να οργανώσουμε την μαζική συμμετοχή των υγειονομικών στις κινητοποιήσεις ενόψει της πανυγειονομικής απεργίας 20/10 με κατα τόπους συγκεντρώσεις μαζί με τα σωματεία εργαζομένων των νοσοκομείων.
- Να οργανώσουμε την μαζική συμμετοχή και επιτυχία της πανεργατικής απεργίας στις 9/11.
- Να προχωρήσουμε σε κοινή δράση-κινητοποίηση των Ενώσεων της Β. Ελλάδος στην Θεσσαλονίκη στις 28/11, την ημέρα που δικάζεται η πρόεδρος της ΟΕΝΓΕ, Α. Ρέντζιου, με τον νόμο Χρυσοχοίδη, δηλαδή τον νόμο που περιορίζει τις διαδηλώσεις.
«Δεν χωράει άλλη αναμονή! Δίνουμε διορία στην κυβέρνηση μέχρι τις 9/11 και αν δεν κάνει πράξη αυτά που ζητάμε οργανώνουμε και προχωράμε σε πολύμορφες κινητοποιήσεις διαρκείας (επισχέσεις, στάσεις εργασίας, συγκεντρώσεις) αν δεν ικανοποιηθούν τα βασικά μας αιτήματα», καταλήγει η ανακοίνωση.