Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Restart στις έρευνες υδρογονανθράκων επιχειρεί η ΕΔΕΥ

Πώς η Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων προετοιμάζει το έδαφος για να προσελκύσει νέους επενδυτές στα μπλοκ που επιστράφηκαν. Τι λένε τα στοιχεία για την ύπαρξη υδρογονανθράκων. Γιατί αποχώρησαν από τις έρευνες οι πετρελαϊκές.

Restart στις έρευνες υδρογονανθράκων επιχειρεί η ΕΔΕΥ

Δεν έχουν όλες οι πετρελαϊκές εταιρείες την ίδια στρατηγική. Υπάρχουν διεθνείς εταιρείες, ακόμη και υπό τη συγκυρία της «πράσινης» μετάβασης, που πραγματοποιούν έρευνες και παραγωγή υδρογονανθράκων στην Ευρώπη και αλλού. Με αυτό το σκεπτικό, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ) έχει καταρτίσει συγκεκριμένο πλάνο για την προσέλκυση νέων επενδυτών, πρόθυμων να αναλάβουν υφιστάμενα μπλοκ στην ελληνική επικράτεια, μετά την αποχώρηση από αυτά εγχώριων και ξένων εταιρειών.

Το ανακοίνωσε ο υπεύθυνος της γεωεπιστημονικής ομάδας της ΕΔΕΥ Δρ Ευθύμιος Ταρτάρας, μιλώντας στο συνέδριο του ΙΕΝΕ. «Όλες οι ενδείξεις στον ελληνικό χώρο είναι θετικές. Λέμε ότι στην περιοχή της Κρήτης υπάρχουν δυνητικά πολλά Zohr (σ.σ. τα αιγυπτιακά κοιτάσματα)», επισήμανε ο ίδιος. «Αυτό που χρειάζεται είναι περισσότερα γεωφυσικά δεδομένα, γιατί με εξαίρεση κάποια 3D στον Πατραϊκό και αυτά που έγιναν στα Ιωάννινα, τα τελευταία αξιόλογα σεισμικά δεδομένα είναι του 2012».

Αναφερόμενος ειδικότερα στην αποχώρηση της ισπανικής Repsol, ο κ. Ταρτάρας τόνισε ότι η απόφασή της δεν βασιζόταν σε γεωλογικά δεδομένα. «Καμιά εταιρεία δεν έφυγε από την Ελλάδα επειδή πίστευε ότι δεν υπάρχουν δυνητικά κοιτάσματα. Η Repsol αποφάσισε να μειώσει τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται από 24 σε 12. Η Ελλάδα δεν ήταν μέσα σε αυτές και οι λόγοι ήταν πολλοί», υπογράμμισε ο κ. Ταρτάρας, αποφεύγοντας, ωστόσο, να θίξει αυτούς τους λόγους.

Σε κάθε περίπτωση, η ΕΔΕΥ θεωρεί ότι δεν είναι κατάλληλος χρόνος «να πάμε σε ένα καινούριο bid round», αντίθετα, στρέφει την προσοχή της στην προσέλκυση νέων επενδυτών, ώστε να μην καταλήξουν στα συρτάρια περιοχές που θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων.

Δυνητικά κοιτάσματα

Η χώρα μας έχει μεγάλες προοπτικές για ανακάλυψη σημαντικών κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, εκ των οποίων το 85% εκτιμάται ότι είναι φυσικό αέριο, υπερθεμάτισε ο Γιάννης Γρηγορίου, αντιπρόεδρος στην Continental Europe Energy Council, μιλώντας στην ίδια συνεδρία. Το αποδεικνύουν οι μελέτες που έγιναν την τελευταία 10ετία, αλλά και οι παλαιότερες της ΔΕΠ και της ΔΕΠ-ΕΚΥ, πρόσθεσε.

Ο κ. Γρηγορίου παρουσίασε τέσσερις γεωλογικές δομές φυσικού αερίου στη Ν.Α. Μεσόγειο, μία από την Αίγυπτο (Zohr), μία από την Κύπρο και δύο από την Ελλάδα, με διαφορετικά στάδια επεξεργασίας. «Η εικόνα είναι παρόμοια», είπε ο ίδιος. «Στην Κρήτη μπορεί να υπάρχουν πολλά κοιτάσματα σαν του Zohr. Έχουν χαρτογραφηθεί 40 στόχοι από την ΕΔΕΥ, από αυτούς, 20 να πάρουμε, σημαίνει ότι υπάρχει λιγότερο από 1% πιθανότητα να μην έχει κανείς τίποτα. Και θέλουμε να σταματήσουμε να ψάχνουμε».

Ο κ. Γρηγορίου επικαλέστηκε μελέτη του Greek Energy Forum, σύμφωνα με την οποία στην περιοχή της Κρήτης πιθανολογούνται 70-90 TCF φυσικού αερίου, δηλαδή, 12-12,5 ισοδύναμα δισεκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου. «Αν κάνουμε έναν υπολογισμό, η παραγόμενη αξία για ένα TCF είναι 10 δισ. δολ., το ελληνικό δημόσιο θα πάρει 3 δισ., 300 εκατ. οι Περιφέρειες, με επενδύσεις 1,8 δισ. Πολλαπλασιάστε το επί 10, επί 20, 70-90 λέει η μελέτη, κι ας βρεθεί μία άλλη δυνατότητα επένδυσης στη χώρα, που να μας δώσει όλα αυτά τα νούμερα. Έχουμε δυνατότητες στον τομέα αυτό για επενδύσεις, για βαριά βιομηχανία, για χιλιάδες θέσεις εργασίας, για πλήρη κάλυψη των ενεργειακών αναγκών μας».

Ο ομιλητής αναφέρθηκε και στις δυνατότητες αξιοποίησης άλλων περιοχών της χώρας, όπως φυσικό αέριο στον Θερμαϊκό Κόλπο, στο Ιόνιο και πέριξ της Κρήτης, βιογενές αέριο στη Β.Δ. Πελοπόννησο και την Κρήτη, υδρίτες στη Ν.Α. Μεσόγειο και το project «Coal Bed Methane» στη Μακεδονία. Ειδικά για το κοίτασμα του μεθανίου, ο κ. Γρηγορίου ανέφερε ότι παρόμοια υπάρχουν περίπου 15 σε όλο τον κόσμο (Αυστραλία, Καναδάς, Κίνα και ΗΠΑ).

Το 2019, μετά από τέσσερις διεθνείς διαγωνισμούς, παραχωρήθηκαν 13 περιοχές για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων. «Ήρθαν η ExxonMobil, νούμερο 1 στον κόσμο, η Total, νούμερο 3 και η Repsol, νούμερο 7. Δεν ήρθαν τυχαία. Δεν είναι εταιρίες που παίζουν με 100 εκατ. βαρέλια Πρίνους», είπε ο κ. Γρηγορίου, ο οποίος ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων των Τεχνικών Συμβουλευτικών Επιτροπών (ΕΔΕΥ, ΥΠΕΝ, ακαδημαϊκοί), που έχουν ομόφωνη θετική άποψη, βασισμένη στις τεκμηριωμένες εισηγήσεις των εταιρειών. «Όμως, το κλίμα άλλαξε. Είναι όλοι εναντίον σήμερα. Η χώρα μας έχει μια τελευταία ευκαιρία να εκμεταλλευτεί τους δικούς της πόρους για οικονομική ευμάρεια, ενεργειακή απεξάρτηση και γεωπολιτική ισχύ», κατέληξε ο κ. Γρηγορίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v