Χιλιάδες τετραγωνικά δομημένης επιφάνειας εκτιμάται ότι θα καλύπτουν τα ερευνητικά εργαστήρια και οι καινοτόμες επιχειρήσεις από το Ισραήλ, που θα εγκατασταθούν τα επόμενα χρόνια στη Θεσσαλονίκη, στο υπό δημιουργία τεχνολογικό πάρκο 4ης γενιάς "Thess INTEC" στην παραθαλάσσια περιοχή της Περαίας.
Η εγκατάστασή τους θα γίνει στο πλαίσιο του Μνημονίου Αλληλοκατανόησης (ΜoU) -και της υπό διαπραγμάτευση δεσμευτικής σύμβασης- που έχει ήδη υπογραφεί μεταξύ του Thess INTEC και του ισραηλινού τεχνολογικού πάρκου "Gav-Yam Negev Advanced Technologies Park", με έδρα τη Μπερσεβά, τη μεγαλύτερη πόλη στη έρημο Νεγκάβ, όπου εδρεύει το Πανεπιστήμιο Μπεν Γκουριόν, το ταχύτερα αναπτυσσόμενο ερευνητικό ΑΕΙ του Ισραήλ.
Στο τελικό στάδιο της συγκεκριμένης συμφωνίας, το ισραηλινό "πάρκο μέσα στο πάρκο" εκτιμάται ότι θα μπορούσε να καλύπτει έως και 50.000 τμ δομημένης επιφάνειας από το σύνολο των 250.000 τμ της χτισμένης έκτασης του ThessINTEC. Τα δε πρώτα κτήρια τού εν Θεσσαλονίκη "βραχίονα" του τεχνολογικού πάρκου της Μπερσεβά εκτιμάται ότι θα έχουν ξεκινήσει να κατασκευάζονται ώς το τέλος του 2024, με βάση πάντα τον κανονισμό και τις τεχνικές προδιαγραφές του Thess INTEC και καταβάλλοντας τα αντίστοιχα fees (δικαιώματα και μισθώματα).
Τα παραπάνω γνωστοποιεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της "Thess Intec A.E", επιχειρηματίας Νίκος Ευθυμιάδης, υπογραμμίζοντας τα ελκυστικά χαρακτηριστικά της Θεσσαλονίκης, που προσελκύουν ολοένα περισσότερο το επενδυτικό ενδιαφέρον: το υπάρχον οικοσύστημα καινοτομίας, το ανθρώπινο ταλέντο από τα πανεπιστήμιά της, τη γεωγραφική της θέση, την ιδιότητα του κράτους-μέλους της ΕΕ, τον ολοένα εντεινόμενο εξαγωγικό προσανατολισμό των επιχειρήσεών της, το λιμάνι και το αναβαθμισμένο αεροδρόμιο και την προοπτική να εξελιχθεί μελλοντικά σε τεχνολογικό και καινοτομικό hub για την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων.
Δημιουργία γραφείου του Thess INTEC στο Ισραήλ
Ο κ.Ευθυμιάδης αποκαλύπτει ακόμα ότι της φυσικής παρουσίας του ισραηλινού πάρκου στη Θεσσαλονίκη θα προηγηθούν δύο στάδια: πρώτον, η ανταλλαγή επισκέψεων μεταξύ εκπροσώπων των δύο φορέων -οι Ισραηλινοί έχουν ήδη επισκεφτεί τη Θεσσαλονίκη τον Νοέμβριο κι έπεται επίσκεψη εκπροσώπων του ThessINTEC στη Μπερσεβά τον Μάρτιο- ώστε οι Έλληνες μηχανικοί και στελέχη του πάρκου να επωφεληθούν από την τεχνογνωσία των Ισραηλινών και να λάβουν πιο ενημερωμένες αποφάσεις για τον σχεδιασμό και τη λειτουργία του. Και, δεύτερον, η δημιουργία μισθωμένου γραφείου του Thess INTEC μέσα στο "Gav-Yam Negev Advanced Technologies Park", ώστε το εκεί στέλεχος να "ιχνηλατήσει" εκ του σύνεγγυς το οικοσύστημα του ισραηλινού τεχνολογικού πάρκου και να εντοπίσει επιχειρήσεις -τοπικές και πολυεθνικές- οι οποίες θα μπορούσαν να εγκατασταθούν στη Θεσσαλονίκη.
"Με τη συνεργασία αυτή προσδοκούμε να επιταχύνουμε σημαντικά την ωριμότητα συνολικά του οικοσυστήματος τεχνολογίας και καινοτομίας της Θεσσαλονίκης, ώστε όλα να τρέξουν ταχύτερα και ορθότερα" εξηγεί ο κ.Ευθυμιάδης, συμπληρώνοντας ότι ώς το καλοκαίρι του 2023 η διοίκηση και τα στελέχη του Thess INTEC θα είναι σε θέση να συνθέσουν ένα πιο ολοκληρωμένο σχέδιο για τη λειτουργία του τεχνολογικού πάρκου στη Θεσσαλονίκη, με βάση και την προεργασία που θα έχει γίνει όλους τους προηγούμενους μήνες, σε συνεργασία και με τους Ισραηλινούς.
