Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού κλειδώνει το πλαφόν για τις τιμές στους ηλεκτροπαραγωγούς

Πού θα κυμαίνεται το πλαφόν για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά. Πώς θα υπολογίζεται στις ΑΠΕ, όπου τα πράγματα είναι πιο σύνθετα και πώς θα προκύψει σε θερμοηλεκτρικές μονάδες, λιγνίτες και φυσικό αέριο. Οι τελευταίες πινελιές στις αποφάσεις.

Πού κλειδώνει το πλαφόν για τις τιμές στους ηλεκτροπαραγωγούς

Ζήτημα ημερών θεωρείται η έναρξη εφαρμογής του νέου μηχανισμού για την αποζημίωση των ηλεκτροπαραγωγών στη χονδρεμπορική αγορά, που προβλέπεται να ισχύσει ως την 1η Ιουλίου 2023. Προχθές, Δευτέρα, δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (τεύχος πρώτο, αριθμός φύλλου 129) ο νέος νόμος για τον εκσυγχρονισμό της αδειοδότησης των ΑΠΕ, που περιλαμβάνει στο άρθρο 122 τη θεσμοθέτηση του μηχανισμού.

Με τη δημοσίευση στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως τίθεται τυπικά σε ισχύ ο νόμος. Ακολουθεί η δημοσίευση στη Διαύγεια των δύο αποφάσεων για τον καθορισμό των πλαφόν ανά τεχνολογία παραγωγής και την ημερομηνία έναρξης του μηχανισμού, που αναμένεται, κατά πάσα πιθανότητα, σήμερα. Τα πλαφόν θα καθορισθούν με Κοινή Υπουργική Απόφαση, ενώ ο χρόνος έναρξης με απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Χθες μπήκαν και οι τελευταίες «πινελιές» στις αποφάσεις.

Σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, το πλαφόν για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά θα είναι στα 112 ευρώ τη μεγαβατώρα και για τις ΑΠΕ στα 85 ευρώ τη μεγαβατώρα. Η αμοιβή αυτή θα παραμείνει σταθερή, δεδομένου ότι οι συγκεκριμένες τεχνολογίες δεν επηρεάζονται από εξωγενείς παράγοντες.

Στα μεν υδροηλεκτρικά, η διαφορά με τη χονδρεμπορική τιμή που θα διαμορφώνεται στην Αγορά Επόμενης Ημέρας, στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, θα πηγαίνει στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης (ΤΕΜ), ως έσοδο για την επιδοματική πολιτική της κυβέρνησης.

Στις ΑΠΕ τα πράγματα είναι πιο σύνθετα. Όσα έργα δεν διαθέτουν λειτουργική ενίσχυση, δηλαδή, εγγυημένη ταρίφα, θα αμείβονται με τα 85 ευρώ και η διαφορά με τη χονδρεμπορική τιμή θα προορίζεται για το ΤΕΜ. Όσα έχουν ταρίφες μικρότερες των 85 ευρώ, θα αμείβονται με την ταρίφα τους και η διαφορά ως τα 85 ευρώ θα είναι έσοδο του Ειδικού Λογαριασμού για τις ΑΠΕ, τον ΕΛΑΠΕ, που διαχειρίζεται ο ΔΑΠΕΕΠ. Όσα έργα έχουν μεγαλύτερη ταρίφα από τα 85 ευρώ, το υπόλοιπο της αμοιβής τους θα καλύπτεται από τον ΕΛΑΠΕ.

Για τις θερμοηλεκτρικές μονάδες, λιγνίτες και φυσικό αέριο, ο καθορισμός του πλαφόν θα προκύψει από την εφαρμογή δύο μαθηματικών τύπων, που θα συνυπολογίζουν και τους εξωγενείς παράγοντες, όπως είναι οι τιμές δικαιωμάτων ρύπων για τους λιγνίτες και το αέριο και η μεσοσταθμική τιμή του TTF για το αέριο. Επίσης, για το πλαφόν στους λιγνίτες θα λαμβάνεται υπόψη το κόστος εξόρυξης λιγνίτη (20 ευρώ/MWh), ο μέσος βαθμός απόδοσης (0,285), ο μέσος συντελεστής εκπομπών (1,38 τόνους/MWh) και το σταθερό κόστος λειτουργίας και συντήρησης (22 ευρώ/MWh).

Στις μονάδες φυσικού αερίου θα συνυπολογίζονται τα λοιπά κόστη αερίου (3,5 ευρώ/MWh), ο συντελεστής κατωτέρας θερμογόνου δύναμης (0,90), ο μέσος βαθμός απόδοσης μονάδας (0,5 για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου), ο μέσος συντελεστής εκπομπών (0,38 τόνους/MWh για τις μονάδες συνδυασμένου κύκλου) και το σταθερό κόστος λειτουργίας και συντήρησης (8).

Τα πλαφόν σε λιγνίτες και φυσικό αέριο δεν θα είναι σταθερά, θα αλλάζουν, πιθανόν κάθε μήνα, με βάση όλους τους παραπάνω παράγοντες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της αγοράς, τα έσοδα που θα κατευθυνθούν στο ΤΕΜ τον Ιούλιο από την επιβολή των πλαφόν υπολογίζονται σε 150 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v