Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ασφαλιστικές: Αύξηση παραγωγής αλλά και προκλήσεις το 2022

Στις δικές τους δυνάμεις θα πρέπει να στηριχτούν οι εταιρείες, προκειμένου να αυξήσουν τον κύκλο εργασιών τους μέσα στο 2022. Οι προσδοκίες για θεσμικές παρεμβάσεις έχουν μειωθεί δραστικά. Οι ανοδικές προοπτικές και οι προκλήσεις.

Ασφαλιστικές: Αύξηση παραγωγής αλλά και προκλήσεις το 2022

Με αισιοδοξία σε ό,τι αφορά το ύψος της παραγωγής, αλλά παράλληλα με την πεποίθηση πως θα πρέπει γρήγορα να προσαρμοστούν στα νέα απαιτητικά δεδομένα που εμπεριέχουν σημαντικές προκλήσεις, ετοιμάζονται να υποδεχτούν το 2022 τα στελέχη των ασφαλιστικών εταιρειών.

Μια πρώτη εκτίμηση είναι πως οι προσδοκίες στήριξης του κλάδου μέσα από κυβερνητικές παρεμβάσεις στο θεσμικό πλαίσιο έχουν μειωθεί δραστικά, με αποτέλεσμα οι εταιρείες να είναι υποχρεωμένες να βασίσουν την αύξηση των εργασιών τους αποκλειστικά στις δικές τους δυνάμεις.

Γεγονός είναι ότι μια σειρά κυβερνητικών υποσχέσεων για μέτρα που θα ενίσχυαν τον θεσμό της ιδιωτικής ασφάλισης δεν έχουν μέχρι σήμερα εκπληρωθεί και είναι πολύ αμφίβολο αν θα γίνει κάτι τέτοιο μέσα στο 2022. «Αν επιβεβαιωθεί το σενάριο διεξαγωγής πρόωρων βουλευτικών εκλογών το προσεχές φθινόπωρο, τότε βλέπω να επαναλαμβάνουμε τα ίδια αιτήματά μας στην επόμενη κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή», αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλόβαθμο στέλεχος της αγοράς.

Ειδικότερα, προτάσεις του κλάδου που δεν έχουν προχωρήσει αφορούν: α) Τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων για συμβόλαια ζωής, υγείας και περιουσίας, β) Τη συνεργασία μεταξύ ασφαλιστικών εταιρειών και κράτους για την κάλυψη των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, γ) Την προώθηση του διαλόγου προκειμένου ο κλάδος να μετέχει σε ΣΔΙΤ στον κλάδο της υγείας.

Παρ' όλα αυτά, στελέχη της αγοράς θεωρούν πως η πορεία της ασφαλιστικής παραγωγής θα συνεχίσει την επόμενη χρονιά -όπως και φέτος- την ανοδική της πορεία.

«Η ασφαλιστική δραστηριότητα είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένη με την πορεία της οικονομίας και για το 2021 προβλέπεται ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ γύρω ή και πάνω από το 4%. Από εκεί και μετά, πιστεύω ότι οι τράπεζες θα εξακολουθήσουν την πολιτική των μηδενικών επιτοκίων στις καταθέσεις, με αποτέλεσμα να ενθαρρυνθεί περαιτέρω η στροφή προς τα επενδυτικά-αποταμιευτικά προϊόντα του κλάδου ζωής, ενώ ανοδικά εκτιμώ ότι θα συνεχίσουν για μια ακόμη χρονιά και οι καλύψεις υγείας. Πέραν αυτών όμως, είναι πολύ πιθανόν μέσα στο 2022 να δούμε, μετά από πολλά χρόνια, μια αναστροφή της πτωτικής τάσης στην παραγωγή του κλάδου οχημάτων, η οποία θα οφείλεται κυρίως στην αναπροσαρμογή των τιμολογίων», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Από την άλλη πλευρά, τα ίδια στελέχη πιστεύουν ότι το όλο περιβάλλον κάθε άλλο παρά εύκολο είναι, γιατί οι εταιρείες καλούνται να προσαρμοστούν με ταχείς ρυθμούς στα νέα απαιτητικά δεδομένα που διαμορφώνονται.

Η αγορά συγκεντρώνεται σε ολοένα και λιγότερους παίκτες μέσω των εξαγορών, ο ανταγωνισμός εντείνεται ολοένα και περισσότερο, οι απαιτήσεις των εποπτικών αρχών αυξάνουν και σ’ αυτό το περιβάλλον, οι ασφαλιστικές εταιρείες καλούνται να μειώσουν δραστικά τα κόστη τους μέσα από την ψηφιοποίηση των εργασιών τους. Η ψηφιοποίηση όμως δεν εξυπηρετεί μόνο το ψαλίδισμα του κόστους, αλλά πλέον αποτελεί λύση και για τους νέους τρόπους επικοινωνίας και συναλλαγών με τους πελάτες.

Μια δεύτερη πρόκληση για τις εταιρείες μπορεί να προέλθει από μια άνοδο των διεθνών επιτοκίων, η οποία θα επηρεάσει αρνητικά τις αποτιμήσεις των ομολόγων που διαθέτουν στα επενδυτικά τους χαρτοφυλάκια.

«Πιθανόν να δούμε τις εταιρείες να καταγράφουν σημαντικά λογιστικά κέρδη, αλλά αυτό να μην περνάει στα ίδια κεφάλαιά τους εξαιτίας των ενδεχόμενων αρνητικών υπεραξιών στα χαρτοφυλάκιά τους. Χωρίς το μαξιλάρι των μεγάλων επενδυτικών κερδών και με τις εποπτικές απαιτήσεις να αυξάνονται, οι εταιρείες καλούνται να είναι πολύ προσεκτικές στο μέτωπο των τιμολογήσεών τους, ιδίως στον κλάδο αυτοκινήτου, όπου ο αριθμός των τροχαίων ατυχημάτων έχει εκτιναχθεί μετά την άρση των περιοριστικών κυκλοφοριακών μέτρων που είχαν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v