Δεν μπορεί ένα κράτος να αντιμετωπίσει μόνο του την ενεργειακή κρίση, γι' αυτό η Ελλάδα κατέθεσε προτάσεις ώστε να βρεθεί ευρωπαϊκή λύση.
Αυτό δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Ενέργειας Κώστας Σκρέκας, κατηγορώντας την αντιπολίτευση ότι προσπαθεί να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό και να κρύψει τη δική της αδυναμία σε προτάσεις.
Είπε ακόμα ότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες, στο υπουργικό συμβούλιο, πως τις επόμενες ημέρες θα προωθηθούν νέα μέτρα στήριξης νοικοκυριών, αγροτών, μικρών-μικρομεσαίων επιχειρήσεων, λόγω των νέων αυξήσεων στις τιμές ενέργειας που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες.
Απευθυνόμενος ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο κ. Σκρέκας, αφού επανέλαβε την κατηγορία για ανυπαρξία προτάσεων, σημείωσε ότι η κυβέρνηση έχει αντιμετωπίσει με συγκεκριμένο τρόπο τις αυξήσεις στην ηλεκτρική ενέργεια. Ιδρύοντας, δηλαδή, το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και διαθέτοντας μέχρι τώρα πάνω από 2 δισ. ευρώ μέσω επιδοτήσεων λογαριασμών ενέργειας και φυσικού αερίου σε καταναλωτές και επιχειρήσεις, χωρίς, όπως πρόσθεσε, να είναι αρκετό.
Απορρίπτοντας δε, την κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης για αισχροκέρδεια, με υπερβολικά κέρδη στους παραγωγούς και τους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας, είπε ότι η ΔΕΗ είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας με μερίδιο αγοράς που ξεπερνάει το 65% και δεν έχει κέρδη.
«Το 2021 η ΔEΗ θα έχει τζίρο που θα ξεπερνά τα 4 με 5 δισ. ευρώ και δεν θα βγάλει κέρδη, θα έχει μηδενικά κέρδη ή και κάποιες ίσως ζημίες. Γιατί όταν δουλεύουν τα υδροηλεκτρικά εργοστάσια ή οι φθηνότερες μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειάς της, αυτό το “δήθεν” κέρδος που έχει η ΔEΗ το επιστρέφει στους καταναλωτές της, κάνοντας εκπτώσεις στη ρήτρα αναπροσαρμογής σε νοικοκυριά, αγρότες και επαγγελματίες. Και έτσι μέχρι τώρα η ΔEΗ έχει διαθέσει σχεδόν 800 εκατ. ευρώ, στηρίζοντας στο μέτρο του δυνατού τους καταναλωτές».
Υποστήριξε επίσης ότι επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ επενδύθηκαν 60 εκατ. ευρώ για τη συντήρηση και βελτίωση των λιγνιτικών μονάδων της ΔEΗ, ενώ τα τρία χρόνια της κυβέρνησης της ΝΔ έχουν επενδυθεί 80 εκατ. ευρώ για τη λειτουργία και των τελευταίων λιγνιτικών εργοστασίων της ΔEΗ, ώστε να μπορούν να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.