Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τεχνητή νοημοσύνη: Ενας στους δύο Έλληνες δηλώνει πλήρη άγνοια!

Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση αναζητά τρόπους για να υλοποιήσει την εθνική στρατηγική της για την Τεχνητή Νοημοσύνη, οι Έλληνες φαίνονται να την αντιμετωπίζουν με... καχυποψία. Πρώτη η Ελλάδα στο αίσθημα σκεπτικισμού απέναντι στην ΤΝ, σε έρευνα της FocusΒari.

Τεχνητή νοημοσύνη: Ενας στους δύο Έλληνες δηλώνει πλήρη άγνοια!

Μόλις 3 στους 10 Έλληνες έχουν θετικό συναίσθημα για την τεχνητή νοημοσύνη ενώ 2 στους 10 παρουσιάζονται αρνητικοί στην έννοια της Τ.Ν. Οι μισοί Έλληνες αισθάνονται σκεπτικισμό, το πιο υψηλό ποσοστό ανάμεσα στους πολίτες 18 χωρών.

Την ίδια στιγμή, μόνο ένας στους δέκα Έλληνες δηλώνουν καλοί γνώστες της ΤΝ και των δυνατοτήτων της, μια σημαντική αναλογία γνωρίζουν αρκετά, αλλά σχεδόν ο ένας στους δύο δεν γνωρίζει σχεδόν τίποτα.

Αυτά τα αποκαλυπτικά στοιχεία για τον τρόπο που οι Έλληνες «βλέπουν» την τεχνητή νοημοσύνη καταγράφονται σε έρευνα  της  FocusΒari που υλοποιήθηκε με ίδιες προδιαγραφές με αντίστοιχη Έρευνα σε άλλες 17 χώρες!

Την ίδια στιγμή, η Ernst & Young, η οποία επελέγη σύμβουλος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, θα πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να έχει ολοκληρώσει τη μελέτη ωρίμανσης για την υλοποίηση της εθνικής στρατηγικής για την τεχνητή νοημοσύνη στη χώρα μας. Τομείς όπως η φοροδιαφυγή, το λαθρεμπόριο καυσίμων και η πολιτική προστασία θα «ελέγχονται» από την  Τεχνητή Νοημοσύνη.

Ωστόσο οι Έλληνες δεν φαίνονται έτοιμοι να δεχθούν την ΤΝ ενώ η πλειοψηφία δεν γνωρίζει καν τι είναι ή τι μπορεί να προσφέρει.

Ειδικότερα, σύμφωνα με την έρευνα, η έννοια Τεχνητή Νοημοσύνη προκαλεί στους Έλληνες:

  • Σε ποσοστό 32% θετικά συναισθήματα
  • Σε ποσοστό 48% σκεπτικισμό/αμφιβολία
  • Σε ποσοστό 20% αρνητικά συναισθήματα

Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το 23% αισθάνεται αποδοχή και το 21% αισιοδοξία. Στον αντίποδα το 26% νιώθει φόβο και άγχος, το 15% σύγχυση ενώ το 17% θεωρεί την τεχνητή νοημοσύνη περιττή!

Συγκρίνοντας τις 18 χώρες που συμμετείχαν στην έρευνα, η Ελλάδα έρχεται πρώτη σε συναίσθημα σκεπτικισμού προς την ΤΝ ενώ ακολουθεί με ποσοστό 40% η Γερμανία και με 39% η Αγγλία και οι ΗΠΑ. Στις τελευταίες θέσεις η Κίνα με ποσοστό 14 % και η Ινδονησία με μόλις 9%.

Το συναίσθημα της αποδοχής προς την ΤΝ εκφράζεται από μικρότερες ομάδες πληθυσμού σε όλες τις χώρες, με την Ελλάδα να έρχεται περίπου στη μέση με ποσοστό 23%. Το Μεξικό είναι στην πρώτη θέση με ποσοστό 38% και στην τελευταία θέση η Γαλλία με ποσοστό μόλις 7%.

Το συναίσθημα του φόβου προς την ΤΝ εκφράζεται από μικρότερη αναλογία κοινού σε όλες τις χώρες με την Ελλάδα να τοποθετείται δεύτερη σε κατάταξη με 28% με πρώτη την Πολωνία με ποσοστό 29%. Τελευταία στο αίσθημα φόβου η Κίνα με ποσοστό μόλις 8%.

Ως προς τις απόψεις τους για την ΤΝ, οι τρεις στους πέντε Έλληνες έχουν ανάμεικτες, μόλις 14% θετικές και 23% μόνο αρνητικές.

Η επικρατέστερη άποψη για την ΤΝ (51%) είναι ότι μπορεί να ξεφύγει εκτός ελέγχου ή/και να βρεθεί σε «λάθος χέρια» (παγκόσμια τάση). Παράλληλα το 50% νιώθει φόβο μη χαθεί ο έλεγχος ενώ μόλις το 25% υποστηρίζει ότι θα εξελίξει την κοινωνία μας.

Με μια συνοπτική εικόνα, το ελληνικό κοινό είναι σχετικά «μοιρασμένο» όσον αφορά τον αντίκτυπο της Τεχνητής Νοημοσύνης στην κοινωνία καθώς το 29% εμφανίζονται περισσότερο θετικοί και το 40% εξίσου θετικοί και αρνητικοί.

Στην Ελλάδα, ο προβλεπόμενος αντίκτυπος της ΤΝ είναι πιο θετικός μεταξύ όσων δηλώνουν ενήμεροι με το θέμα σε σύγκριση με εκείνους που δεν είναι (παγκόσμια τάση). Ωστόσο, είναι λίγοι οι κλάδοι που το κοινό πιστεύει πως μπορούν να στηριχθούν περισσότερο στην αυτοματοποίηση παρά στον ανθρώπινο παράγοντα/εξειδικευμένο επαγγελματία.

Επίσης αναπτυσσόμενες και μεγάλες, καθιερωμένες εταιρίες τεχνολογίας είναι οι οργανισμοί που περιμένει το κοινό την ανάπτυξη\ εφαρμογών Τεχνητής Νοημοσύνης

Υπενθυμίζεται ότι στην χώρα μας η Τεχνητή Νοημοσύνη θα αποτελέσει ένα από τα πρώτα έργα της βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Όπως αναφέρεται στην Βίβλο οι δράσεις που σχετίζονται με την τεχνητή νοημοσύνη προβλέπουν την δημιουργία πλατφορμών και μηχανισμών υποστήριξης και ελέγχου διαφόρων τομέων του δημοσίου.

Για την ακρίβειαν στόχος είναι να δημιουργηθεί μηχανισμός υποστήριξης των δημόσιων ελεγκτικών φορέων για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και τον έλεγχο των δημοσίων συμβάσεων, εφαρμογή παρακολούθησης του συστήματος εισροών και εκροών στο εμπόριο καυσίμων, σύστημα υποστήριξης του μηχανισμού είσπραξης δημοσίων εσόδων καθώς και σύστημα εντοπισμού οικοδομικών αυθαιρεσιών σε Δασικές περιοχές και στον Αιγιαλό.

Οι  παρεμβάσεις θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τη δημιουργία εθνικού δικτύου κέντρων αριστείας για την τεχνητή νοημοσύνη, την διαμόρφωση της εθνικής πολιτικής δεδομένων, την επανακατάρτιση με στόχο την ανάπτυξη δεξιοτήτων που θα υποστηρίξουν το μέλλον της εργασίας καθώς και την παροχή κινήτρων σε εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις τεχνητής νοημοσύνης, με την παράλληλη υποστήριξη και της κλιμάκωσης και δικτύωσής τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v