Καμία αλλαγή στη δομή του Target Model, διεμήνυσαν χθες εκπρόσωποι μεγάλων ενεργειακών ομίλων και το Χρηματιστήριο Ενέργειας, μία ημέρα πριν από το Συμβούλιο των Υπουργών Ενέργειας, όπου αναμένεται να συζητηθεί η γαλλική πρόταση για μια σειρά μέτρων και παρεμβάσεων, με στόχο την ανακούφιση των καταναλωτών από την ενεργειακή κρίση. Την πρόταση της Γαλλίας έχουν ήδη συνυπογράψει Ισπανία και Τσεχία, ενώ έχει κληθεί να πράξει το ίδιο και η Ελλάδα, προκειμένου να σταλεί στη συνέχεια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά έχει διχάσει τα κράτη-μέλη, με αυτά του Βορρά να υπεραμύνονται της διατήρησης ως έχει της λειτουργίας της ηλεκτρικής αγοράς, σε αντίθεση με χώρες του Νότου, μεταξύ αυτών και η Ελλάδα, που υποστηρίζουν μεταρρυθμίσεις. Αρωγός στις απόψεις του Βορρά της Ε.Ε. έρχεται ο ACER (Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη Συνεργασία των Ρυθμιστικών Αρχών Ενέργειας), ο οποίος στην προκαταρκτική αξιολόγησή του προς την Κομισιόν τάσσεται αναφανδόν υπέρ της διατήρησης της αρχιτεκτονικής της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού.
Από το βήμα του συνεδρίου του ΙΕΝΕ, χθες, ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, καθηγητής Γιώργος Ιωάννου εμφανίστηκε κατηγορηματικός: «Μη χτυπάμε το μοντέλο, προχωράει, δουλεύει, δίνει λύσεις, πρέπει απλά να καταλάβουμε καλύτερα όλους τους μηχανισμούς που είναι από κάτω σε αυτές τις καταστάσεις».
Ακόμη πιο συγκεκριμένος ο διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Protergia, της Mytilineos, Γιάννης Γιαννακόπουλος επισήμανε: «Η αγορά δούλεψε αποτελεσματικά και έχει δώσει τα κατάλληλα σήματα τιμής και θα πρέπει να είναι προτεραιότητα όλων η αποφυγή υλοποίησης μιας ελληνικής βερσιόν για το target model. Αποδεικνύεται καθημερινά ότι δουλεύει με ευρωπαϊκές προδιαγραφές, σε αυτές πρέπει να μείνουμε, αυτές πρέπει να στηρίξουμε και δεν χρειάζεται να κάνουμε δικές μας πατέντες. Δεν πρέπει να κατηγορούμε τη δομή της αγοράς, η αγορά αποκαλύπτει τιμές και θα μας βοηθήσει να φτάσουμε σε μια πράσινη οικονομία».
Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Πετροπουλέας, διευθυντής Διαχείρισης Ενέργειας της Elpedison, αφού επέρριψε ευθύνες στην Ε.Ε. για την ενεργειακή κρίση, ζήτησε να ληφθούν άμεσα μέτρα για τη στήριξη των επενδύσεων φυσικού αερίου και τον εξορθολογισμό του χρονοδιαγράμματος της «πράσινης» μετάβασης. «Διαφορετικά θα υπάρξει μεγάλη ενεργειακή φτώχεια και μεγάλη καθυστέρηση στην ενεργειακή μετάβαση», είπε.
Αντίθετη με τις θέσεις αυτές εμφανίστηκε η ΕΒΙΚΕΝ. Ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΕΒΙΚΕΝ Αντώνης Κοντολέων τάχθηκε υπέρ της ανάγκης να γίνουν δομικές αλλαγές στην ελληνική αγορά ενέργειας. Η βιομηχανία, είπε, είναι αθωράκιστη μπροστά στην ενεργειακή κρίση. «Το 100% της ενέργειας στην Ελλάδα περνά από τη χονδρεμπορική αγορά, όταν στις ευρωπαϊκές αγορές είναι κανόνας τα μακροχρόνια διμερή συμβόλαια μεταξύ βιομηχανίας και παραγωγών». Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε, η βιομηχανία από την έκρηξη των τιμών του φυσικού αερίου έχει επιβάρυνση 70 εκατ. ευρώ τον μήνα και από τις αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα 150 εκατ. ευρώ τον μήνα. Η αύξηση στο κόστος της βιομηχανίας από την ενεργειακή κρίση φθάνει στο 20-40%, πρόσθεσε ο ίδιος. Πρότεινε οι παραγωγοί ηλεκτρισμού να διαθέτουν διμερή συμβόλαια με φυσική παράδοση, να πριμοδοτηθούν οι διμερείς συμβάσεις, τα PPAs, με ΑΠΕ και όσες ΑΠΕ έχουν σταθερές ταρίφες το 50% της παραγωγής τους να πηγαίνει στη βιομηχανία με PPA ή και σε μικρούς προμηθευτές ενέργειας.
Από την πλευρά της, η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών Αλεξάνδρα Σδούκου επισήμανε ότι «επιμένουμε ως χώρα ότι θα πρέπει τα όποια μέτρα να ληφθούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο, με έναν πιο συντονισμένο τρόπο». Ανέφερε ότι ο υπουργός Κώστας Σκρέκας θα συζητήσει σήμερα και το θέμα αυτό, με αφορμή την πρόταση της Γαλλίας, η οποία, όπως είπε, εστιάζει στην ανάγκη διασφάλισης οι καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας να μπορούν να απολαμβάνουν τα οφέλη τεχνολογιών μηδενικών εκπομπών από τώρα με έναν τρόπο, ώστε να αποφευχθεί η υπερβολική αστάθεια των τιμών φυσικού αερίου. Επιπλέον, η ρύθμιση της αγοράς να προσαρμοστεί στον κεντρικό ρόλο των ΑΠΕ με ορίζοντα το 2030, να διευκολυνθεί η ανάπτυξη μακροπρόθεσμων συμβολαίων και να μπορούν οι καταναλωτές να έχουν αδιάλειπτη τροφοδοσία φυσικού αερίου σε προσιτές τιμές. «Κι εμείς παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην αγορά και είμαστε έτοιμοι να λάβουμε όποια μέτρα είναι αναγκαία για την προστασία των καταναλωτών», κατέληξε.