Στα 6,548 δισ. ευρώ αναμένεται να διαμορφωθεί το 2021 η αξία της αγοράς ΤΠΕ στην Ελλάδα, καταγράφοντας ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 4,4% σε σχέση με έναν χρόνο νωρίτερα.
Σύμφωνα με τη στρατηγική μελέτη, που εκπόνησε η Deloitte για λογαριασμό του ΣΕΠΕ (Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής και Επικοινωνιών), η αγορά Πληροφορικής εκτιμάται ότι θα κλείσει στα 2,209 δισ. ευρώ, πετυχαίνοντας ετήσιο ρυθμό αύξησης 6,1%, ενώ η αξία της εγχώριας αγοράς Τηλεπικοινωνιών υπολογίζεται ότι θα διευρυνθεί φέτος κατά 3,6%, διαμορφούμενη στα 4,339 δισ. ευρώ.
Η μελέτη τονίζει ότι ο κλάδος των Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΤΠΕ) δύναται να εισφέρει έως το 2024 προστιθέμενη αξία 50 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία και 500.000 νέες θέσεις εργασίας.
Βάσει της ίδιας μελέτης, με την αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης για την ψηφιοποίηση της οικονομίας, ο κλάδος ΤΠΕ μπορεί να ξεπεράσει σε αξία τα 7,8 δισ. το 2022, έναντι 6,8 δισ. (η προηγούμενη πρόβλεψη της Deloitte στην αντίστοιχη μελέτη το 2019).
Οι εκτιμήσεις για την αξία του κλάδου
Ειδικότερα:
- Το 2021 εκτιμάται ότι η αξία του κλάδου θα διαμορφωθεί σε 6,5 δισ.,
- Το 2022 εκτιμάται σε 7,8 δισ. ευρώ
- το 2023 σε 9,1 δισ.
- το 2024 σε 10,1 δισ. με τις εκτιμήσεις να λαμβάνουν υπόψη τους ότι το 80% των κονδυλίων ύψους 4,7 δισ. (2,2 δισ. επιδοτήσεις συν 2,5 δισ. δάνεια - άνευ μόχλευσης), θα έχει απορροφηθεί έως το 2024.
Όπως επίσης εκτιμάται το 85% του προϋπολογισμού θα απορροφηθεί από εταιρείες του κλάδου ΤΠΕ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένων των υποκαταστημάτων πολυεθνικών εταιρειών).
Η παγκόσμια εικόνα
Σε παγκόσμιο επίπεδο, η αγορά ΤΠΕ θα κινηθεί φέτος στα 3,648 τρισ. ευρώ, αυξημένη σε αξία κατά 2,3% έναντι του 2020. Ο τομέας της Πληροφορικής, σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται να διαμορφωθεί σε αξία στο 1,923 τρισ. ευρώ, με το πρόσημο να είναι θετικό κατά 3,6%. Πιο υποτονική υπολογίζεται ότι θα είναι η ανάπτυξη στην παγκόσμια αγορά Τηλεπικοινωνιών, η οποία θα κλείσει στο 1,725 τρισ. ευρώ, επίδοξη αυξημένη κατά 0,8% σε σχέση με το 2020.
Το 2021 η αξία της αγοράς θα αυξηθεί λόγω και των επενδύσεων σε δράσεις καινοτομίας και ψηφιακού μετασχηματισμού. Παρόλα αυτά, η ελληνική αγορά παρουσιάζει αξιοσημείωτη ανάπτυξη εν μέσω της πανδημίας.
Τα βασικά συμπεράσματα
Σύμφωνα με τη μελέτη:
- Ο Δημόσιος Τομέας και οι Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες αναμένεται να υποστούν τον πλέον ριζικό ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ επενδύσεις για την εξυπηρέτηση των συγκεκριμένων κλάδων συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον των ελληνικών εταιριών ΤΠΕ
- Το Χονδρικό & Λιανικό Εμπόριο, η Εκπαίδευση, ο Τουρισμός, οι Υπηρεσίες Υγείας, Εφοδιαστική Αλυσίδα και η Ενέργεια ανήκουν επίσης στους κλάδους που αναμένονται να υποστούν έντονη ψηφιακή διατάραξη και προσελκύουν επίσης ενδιαφέρον των εταιριών ΤΠΕ
- Αντίθετα, ο Κατασκευαστικός Κλάδος, ο Τομέας Ακινήτων και ο Αγροτικός Τομέας αναμένονται να υποστούν έναν ηπιότερο ψηφιακό μετασχηματισμό, με τις εταιρίες να εκφράζουν χαμηλότερες προθέσεις να επενδύσουν για την εξυπηρέτηση των αναγκών των εν λόγω κλάδων.
