Έτοιμο να προχωρήσει στις πρώτες επενδύσεις είναι το επενδυτικό ταμείο «Φαιστός», που δημιουργήθηκε από το Δημόσιο για να συμβάλει στη δημιουργία ενός ακμάζοντος ελληνικού οικοσυστήματος 5G.
Ήδη ένα χρόνο από τη δημιουργία του fund, παρατηρείται αυξημένο ενδιαφέρον από εταιρείες οι οποίες έχουν ήδη πλησιάσει ατύπως το «Φαιστός». Δεν είναι τυχαίο ότι πληροφορίες αναφέρουν ότι περίπου 40 εταιρείες έχουν προσεγγίσει ανεπίσημα το Ταμείο, ζητώντας πληροφορίες.
Το «Φαιστός», το οποίο δημιουργήθηκε με πρωτοβουλία του Δημοσίου και αρχικό κεφάλαιο 93 εκατ. ευρώ από τη δημοπρασία των συχνοτήτων για τα δίκτυα 5G, έχει ήδη εξασφαλίσει τρεις ιδιώτες επενδυτές, την Deutsche Telekom που θα επενδύσει το ποσό των 3 εκατ. ευρώ, το οικογενειακό γραφείο της Μαριάννας Λάτση, Latsco Family Office, με ποσό μέχρι τα 5 εκατ. ευρώ, αλλά και το family office του κ. Δημήτρη Δασκαλόπουλου.
Έτσι το κεφάλαιο έχει ξεπεράσει τα 105 εκατ. ευρώ και προχώρησε στην υπογραφή της Σύμβασης Σύστασης & Διαχείρισης του Επενδυτικού Ταμείου «Φαιστός», με το ελληνικό Δημόσιο, ιδιώτες επενδυτές και την Τράπεζα Πειραιώς ως θεματοφύλακα.
Η είσοδος τριών επενδυτών αποτέλεσε την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης του Ταμείου ενώ αναμένεται να υπάρξει και δεύτερος κύκλος, ανάλογα με τη διεθνή οικονομική κατάσταση και την επίδραση του πολέμου στην Ουκρανία.
Με την ολοκλήρωση του πρώτου κύκλου χρηματοδότησης, το Ταμείο θα ξεκινήσει τις χρηματοδοτήσεις εταιρειών οι οποίες αναμένονται μέσα στο 2ο-3ο τρίμηνο του έτους.
Σαράντα επιχειρήσεις
Δεν είναι τυχαίο ότι το Ταμείο έχει τραβήξει τα βλέμματα 40 επιχειρήσεων που αναζητούν επενδυτές για επιχειρηματικά projects πάνω στα νέα δίκτυα κινητής 5G. Ορισμένες μάλιστα είναι και εταιρείες με έδρα το εξωτερικό που θέλουν να ανοίξουν κέντρα Έρευνας και Καινοτομίας για εφαρμογές 5G στη χώρα μας. Πρόκειται για εταιρείες από τον χώρο της κυβερνοασφάλειας, των μεταφορών αλλά και του Διαστήματος, που από το 2021 γνωρίζει τεράστια ανάπτυξη.
Φιλοδοξία της διοίκησης «Φαιστός» είναι να αποτελέσει γέφυρα μεταξύ δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων, καθώς θα έχει και τη δυνατότητα για συνεπένδυση στις επιχειρήσεις που θα επιλέξει με κορυφαίες διεθνείς εταιρείες επιχειρηματικών κεφαλαίων.
Σημειώνεται ότι το «Φαιστός» διαθέτει πρόσβαση σε ραδιοσυχνότητες 5G αποκλειστικά προορισμένες για πιλοτική χρήση περιορισμένου διαστήματος από τις επιχειρήσεις στις οποίες θα επενδύει το Ταμείο, ώστε να αναπτύξουν δοκιμαστικές εφαρμογές.
Έπειτα από σχετική αξιολόγηση, επίσης, έχει αποκτήσει πρόσβαση σε επενδυτικές ευκαιρίες του Ταμείου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας (ΕΣΚ). Το τελευταίο ιδρύθηκε τον Μάρτιο του 2021 με προϋπολογισμό 10 δισ. ευρώ. Συνδυάζει την έρευνα στις αναδυόμενες τεχνολογίες με ένα πρόγραμμα επιτάχυνσης και ένα ειδικό ταμείο μετοχικών κεφαλαίων, το Ταμείο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Καινοτομίας, για την αναβάθμιση καινοτόμων νεοφυών επιχειρήσεων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Να σημειωθεί ότι σχετικές έρευνες έχουν δείξει ότι το 5G μπορεί να δημιουργήσει έως και 69.000 νέες θέσεις εργασίας έως το 2030, ενώ ως το τέλος της δεκαετίας η προστιθέμενη αξία στην ελληνική οικονομία από τις επενδύσεις σε υποδομές και εφαρμογές δικτύων 5ης γενιάς θα μπορούσε να ξεπεράσει τα 12,5 δισ. ευρώ.
«Πιλότος» για νέα funds
Το ταμείο «Φαιστός» και οι επιδόσεις του μέσα στο 2022 αναμένεται να καθορίσουν και το μέλλον του ίδιου του Ταμείου, ενώ παράλληλα μπορεί να λειτουργήσει ως «πιλότος» για παρόμοια σχήματα σε άλλους τομείς.
Τα νέα funds θα διαχειρίζονται κεφάλαια από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα πέρα από το 5G στα πρότυπα άλλων χωρών, στηρίζοντας και επενδύοντας σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς.