Μία ανάσα από τα επίσημα εγκαίνια της έναρξης λειτουργίας του ελληνο-βουλγαρικού αγωγού IGB, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξέδωσε τελικά την άδεια λειτουργίας για το ελληνικό κομμάτι του έργου. Είχε προηγηθεί από τη Βουλγαρία η αντίστοιχη άδεια για το βουλγαρικό τμήμα. Έτσι, με την άρση και των τελευταίων διοικητικών εμποδίων, καθίσταται δυνατή η πραγματοποίηση των εγκαινίων του IGB, μεθαύριο, Σάββατο, στη Σόφια, που σηματοδοτούν την επίσημη έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του διασυνδετηρίου αγωγού.
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Euro2day.gr, χθες, Τετάρτη, εκδόθηκε η απόφαση του Γενικού Διευθυντή Ενέργειας του ΥΠΕΝ, με την οποία εγκρίνεται η χορήγηση της άδειας λειτουργίας στην ICGB AD, εταιρίας που διαχειρίζεται τον αγωγό, για το ελληνικό τμήμα του στην περιφερειακή ενότητα Ροδόπης, της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης. Την ίδια ημέρα η απόφαση στάλθηκε για δημοσίευση στο ΦΕΚ, κάτι το οποίο αναμένεται να γίνει σήμερα, Πέμπτη. Να σημειωθεί ότι η προετοιμασία από την ICGB για την εκπλήρωση των προϋποθέσεων που απαιτούνταν για την άδεια λειτουργίας είχε ξεκινήσει από τον Ιανουάριο του 2022. Εννέα μήνες μετά έγινε δυνατή η έκδοση της.
Εξάλλου, σήμερα, η Ολομέλεια της ΡΑΕ αναμένεται να επιβεβαιώσει εκ νέου την εκδοθείσα άδεια της ICGB, ως ανεξάρτητο διαχειριστή μεταφοράς φυσικού αερίου και να εγκρίνει παράλληλα τον Κώδικα Δικτύου και Τιμολογίων.
Αύριο, Παρασκευή, το ίδιο αναμένεται να πράξει και η αντίστοιχη Βουλγαρική Ρυθμιστική Αρχή, η EWRC. Είχε προηγηθεί διήμερη συνεδρίαση της επιτροπής παραλαβής της Πράξης 16, που συγκάλεσε η Εθνική Διεύθυνση Ελέγχου Δόμησης της Βουλγαρίας. Με την έγκριση της τελευταίας αυτής Πράξης κατέστη δυνατή και η έκδοση της άδειας, την οποία παρέδωσε επίσημα την Τρίτη ο Βούλγαρος Υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Δημοσίων Έργων, Arch Ivan Shishkov στους δύο εκτελεστικούς διευθυντές της ICGB, Τεοντόρα Γκεοργκίεβα και Γιώργο Σάτλα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Euro2day.gr, την προηγούμενη εβδομάδα ηλεκτροδοτήθηκε τελικά από τον ΔΕΔΔΗΕ και το Βανοστάσιο 1, που βρίσκεται στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Έκλεισε, έτσι, μία ακόμη κρίσιμη εκκρεμότητα, που «σερνόταν» από τον Αύγουστο.
Με αυτά τα δεδομένα, μπαίνει σε τροχιά λειτουργίας από την 1η Οκτωβρίου ο IGB, για τη μεταφορά αζέρικου φυσικού αερίου στη γειτονική χώρα, που φέρνει στην Ελλάδα ο TAP και ο οποίος συνδέεται με τον συγκεκριμένο αγωγό. Για τη Βουλγαρία είναι ιδιαίτερα σημαντική η τροφοδοσία της με το αζέρικο αέριο, καθώς ξεκινά την ίδια ημερομηνία και η σεζόν θέρμανσης. Επιπλέον, ο αγωγός συμβάλει στη διαφοροποίηση των πηγών της για την προμήθεια αερίου, με δεδομένο ότι έχει απωλέσει το ρωσικό αέριο. Η Βουλγαρία ήταν από τις χώρες που είπαν όχι στην Gazprom, όταν απαίτησε αλλαγή στις διαδικασίες πληρωμής.
Ταυτόχρονα, ο IGB εκτιμάται ότι έχει καίρια σημασία για την ενίσχυση του ενεργειακού εφοδιασμού με αέριο σε διάφορες χώρες της Νοτιοανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένων της Μολδαβίας και της Ουκρανίας.
Το μήκος του αγωγού είναι 182 χλμ, εκ των οποίων περίπου τα 31 χλμ βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Έχει σημείο εκκίνησης την Κομοτηνή και κατάληξη στη Στάρα Ζαγόρα, συνδέοντας έτσι τα δίκτυα μεταφοράς αερίου των δύο χωρών. Η αρχική δυναμικότητα του είναι στα 3 δισ. κ.μ. ετησίως, με δυνατότητα αύξησης στα 5 δισ. κ.μ. και αντίστροφη ροή, μετά την κατασκευή Σταθμού Συμπίεσης.
Η ICGB AD ιδρύθηκε τον Ιανουάριο του 2011, με έδρα τη Σόφια και μετόχους, τη Βουλγαρική κρατική εταιρία Bulgarian Energy Holding (50%) και την ελληνική ΥΑΦΑ Ποσειδών (50%). Στην τελευταία μέτοχοι με ισόποσα μερίδια είναι η ΔΕΠΑ και η Ιταλική Edison.
Στα εγκαίνια του IGB το Σάββατο, στη Σόφια, θα παραβρεθούν από ελληνικής πλευράς, ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο ΥΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, ενώ την Κομισιόν θα εκπροσωπήσει η πρόεδρος της, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.