Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΖΩΗΒΟΤ: Ένα ρομπότ στη μάχη κατά της... πανδημίας

Ένα ρομπότ, γένους θηλυκού, θα επισκέπτεται τα Δημοτικά Σχολεία της Βόρειας Ελλάδας για να φέρει το μαθητικό κοινό σε επαφή με τη Ρομποτική και τον Προγραμματισμό. Το εξ ολοκλήρου ελληνικό ρομπότ με την επωνυμία ΖΩΗΒΟΤ θα ενημερώνει τους μαθητές για την πανδημία.

ΖΩΗΒΟΤ: Ένα ρομπότ στη μάχη κατά της... πανδημίας

Μια έξυπνη λύση για να φέρει τα παιδιά κοντά στην ρομποτική και τον προγραμματισμό αλλά και να τα ενημερώσει για την πανδημία δρομολόγησαν η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης, το Ίδρυμα Ευγενίδου και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ.

Το κινούμενο ρομπότ έχει ανθρωποειδή χαρακτηριστικά, είναι κατασκευασμένο με τεχνικές 3d printing και διαθέτει αισθητήρες και υπολογιστικές μονάδες για αντίληψη και αυτόνομη κίνηση.

Οι μέθοδοι τεχνητής νοημοσύνης που ενσωματώνει επιτρέπουν την αναγνώριση ανθρώπινης δραστηριότητας και των μαθητών γύρω του και την αναπροσαρμογή της θέσης του ανάλογα με την ανθρώπινη κίνηση. Πιο συγκεκριμένα, με χρήση μεθόδων τεχνητής νοημοσύνης, η ΖΩΗΒΟΤ αναγνωρίζει την ύπαρξη μαθητών γύρω της και αρχίζει να τους μιλά, υπενθυμίζοντας τα βασικά μέτρα προστασίας που πρέπει να ακολουθούν στο σχολείο για την αποφυγή της μετάδοσης του κορωνοϊού.

Το εξ΄ ολοκλήρου ελληνικό Ρομπότ «ΖΩΗΒΟΤ» κατασκευάστηκε από το ΕΚΕΤΑ/ ΙΠΤΗΛ και αποτελεί Δωρεά του Ιδρύματος Ευγενίδου προς την Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων του Δήμου Χαλκηδόνος Θεσσαλονίκης.

Η ομάδα της Ένωσης Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος θα επισκέπτεται μαζί με την ΖΩΗΒΟΤ τα σχολεία και έτσι το ρομπότ θα διαδρά με τα παιδιά και θα τα ενημερώνει για τα μέτρα που όλοι πρέπει να τηρούμε για να κρατάμε τον COVID-19 όσο πιο μακριά μας γίνεται. Με αφορμή την ενημέρωση αυτή τα παιδιά θα έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή με ένα ρομπότ. Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μέσω βίντεο ένα εισαγωγικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με την ρομποτική, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για την ΖΩΗΒΟΤ από το Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου.

H ZΩΗΒΟΤ κατασκευάστηκε από το εργαστήριο ρομποτικής του ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ και πρόκειται για ένα κινούμενο ρομπότ με ανθρωποειδή χαρακτηριστικά, το οποίο αναγνωρίζει την ανθρώπινη δραστηριότητα γύρω του και συμπεριφέρεται ανταποκρινόμενο σε αυτή.  Έχει δημιουργηθεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, ενώ το εξωτερικό κέλυφος έχει εκτυπωθεί από το ΕΚΕΤΑ|ΙΠΤΗΛ σε τρισδιάστατο εκτυπωτή.

 Παρουσιάζοντας την ΖΩΗΒΟΤ, η κα Στέλλα Βαλσαμάκη, Πρόεδρος της Ένωσης Γονέων Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Δήμου Χαλκηδόνος Νομού Θεσσαλονίκης, τόνισε ότι «η εκπαιδευτική ρομποτική, βασισμένη στις αρχές του κατασκευαστικού εποικοδομισμού, αποτελεί ένα σύγχρονο εκπαιδευτικό εργαλείο, το οποίο είναι δυνατόν να επιφέρει πολλαπλά οφέλη στη μαθησιακή διαδικασία. Ένα από τα οφέλη αυτά είναι και η ανάπτυξη των κινήτρων μάθησης των εμπλεκομένων στη μαθησιακή διαδικασία. Τα κίνητρα ενισχύονται, μέσα από την ενεργή συμμετοχή και συνεργασία, σε δραστηριότητες που αφορούν αυθεντικά προβλήματα και έχουν ενδιαφέρον για τους εμπλεκόμενους».