Έως και τρεις "anchor tenants" στο Thess INTEC μέχρι το τέλος του 2022
Οι Ισραηλινοί είναι ωστόσο μόνο ένα μέρος της εξωστρεφούς προσπάθειας της διοίκησης του Thess INTEC, ενός πάρκου που θα αναπτυχθεί σε συνολική έκταση 761 στρεμμάτων στην Περαία Θεσσαλονίκης, με προοπτική -στην πλήρη ανάπτυξή του- να απασχολούνται στον χώρο 7000 άνθρωποι, ως επί το πλείστον υψηλής εξειδίκευσης και να στεγάζονται εκατοντάδες δυναμικές επιχειρήσεις, ερευνητικά κέντρα και "βραχίονες" ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων. "Στόχος μας είναι μέχρι το τέλος του 2022 να έχουμε φέρει στη Θεσσαλονίκη τουλάχιστον έναν, αλλά ενδεχομένως και τρεις "anchor tenants", δηλαδή μεγάλες, πολυεθνικές επιχειρήσεις παγκόσμιας εμβέλειας, που θα υπογράψουν σχετικά συμβόλαια και που η παρουσία τους στην πόλη θα μπορούσε να προσελκύσει πολλές μικρότερες εταιρείες" σημειώνει ο κ.Ευθυμιάδης, υπενθυμίζοντας πως, ήδη, 100 επιχειρήσεις έχουν υπογράψει MoUs με το Thess INTEC, ενώ τα πρώτα 25.000 τετραγωνικά του πάρκου "είναι ήδη προνοικιασμένα σε ποσοστό 90% από ελληνικές επιχειρήσεις, πολλές από τις οποίες συνεργάζονται και εκπροσωπούν στην Ελλάδα πολυεθνικές".
Παράλληλα, "εφόσον συνεχιστεί η σημερινή σταθερή υποστήριξη της Πολιτείας στο έργο, με επιτάχυνση όλων των γραφειοκρατικών διαδικασιών", μέχρι το φετινό καλοκαίρι θα έχουν -κατά τον κ.Ευθυμιάδη- ολοκληρωθεί όλες οι διαδικασίες, που αφορούν το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, ώστε τον Σεπτέμβριο του 2022 να μπουν στο εργοτάξιο τα μηχανήματα για τις εκσκαφές. Μέχρι το φθινόπωρο του 2023 αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί και τα δίκτυα και όλες οι υποστηρικτικές υποδομές (δρόμοι, χώροι στάθμευσης, αποχέτευση και ύδρευση, παιδικός σταθμός, μια λίμνη 15.000 τμ κ.ά). Το δε καλοκαίρι του 2024 θα είναι έτοιμα και τα πρώτα πέντε κτήρια, εμβαδού 25.000 τμ, εκ των οποίων το ένα θα λειτουργήσει ως κέντρο αριστείας και διαρκούς εκπαίδευσης στελεχών επιχειρήσεων, αναδεικνύοντας την έμφαση που αποδίδει το Thess INTEC στο εκπαιδευτικό κομμάτι.
Τα υπόλοιπα διαθέσιμα τετραγωνικά θα δοθούν σε ιδιώτες, π.χ., στους Ισραηλινούς και τις ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις που θα "μπουν" στο πάρκο, οι οποίοι θα βάλουν τα δικά τους χρήματα για να δημιουργήσουν τις εγκαταστάσεις που χρειάζονται. Διασφαλισμένη είναι, κατά τον κ.Ευθυμιάδη, και η χρηματοδότηση του πάρκου (σ.σ. βάσει των κυβερνητικών όρων έγκρισης του πρότζεκτ, εντός δύο ετών από την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης, ο φορέας θα πρέπει να έχει βρει τους απαραίτητους πόρους), καθώς το 60% αυτών θα προέλθει από το Ταμείο Ανάκαμψης και ίδια κεφάλαια και το υπόλοιπο 40% από συμφωνίες με εταιρείες και οργανισμούς, που θα ενδιαφερθούν να αναπτύξουν τις δραστηριότητές τους στο Thess INTEC.
Στο πλαίσιο του έργου προβλέπεται ακόμα η δημιουργία ξενοδοχείου από ιδιώτη επενδυτή μέσα στο πάρκο, για την επιλογή του οποίου αναμένεται να προκηρυχθεί διαγωνισμός τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα πάντα με τον κ.Ευθυμιάδη. Το ακριβές εμβαδόν που θα καλύψει το ξενοδοχείο -και κατά συνέπεια και ο αριθμός δωματίων του- θα προκύψει οριστικά από το Προεδρικό Διάταγμα για τις χρήσεις γης και τους όρους δόμησης. Εν αναμονή των εξελίξεων, η μονάδα εκτιμάται ότι θα είναι μεγέθους 250 δωματίων και θα καλύπτει γη περίπου 15.000 τμ. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα αγοράς, με τη συμμετοχή εταιρειών που αναπτύσσουν ξενοδοχεία κοντά σε περιοχές αεροδρομίων, ώστε να προκύψει ο ιδανικός τύπος ξενοδοχειακής μονάδας για τη συγκεκριμένη χρήση, δεδομένου ιδιως ότι θα πρέπει να είναι προσιτή και για τους φοιτητές που θα επισκέπτονται το πάρκο και για τους εργαζόμενούς του.
Πηγή: ΑΠΕ