Δέσμη μόνιμων αλλά και έκτακτων μέτρων που αυξάνουν το εισόδημα εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών, κατά κύριο λόγο χαμηλόμισθων και χαμηλοσυνταξιούχων, εξήγγειλε στη Θεσσαλονίκη ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Μάλιστα, οι πρώτες παρεμβάσεις θα φανούν τον Δεκέμβριο, πριν από τα Χριστούγεννα, όταν και θα δοθεί και φέτος το έκτακτο επίδομα στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους ανασφάλιστους υπερήλικες, αλλά και για πρώτη φορά στους μακροχρόνια άνεργους.
Πρόκειται για εφάπαξ έκτακτο επίδομα 250 ευρώ που θα δοθεί σε 2.300.000 ευάλωτους πολίτες, χαμηλοσυνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες, άτομα με αναπηρία και μακροχρόνια άνεργους.
Σύμφωνα με τα σενάρια που επεξεργάζονται στα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας και Οικονομικών, φέτος τα εισοδηματικά κριτήρια θα αυξηθούν προκειμένου να λάβουν το επίδομα και οι συνταξιούχοι με συνολικό εισόδημα κοντά στα 700-750 ευρώ τον μήνα. Να σημειωθεί ότι τις προηγούμενες φορές, το ετήσιο φορολογητέο εισόδημα ήταν της τάξης των 7.200 ευρώ, που αντιστοιχούν σε 600 ευρώ μεικτά τον μήνα.
Διπλό επίδομα θα εισπράξουν τα Χριστούγεννα και οι περίπου 243.000 δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.
Επιπλέον μιάμιση δόση θα εισπράξουν, όπως και το Πάσχα, οι δικαιούχοι του επιδόματος παιδιών.
Συντάξεις - Εισόδημα
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε επίσης σημαντικές παρεμβάσεις για την αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των χαμηλόμισθων και των συνταξιούχων.
Στην κορυφή των εξαγγελιών βρίσκεται η αύξηση των συντάξεων, πάνω από 6%, από τον Ιανουάριο του 2023. Μάλιστα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη, οι αυξήσεις θα αφορούν πάνω από 1,5 εκατ. συνταξιούχους, ήτοι τα 2/3 του συνόλου των συνταξιούχων. Το υπόλοιπο 1/3, δηλαδή περίπου 850.000 θα δουν μόνο λογιστικές αυξήσεις, καθώς διατηρούν μεγάλη προσωπική διαφορά.
Βέβαια, οι αυξήσεις αυτές θα αφορούν το 2023, θα δοθούν όμως την Άνοιξη, καθώς ο νόμος ορίζει πως το ποσοστό της αύξησης θα προκύψει από το 50% του πληθωρισμού (θα γνωστοποιηθεί τον Ιανουάριο του 2023) και το 50% της αύξησης του ΑΕΠ (θα γνωστοποιηθεί τον Μάρτιο του 2023). Οι νέες αυξημένες συντάξεις θα φανούν στο τέλος Μαρτίου, με τις συντάξεις Απριλίου, και το πρώτο τρίμηνο θα δοθεί αναδρομικά.
Μένει να διευκρινιστεί ποια θα είναι η τύχη των επικουρικών συντάξεων.
Ένα μήνα μετά, στο τέλος Απριλίου, θα έχει κλειδώσει και η αύξηση του κατώτατου μισθού, καθώς βάσει νόμου η διαδικασία θα ξεκινήσει τον Ιανουάριο του 2023, με τους αρμόδιους επιστημονικούς και συνδικαλιστικούς φορείς να υποβάλλουν προτάσεις. Οι αυξήσεις ακουμπούν περίπου 650.000 χαμηλόμισθους και δίνονται από τους εργοδότες.
Το κράτος χρηματοδοτεί τη μείωση των εισφορών κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες, που πλέον, από την αρχή του νέου έτους, μονιμοποιείται, αλλά και την πριμοδότηση κατά 40% των εισφορών στις επιχειρήσεις που έχουν εργαζόμενους με μερική απασχόληση, εφόσον μετατρέψουν τις συμβάσεις σε πλήρους απασχόλησης. Πρόκειται για ένα μέτρο που στόχο έχει να «ασπρίσει» τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, καθώς έχει διαπιστωθεί ότι πολλοί εργοδότες, εξαιτίας του υψηλού μη μισθολογικού κόστους αλλά και εργαζόμενοι, εξαιτίας των σημαντικά χαμηλών μισθών, προσλαμβάνουν με μερική απασχόληση και απασχολούν τους εργαζόμενους 8 ή ακόμη και περισσότερες ώρες. Κάποιες από αυτές τις πληρώνουν «μαύρα».
