Τα εσπευσμένα μέτρα «πάγωσαν» την εστίαση ενόψει ρεβεγιόν, ενώ το ρεκόρ κρουσμάτων «μούδιασε» τον εμπορικό κόσμο που φοβάται αλυσιδωτές επιπτώσεις στην αγορά λόγω της κακής ψυχολογίας που δεν συνάδει με την γιορτινή ατμόσφαιρα για τα ψώνια των ημερών.
Ο φόβος των καταναλωτών κυριαρχεί απειλώντας τα έσοδα των επιχειρήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι τα εμπορικά καταστήματα για να τονώσουν τη ζήτηση ετοιμάζονται για εκπτώσεις από την επόμενη εβδομάδα, δηλαδή μια εβδομάδα νωρίτερα από την προκαθορισμένη έναρξη της σεζόν, τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου, 10.1.2022.
“Τα πολλά κρούσματα καθιστούν τους καταναλωτές επιφυλακτικούς”, σημειώνει στο Euro2day.gr ο Γιώργος Καρανίκας, πρόεδρος της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), εξηγώντας τους λόγους που η κίνηση στα καταστήματα έχει μειωθεί τις τελευταίες ημέρες. Τονίζει ότι τα μέτρα επιδρούν στην ψυχολογία.
“Το μίγμα των μέτρων και της αύξησης των κρουσμάτων οδηγεί σε μειωμένη επισκεψιμότητα”, αναφέρει χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι εστίαση και λιανεμπόριο είναι συγκοινωνούντα δοχεία, καθώς οι καταναλωτές συνδυάζουν τα ψώνια των ημερών με γεύμα ή δείπνο. Με τα τελευταία μέτρα αυτός ο συνδυασμός διαταράσσεται. Υπενθυμίζει πάντως ότι τα καταστήματα του λιανεμπορίου παραμένουν ανοιχτά και είναι ασφαλείς προορισμοί. Προβλέπει επίσης ότι μετά την Πρωτοχρονιά πολλές επιχειρήσεις θα ανοίξουν με δελεαστικές τιμές, κόντρα στην ακρίβεια σε μια σειρά από αγαθά, καθώς έχουν συσσωρευτεί σημαντικά αποθέματα στις επιχειρήσεις του λιανεμπορίου.
Από την πλευρά τους, οι επαγγελματίες της εστίασης που παρακολούθησαν αποσβολωμένοι τις ανακοινώσεις για τα μέτρα που πρέπει να τηρήσουν στις επιχειρήσεις τους την παραμονή της Πρωτοχρονιάς λένε “καλύτερα κλειστοί!”.
“Ποιο μυαλό σκέφτηκε να μείνει ανοιχτή η εστίαση μέχρι τις 2.00 χωρίς μουσική; Φοβούνται να πούνε κλείνουμε. Εμπαίζουν τους επαγγελματίες”. Πρόκειται για ενδεικτικές αντιδράσεις επιχειρηματιών και θεσμικών της αγοράς μετά τις ανακοινώσεις του υπουργού Υγείας, Θάνου Πλεύρη, χθες το απόγευμα.
Το «απαγορευτικό» στην εστίαση
“Εν όψει της παραμονής της Πρωτοχρονιάς οι επιχειρήσεις έχουν προχωρήσει σε αγορές προμηθειών, συμφωνίες με μουσικούς κι έχουν δώσει προκαταβολές για τις προετοιμασίες των μαγαζιών”, σημειώνει στο Euro2day ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).
Ο ίδιος αιφνιδιάστηκε από την απόφαση να παραταθεί μέχρι τις 2.00 το ωράριο των καταστημάτων εστίασης αποκλειστικά για το ρεβεγιόν, με ταυτόχρονη απαγόρευση της μουσικής. Μεταφράζει το μέτρο ως ένα είδος “απαγορευτικού” για το καταναλωτικό κοινό που είχε σχεδιάσει έξοδο για ρεβεγιόν. Εξάλλου, η πληθώρα των κρουσμάτων δημιουργεί ήδη αρνητική προδιάθεση στους πολίτες, που έχουν περιορίσει τις επισκέψεις τους στην αγορά και ειδικά σε κέντρα διασκέδασης και μπαρ.
Ο κ. Καββαθάς, πέρα από τη ζημιά για τις επιχειρήσεις εστίασης επισημαίνει το πλήγμα στην ψυχολογία του κοινού που βρίσκεται σε σύγχυση. “Τα μέτρα καταστρέφουν επιχειρήσεις”, τονίζει και τελεί εν αναμονή απόκρισης κυβερνητικών παραγόντων για τα σχέδια αναφορικά με την επόμενη μέρα στον κλάδο που μπαίνει σε βαθιά κρίση.
Αν και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε σε δυνητικά μέτρα ανάλογα με τη διάρκεια του φαινομένου της έξαρσης της πανδημίας, δεν έκανε σαφές προς το παρόν το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των επιπτώσεων των νέων περιορισμών στην αγορά της εστίασης. Από τις τελευταίες επαφές με κυβερνητικά στελέχη φορείς του κλάδου είχαν λάβει υποσχέσεις για πρωτοβουλίες σε τρεις άξονες: παράταση στις παλαιές επιστρεπταίες προκαταβολές, επιμήκυνση του προγράμματος επιδότησης παγίων δαπανών και κάλυψη μέρους των δαπανών για την ενέργεια.
Τα μέτρα που ζητά ο κλάδος πάντως έχουν να κάνουν και με την επαναφορά του μέτρου της απαλλαγής ενοικίου, την παροχή χρηματοδοτήσεων ανάλογων με εκείνων του 2020 και των αρχών του 2021, την επαναφορά της δυνατότητας αναστολής συμβάσεων εργασίας, την μη επιστροφή των επιστρεπτέων προκαταβολών, τη μείωση ΦΠΑ στο 6% και την αντιμετώπιση των αρνητικών επιπτώσεων του πληθωρισμού.
Από την πλευρά του, ο Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων (ΚΕΕ), εκτιμά ότι ήδη ακυρώθηκε το 50% των κρατήσεων και δεδομένου ότι τον Ιανουάριο η αγορά θα συνεχίσει να απειλείται από ανατιμήσεις και πληθωρισμό, οι δαπάνες των καταναλωτών θα περιορίζονται και πολλές επιχειρήσεις εστίασης δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις υποχρεώσεις που δημιουργούνται. Οπότε θεωρεί ότι είναι αναγκαία η κατάργηση της επιστροφής της επιστρεπτέας προκαταβολής, η μετάθεση των υποχρεώσεων, η ενίσχυση της ρευστότητας αλλά και η μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στο 6%.