Οικονομία: Πού η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τα μεγέθη του 2019

Ποιοι είναι οι μοχλοί που οδηγούν τις ως τώρα επιδόσεις να συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά. Τα συστατικά στοιχεία και οι κίνδυνοι από την παγκόσμια αστάθεια σε ζωτικά μέτωπα. Συγκριτικοί πίνακες.

Οικονομία: Πού η Ελλάδα κατάφερε να ξεπεράσει τα μεγέθη του 2019

Η ελληνική οικονομία όχι μόνο έχει ανακτήσει τις απώλειες της πανδημίας αλλά επιπλέον πολλοί δείκτες της έχουν υπερβεί με άνεση τις αντίστοιχες επιδόσεις του 2019, έτος το οποίο είχε συνοδευτεί από ιστορικό ρεκόρ τουριστικών αφίξεων και εσόδων.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι η εγχώρια οικονομία -σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις- συνεχίζει να καταγράφει και φέτος σαφώς ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, κόντρα στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία, των πληθωριστικών πιέσεων και της εκτίναξης του ενεργειακού κόστους.

Όσο και αν το ευρύτερο περιβάλλον περικλείει σημαντικούς κινδύνους, όσο και αν πολλοί αναλυτές φοβούνται εδώ και μήνες ότι η διεθνής οικονομία θα εισέλθει σε μια φάση στασιμοπληθωρισμού που θα διαρκέσει για αρκετά τρίμηνα, οι μέχρι τώρα διαγραφόμενες επιδόσεις συνεχίζουν να κινούνται ανοδικά, έχοντας ως μοχλούς την αύξηση των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου, την αποκλιμάκωση της ανεργίας και την πολύ καλή επίδοση του εισερχόμενου τουρισμού.

Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία του πρώτου παρατιθέμενου πίνακα, όπου μεταξύ άλλων προκύπτει ότι:

  • Το ΑΕΠ σχεδόν αναπλήρωσε μέσα στο 2021 το σύνολο των απωλειών του πανδημικού 2020 και ξεκίνησε το πρώτο φετινό τρίμηνο με +7,9%. Παράλληλα, όλα δείχνουν πως θα καταγραφούν ικανοποιητικές επιδόσεις και για την περίοδο Απριλίου-Σεπτεμβρίου 2022, με βασικό μοχλό στήριξης τα υψηλά τουριστικά έσοδα. Δεν λείπουν μάλιστα και οι εκτιμήσεις που μιλούν για επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης άνω του 5% στο σύνολο της φετινής χρονιάς! Αντίθετα, κλίμα αβεβαιότητας επικρατεί για την επίδοση του τέταρτου φετινού τριμήνου.
  • Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίων στοιχείων ήταν το 2021 κατά 19% υψηλότερες από αυτές του 2019 και έτρεξαν με +12,7% στο πρώτο φετινό τρίμηνο σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.
  • Ο όγκος λιανικού εμπορίου (εξαιρουμένων καυσίμων και λιπαντικών) το 2021 ήταν 9% αυξημένος σε σχέση με το 2019 και κατά το πρώτο φετινό τρίμηνο εμφανίστηκε κατά 7,1% υψηλότερος σε σύγκριση με πέρυσι.
  • Η εγχώρια μεταποίηση το 2021 εμφάνισε άνοδο 7% σε σύγκριση με το 2019 και κατά το πρώτο φετινό πεντάμηνο συνεχίζει με +3,6% σε σχέση με πέρυσι.
  • Η οικοδομική δραστηριότητα (όγκος αδειών) εμφανίστηκε το 2021 κατά 53,5% μεγαλύτερη σε σχέση με το 2019 και μέσα στο πρώτο φετινό τετράμηνο ανέβηκε κατά 10% συγκρινόμενη με την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.

 

Τζίρος επιχειρήσεων: Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (βλέπε παρατιθέμενο πίνακα), ο τζίρος των ελληνικών επιχειρήσεων όλων των κλάδων κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022 διαμορφώθηκε στα 202,76 δισ. ευρώ, σε σύγκριση με τα 153,23 δισ. ευρώ του πρώτου μισού του 2019. Μιλάμε για ποσοστό αύξησης της τάξεως του 32,3%, που υπερβαίνει με χαρακτηριστική άνεση το επίπεδο του ενδιάμεσου (καθόλου ευκαταφρόνητου) πληθωρισμού.

 

Τραπεζικές καταθέσεις νοικοκυριών: Με βάση τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος, οι καταθέσεις των νοικοκυριών αυξήθηκαν:

  • Κατά 866 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο του 2022 σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
  • Κατά 1,5 δισ. ευρώ το φετινό εξάμηνο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2021.
  • Κατά περίπου είκοσι δισ. ευρώ (για την ακρίβεια 19,9 δισ.) από τα τέλη του 2019 -δηλαδή σε σύγκριση με τα προ πανδημίας επίπεδα-, φτάνοντας στο ποσό των 136,56 δισ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v