- Τα αποτελέσματα του κλάδου ΤΠΕ επιβεβαιώνουν τη δυναμική του, καθώς ακόμα εν μέσω πανδημίας διατήρησε ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης.
- Το όραμα και συγκεκριμένοι στρατηγικοί άξονες που είχαν τεθεί στη στρατηγική μελέτη του κλάδου το 2019 παραμένουν και σήμερα ευθυγραμμισμένοι με τις ανάγκες της οικονομίας και κοινωνίας.
- Με δεδομένη τη συνεχώς αυξανόμενη σημαντικότητα των ψηφιακών τεχνολογιών που δρουν καταλυτικά στο νέο – ψηφιακό – παραγωγικό μοντέλο στη μετά το κορωνοϊό εποχή, οι προβλέψεις επίδρασης του κλάδου στη ευρύτερη οικονομία παραμένουν επίκαιρες καθώς δύναται να συντηρούν πολλαπλάσια προστιθέμενη αξία.
- Ο κλάδος ΤΠΕ εκτιμάται ότι μπορεί να επιτύχει τις επιδιωκόμενες αποδόσεις νωρίτερα από το αρχικά επιδιωκόμενο, αξιοποιώντας και τα διαθέσιμα χρηματοδοτικά εργαλεία που πλέον ενεργοποιήθηκαν
- Οι εκτιμήσεις έχουν πραγματοποιηθεί έως το 2024 καθώς το 80% των κονδυλίων στοχεύεται να απορροφηθεί έως τότε.
Τα αποτελέσματα έρευνας
Σε ό,τι αφορά:
- την ανάπτυξη «ψηφιακού προσανατολισμού» στο εκπαιδευτικό σύστημα: το… 60,4% των συμμετασχόντων στην έρευνα που διενήργησε η Deloitte, δήλωσε αρκετά ή πολύ ευχαριστημένο με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας.
- την ενδυνάμωση των ψηφιακών δεξιοτήτων της κοινωνίας: το… 59,4% των συμμετασχόντων δήλωσε αρκετά ή πολύ ευχαριστημένο με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας.
- την υιοθέτηση πρακτικών για την αναστροφή του Brain Drain: το… 52,4% των συμμετασχόντων δήλωσε αρκετά ή πολύ ευχαριστημένο με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας.
- την αναβάθμιση των δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών και ανάπτυξη ψηφιακών υποδομών: το… 93,3% των συμμετασχόντων δήλωσε αρκετά ή πολύ ευχαριστημένο με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας.
- την ανάπτυξη λοιπών ψηφιακών υποδομών: το… 40% ερωτηθέντων εμπειρογνώμων στον κλάδο ΤΠΕ δηλώνει αρκετά ή πολύ ευχαριστημένο με τις πρωτοβουλίες της Πολιτείας.
- την προώθηση της καινοτομίας και της έρευνας & ανάπτυξης: το… 69,2% των συμμετασχόντων δήλωσε αρκετά ή πολύ ευχαριστημένο με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας.
- την υποστήριξη της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων: το… 60,4% των συμμετασχόντων δήλωσε αρκετά ή πολύ ευχαριστημένο με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας.
- την υποστήριξη της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του κλάδου ΤΠΕ: το… 63,2% των συμμετασχόντων δήλωσε αρκετά ή πολύ ευχαριστημένο με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας.
- την ανάπτυξη ενός «φίλο-επενδυτικού» περιβάλλοντος: το… 71% των συμμετασχόντων δήλωσε αρκετά ή πολύ ευχαριστημένο με τις πρωτοβουλίες της πολιτείας.