Παράλληλα, οι επιτηδευματίες και οι μικρές επιχειρήσεις που σχεδιάζουν κάποια νέα πρόσληψη, αν αυξάνουν τον μέσο ετήσιο αριθμό υπαλλήλων πλήρους απασχόλησης, δεν θα πληρώνουν τέλος επιτηδεύματος εκείνο τον χρόνο.
Μικρή αύξηση στο εισόδημα θα δουν και οι δημόσιοι υπάλληλοι, για τους οποίους καταργείται η μη ανταποδοτική εισφορά 1% υπέρ του πρώην Ταμείου Πρόνοιας Υπαλλήλων. Σε συνδυασμό με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, η αύξηση στην τσέπη θα είναι σημαντικότερη. Το ίδιο ισχύει σε αυτή την περίπτωση και για περίπου 1 εκατ. συνταξιούχους.
Φθηνή στέγη στους νέους
Σταδιακά, σε βάθος χρόνου, θα ξεδιπλωθεί το στεγαστικό πρόγραμμα που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, με αιχμή τη στήριξη των νέων, φοιτητών, εργαζόμενων και ζευγαριών, ηλικίας έως 39 ετών. Το συνολικό πρόγραμμα είναι ύψους 1,8 δισ. ευρώ και θα αφορά πάνω από 100.000 ωφελούμενους. Οι δράσεις θα ξεκινήσουν από τον επόμενο μήνα, ενώ εκείνες που προϋποθέτουν νέες κατασκευές προφανώς θα αναπτύσσονται σταδιακά.
Αναλυτικά, τα μέτρα είναι:
- Αύξηση του σπουδαστικού επιδόματος στέγης από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ και με προϋποθέσεις στις 2.000 ευρώ σε 50.000 νέους.
- Ανέγερση 8.150 θέσεων σε πέντε σύγχρονες Φοιτητικές Εστίες στα Πανεπιστήμια Κρήτης, Θεσσαλίας, Δυτικής Μακεδονίας, Θράκης και Δυτικής Αττικής. Τα έργα θα υλοποιηθούν με ΣΔΙΤ.
- Ειδικό πρόγραμμα χαμηλότοκων δανείων ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ, με συγχρηματοδότηση 375 εκατ. από το κράτος και 125 εκατ. από τις τράπεζες. Ο σκοπός είναι να εξασφαλιστεί πάρα πολύ χαμηλό, σχεδόν μηδενικό επιτόκιο, για την αγορά πρώτης κατοικίας από 10.000 πολίτες μέχρι 39 ετών, σε περιοχές που υπάρχουν σήμερα παλαιά κτίρια.
- Κίνητρα για να ανακαινιστούν παλιά σπίτια μέσω του προγράμματος «Εξοικονομώ και Ανακαινίζω» για 20.000 νέους. Κάθε δικαιούχος θα λαμβάνει έως και 20.000 ευρώ για ενεργειακές παρεμβάσεις στο ακίνητό του, μαζί με μία πρόσθετη ενίσχυση 3.000 ευρώ και ένα χαμηλότοκο δάνειο 7.000 ευρώ.
- Κίνητρα σε 10.000 ιδιοκτήτες κλειστών ακινήτων, με κρατική επιδότηση μέχρι 10.000 ευρώ για να τα ανακαινίσουν.
- Θεσπίζεται η «κοινωνική αντιπαροχή». Αδρανή περιουσιακά στοιχεία θα αξιοποιηθούν από ιδιώτες κατασκευαστές.
- Από τον Δεκέμβριο, τέλος, ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα «Εστία 2». Το Δημόσιο θα μισθώνει, σε πρώτη φάση, 1.000 ιδιωτικά ακίνητα για να τα διαθέτει, στη συνέχεια, με διαδικασίες-εξπρές και πολύ χαμηλό μίσθωμα σε ευάλωτα νοικοκυριά.