Πέρα από τη μεγάλη ενίσχυση του κύκλου εργασιών τους κατά τα επόμενα χρόνια, τουλάχιστον άλλα τέσσερα έμμεσα σημαντικά οφέλη αναμένεται να προκύψουν για τις εγχώριες εταιρείες πληροφορικής μέσα από την υλοποίηση των έργων που θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάπτυξης.
Αυτό επισημαίνουν παράγοντες της αγοράς, υποστηρίζοντας πως τα οφέλη για τις εταιρείες του κλάδου δεν θα περιοριστούν στα πολύ υψηλότερα έσοδα που αναμένεται να καταγράψουν κατά την επόμενη πενταετία, αλλά θα είναι ευρύτερα, σημαντικότερα και με σαφώς πιο μακροπρόθεσμες επιδράσεις.
Αναμφίβολα οι οικονομικές επιδόσεις των εισηγμένων του κλάδου σημείωσαν μεγάλη αύξηση το 2021 (ήδη η Entersoft ανακοίνωσε ιδιαίτερα βελτιωμένα αποτελέσματα, κάτι που αναμένεται να πράξουν και άλλες εταιρείες όπως πχ η Quest Holdings, η Space Hellas, η Profile, η Epsilon Net, η Byte Computers, η Performance Technologies και η Real Consulting) και όλα δείχνουν πως η ανοδική τάση θα συνεχιστεί και κατά τα επόμενα χρόνια.
Πέραν όμως αυτού, παράγοντες του κλάδου εκτιμούν ότι θα προκύψουν και παράπλευρα «μπόνους» για τις εγχώριες εταιρείες πληροφορικής.
Ένα πρώτο έμμεσο, αλλά πολύ σημαντικό, όφελος είναι η απλούστευση και επιτάχυνση των διαδικασιών στις αναθέσεις έργων πληροφορικής από το δημόσιο. Το μέχρι πρότινος καθεστώς δημιουργούσε απίστευτες καθυστερήσεις, με αποτέλεσμα την μεγάλη άνοδο των λειτουργικών εξόδων των εταιρειών που διεκδικούσαν τα έργα και τελικά την -πολύ συχνά- πενιχρή ή και ανύπαρκτη κερδοφορία τους. Το καθεστώς αυτό σε συνδυασμό με τις μεγάλες καθυστερήσεις πληρωμών, είχαν οδηγήσει κατά την προηγούμενη δεκαετία πολλές εταιρείες πληροφορικής είτε να συμμετέχουν στη διεκδίκηση μόνο συγκεκριμένων έργων του δημοσίου και να στρέφουν το ενδιαφέρον τους σε δουλειές του εξωτερικού και του εγχώριου ιδιωτικού τομέα.
Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, αν και πρέπει πολλά πράγματα ακόμη να βελτιωθούν, η κατάσταση στο συγκεκριμένο μέτωπο έχει βελτιωθεί σημαντικά κατά την τελευταία διετία, τάση που αναμένεται να συνεχιστεί στο μέλλον και θα αποτελέσει «προίκα» και για την εποχή που θα ακολουθήσει τις εισροές κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η αδήριτη ανάγκη απορρόφησης και παραγωγικής αξιοποίησης των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης θα επιταχύνει τις διαδικασίες, ξεπερνώντας δυσκολίες του παρελθόντος, ενώ η ύπαρξη πολλών δουλειών για όλους θα αμβλύνει και τις ενστάσεις που κάθε τόσο υποβάλλονται και καθυστερούν περαιτέρω τις διαδικασίες, ιδίως σε μια χώρα που χαρακτηρίζεται από την αργή απονομή της δικαιοσύνης.
Ένα δεύτερο έμμεσο, πλην όμως πολύ σημαντικό, όφελος προκύπτει από το μπαράζ των εξαγορών που οδηγεί σε συγκέντρωση της εγχώριας αγοράς πληροφορικής σε λιγότερα και ισχυρότερα χέρια. «Η αγορά πληροφορικής παραμένει κατακερματισμένη και υπάρχουν περιθώρια νέων εξαγορών, ιδίως για όσες επιχειρήσεις διαθέτουν ισχυρή ρευστότητα και μπορούν εύκολα να αντλήσουν χρηματοδότηση από τις κερδοφορίες τους, τις τράπεζες και τις κεφαλαιαγορές.
Το αποτέλεσμα θα είναι η δημιουργία ισχυρότερων ομίλων, που θα είναι κεφαλαιακά αξιόπιστοι, παραγωγικότεροι καθώς θα μπορούν να επενδύουν περισσότερο και να εκμεταλλεύονται οικονομίες κλίμακας, αλλά και ικανοί να προσφέρουν καλύτερες υπηρεσίες στους πελάτες τους, είτε αυτοί είναι ιδιώτες, είτε φορείς του Δημοσίου. Η ύπαρξη λιγότερων και ισχυρότερων εταιρειών δεν θα σημάνει και ύπαρξη ολιγοπωλιακών καταστάσεων, από τη στιγμή που πολλές νεοφυείς επιχειρήσεις θα κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην αγορά» αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Δύο άλλα σημαντικά έμμεσα πλεονεκτήματα είναι η απόκτηση πολύ σημαντικών εμπειριών από τα στελέχη και τους εργαζόμενους των εταιρειών, (οι οποίοι μέσα σε λίγα χρόνια θα αποκτήσουν δυσανάλογα υψηλή εμπειρία, καθώς θα έχουν διεκπεραιώσει πολλές και σύνθετες εργασίες) καθώς και η αυξημένη δυνατότητα παρουσίας των ελληνικών εταιρειών στις αγορές του εξωτερικού.
Ειδικότερα, οι εγχώριες εταιρείες έχοντας ισχυροποιηθεί από τις κερδοφορίες των επόμενων ετών, αλλά και από την πολύ μεγαλύτερη εμπειρία-τεχνογνωσία που θα έχουν αποκτήσει σε μια ευρεία σειρά κατηγοριών έργων πληροφορικής, θα μπορούν πιο εύκολα να εκμεταλλευθούν ευκαιρίες στις αγορές του εξωτερικού αναλαμβάνοντας συμβάσεις έργων, ή/και προχωρώντας σε εξαγορές τοπικών εταιρειών που θα μπορούσαν να συμβάλλουν σε τεχνογνωσία, δίκτυο και πελατολόγιο.