Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Πάνω από δύο δισ. ευρώ τα κέρδη της οκταετίας

Οι ισχυρές κερδοφορίες από το 2014 και μετά έχουν οδηγήσει τα ίδια κεφάλαια σε επίπεδο που υπερβαίνει το ύψος της ασφαλιστικής τους παραγωγής. Ικανοποιητικοί δείκτες αποδοτικότητας και κεφαλαιακής επάρκειας. Αναλυτικοί πίνακες.

Ασφαλιστικές: Πάνω από δύο δισ. ευρώ τα κέρδη της οκταετίας

Καθαρά κέρδη που υπερβαίνουν τα δύο δισ. ευρώ έχουν σημειώσει κατά τα τελευταία οκτώ χρόνια οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες, με αποτέλεσμα τον υπερδιπλασιασμό των ιδίων κεφαλαίων τους, τη δραστική ενίσχυση της κεφαλαιακής τους επάρκειας και την υψηλή αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων τους.

Ειδικότερα, με βάση τα χθεσινά στοιχεία της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, το 2020 οι εγχώριες εταιρείες σημείωσαν θετικό αποτέλεσμα εκμεταλλεύσεως 390,4 εκατ. ευρώ (-182,8 εκατ. για τον κλάδο ζημιών και +573,2 εκατ. για τις καλύψεις ζημιών), προ φόρων κέρδη 440 εκατ. ευρώ και καθαρό αποτέλεσμα 303,9 εκατ. ευρώ. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των δύο παρατιθέμενων πινάκων:

  • Κατά την επταετία 2014-2020, οι εταιρείες του κλάδου εμφάνισαν αθροιστικά καθαρά κέρδη ύψους 1,8 δισ. ευρώ, ποσό που θα ξεπεράσει τα δύο δισ. ευρώ, αν προστεθεί και η επίδοση του 2021 (ενδεικτικές οι επιδόσεις του πρώτου εξαμήνου των εταιρειών).
  • Η αποδοτικότητα των ιδίων κεφαλαίων διαμορφώθηκε το 2020 στο ικανοποιητικό 6,6%, παρά το γεγονός ότι το περιβάλλον των αρνητικών επιτοκίων επηρεάζει αρνητικά τον κλάδο (ιδιαίτερα τα ζωικά προϊόντα).
  • Τα ίδια κεφάλαια των ασφαλιστικών εταιρειών από τα 986 εκατ. ευρώ του 2011 εκτινάχθηκαν το 2020 στα 4,58 δισ. ευρώ (παρά τις διανομές μερισμάτων στις οποίες έχουν προχωρήσει πολλές εταιρείες), ενισχυόμενα αρχικά από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου (κυρίως το 2012) και στη συνέχεια από τις υψηλές ετήσιες κερδοφορίες.

Με δεδομένο μάλιστα ότι κατά την προηγούμενη δεκαετία η ασφαλιστική παραγωγή υποχρεώθηκε σε πτώση επηρεαζόμενη από τη βαθιά οικονομική ύφεση της συγκεκριμένης περιόδου, ο δείκτης παραγωγής προς ίδια κεφάλαια από το 506% του 2011 υποχώρησε στο 94,7% το 2020. Με άλλα λόγια, ο ετήσιος κύκλος εργασιών των εγχώριων ασφαλιστικών εταιρειών υπολείπεται των ιδίων κεφαλαίων του, γεγονός που αποτελεί ισχυρή ένδειξη για υψηλή ρευστότητα και κεφαλαιακή επάρκεια.

Παρ' όλα αυτά, το ύψος της ασφαλιστικής παραγωγής παρέμεινε για μια ακόμη χρονιά πολύ χαμηλό σε σχέση με το ΑΕΠ, συγκρινόμενο με τον μέσο όρο των 32 χωρών που καταγράφει η Insurance Europe. Ειδικότερα, η αύξηση της παραγωγής ως ποσοστού του ΑΕΠ στο 2,62% το 2020 έναντι του 2,42% το 2019 ήταν αποτέλεσμα της μεγαλύτερης ποσοστιαίας πτώσης που κατέγραψε το ΑΕΠ σε σύγκριση με την ασφαλιστική παραγωγή.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v