Συνεχίζοντας είπε ότι «στο πλαίσιο αυτό η Ένωσή μας είχε την ιδέα για την δημιουργία ενός ρομπότ που θα επισκέπτεται τα Δημοτικά μας Σχολεία και με αφορμή ένα τρέχον θέμα (στην παρούσα φάση τον COVID-19) θα διαδρά με τα παιδιά και θα τα φέρνει σε μια πρώτη επαφή με την ρομποτική και τον προγραμματισμό. Την ιδέα μας αυτή αγκάλιασε το Ίδρυμα Ευγενίδου συμβάλλοντας στην υλοποίησή της με την σχετική δωρεά. Το ρομπότ, η ΖΩΗΒΟΤ όπως την βαφτίσαμε, δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, από το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, εδώ στην Θεσσαλονίκη».

Όπως ανέφερε η κα Βαλσαμάκη, «η ΖΩΗΒΟΤ θα επισκεφθεί Δημοτικά Σχολεία -πρωτίστως του Δήμου και όχι μόνο.

Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί θα μπορούν να επικοινωνούν με την κα Βαλσαμάκη στο τηλέφωνο 6955 169300, ώστε να προγραμματίζεται η επίσκεψη της ZΩΗΒΟΤ στο σχολείο τους. Η επίσκεψη της ΖΩΗΒΟΤ στα Δημοτικά Σχολεία είναι δωρεάν.

Ο κ. Δημήτριος Γιακουμής, ερευνητής στο ΙΠΤΗΛ, περιέγραψε τη διαδικασία ανάπτυξης του ρομπότ ΖΩΗBOT.

Ακολούθως τον λόγο πήρε η Δρ Βάλια Λύρατζη, Υπεύθυνη του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία αναφέρθηκε στην εισαγωγική εκπαιδευτική παρουσίαση με τίτλο «ΖΩΗΒΟΤ: το πρώτο μου Ρομπότ», που θα συνοδεύει τη ΖΩΗΒΟΤ στις επισκέψεις της στα σχολεία. Τα βασικά στοιχεία που αναφέρονται στην παρουσίαση είναι τα παρακάτω:

  • Τι είναι τα ρομπότ και από πού προήλθαν. Δίνονται παραδείγματα από ρομπότ που υπάρχουν στο Κέντρο Επιστήμης και Τεχνολογίας, καθώς και από άλλα που υπάρχουν στην αγορά.
  • Παρουσίαση σημαντικών εφαρμογών των ρομπότ. Δίνονται αρκετά παραδείγματα πραγματικών ρομπότ που υπάρχουν στην αγορά και αναφέρεται πού βρίσκουν εφαρμογή.
  • Ποια είναι τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελούνται τα ρομποτικά συστήματα και σε τι χρησιμεύει καθένα από αυτά.
  • Περιγραφή της ZΩΗΒΟΤ. Αναγνωρίζονται τα βασικά στοιχεία από τα οποία αποτελείται. Αναφέρεται ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί και πώς γίνεται η διάδρασή της με τα παιδιά.

 Συνεχίζοντας την παρουσίασή της η Βάλια Λύρατζη αναφέρθηκε στη σημασία της εξοικείωσης των παιδιών με την επιστήμη και την τεχνολογία, καθώς και τη σύνδεσή τους με τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Αυτός άλλωστε είναι ένας από τους στόχους των εκπαιδευτικών προγραμμάτων του πρότυπου Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου, το οποίο την περίοδο που διανύουμε, προσφέρει περισσότερα από 30 διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, (εργαστήρια ή επιδείξεις πειραμάτων) που απευθύνονται στις τελευταίες τάξεις του Δημοτικού και την Δευτεροβάθμια εκπαίδευση, αλλά και σε μεμονωμένους επισκέπτες  και αντλούν την θεματολογία τους από τομείς των φυσικών επιστημών, την τεχνολογία και τη ρομποτική. 

 Την συνέντευξη τύπου συντόνισε η Ελευθερία Τελειώνη, Υπεύθυνη Δωρεών του Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία αναφέρθηκε στην μακρά παράδοση δωρεών του Ιδρύματος Ευγενίδου σε προγράμματα που συνάδουν με τον σκοπό του, την συμβολή δηλαδή στην τεχνική και επιστημονική εκπαίδευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v