Το σταθερά επιβαρυμένο επιδημιολογικό φορτίο που πιέζει ολοένα και περισσότερο το εθνικό σύστημα υγείας καθιστά μονόδρομο τις επιπλέον «σημειακές αλλαγές» -κατά την ορολογία της κυβέρνησης- στη διαχείριση της πανδημίας.
Στο Μέγαρο Μαξίμου αποκλείουν εμφατικά την πιθανότητα να υπάρξουν καθολικές οριζόντιες απαγορεύσεις, καθώς, όπως υποστηρίζουν, αφενός, κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για τους εμβολιασμένους και αφετέρου, σύμφωνα με το νέο κυβερνητικό αφήγημα, διότι για να στηριχθούν το ΕΣΥ, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις πρέπει η οικονομία να λειτουργεί και να παράγεται πλούτος. Το τρίπτυχο τήρησης των μέτρων, αύξησης της εμβολιαστικής κάλυψης και ενίσχυσης της δημόσιας υγείας παραμένει στο επίκεντρο της κυβερνητικής φιλοσοφίας επί του θέματος, χωρίς ωστόσο να αποκλείονται συγκεκριμένες βελτιωτικές παρεμβάσεις, με βάση και τα τελευταία υγειονομικά δεδομένα.
Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία επιστράτευσης ιδιωτών γιατρών στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θέμα χρόνου θεωρείται η ανακοίνωση του κλιμακωτού ωραρίου λειτουργίας των δημόσιων υπηρεσιών, μέτρο που ίσχυε και κατά την περσινή καραντίνα.
Όσον αφορά την επίταξη των υπηρεσιών των γιατρών, όπως έκανε γνωστό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, έχει γίνει ήδη η σχετική προεργασία από το Υπουργείο Υγείας, θα αφορά γύρω στους 100 επαγγελματίες και το μέτρο αυτό θα έχει τη δυνατότητα εφαρμογής όπου υπάρχει μεγαλύτερη πίεση στο ΕΣΥ σε όλη τη χώρα.
Σχετικά με τη λειτουργία του δημοσίου, οι εργαζόμενοι θα προσέρχονται στις υπηρεσίες τους σταδιακά και όχι όλοι μαζί την ίδια ώρα, προκειμένου να αποφεύγεται ο συνωστισμός τόσο στους χώρους εργασίας όσο -κυρίως- στα μέσα μαζικής μεταφοράς με τα οποία οι δημόσιοι υπάλληλοι μεταβαίνουν στις εργασίες τους. Αντίθετα, το σενάριο της τηλεργασίας, που είχε κυκλοφορήσει τα τελευταία 24ωρα, δείχνει -προσώρας τουλάχιστον- να απομακρύνεται.
Νέα μέτρα
Το ενδεχόμενο επιβολής νέων μέτρων υπογράμμισε χθες και ο υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, ο οποίος επεσήμανε πως τα όποια μέτρα θα αφορούν σε όσους δεν έχουν κάνει το εμβόλιο, καθώς αυτοί πιέζουν το ΕΣΥ. «Όποια μέτρα κριθούν απαραίτητα να πάρουμε και αφορούν στους ανεμβολίαστους πολίτες, θα τα πάρουμε. Δεν θα είναι τιμωρητικά», διευκρίνισε. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως είναι πιθανό να απαιτούνται περισσότερα τεστ για να κινηθούν οι ανεμβολίαστοι.
Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση διαμηνύει ότι δεν εξετάζει διεύρυνση της υποχρεωτικότητας ή κυρώσεις όσον αφορά τον εμβολιασμό, είτε με την πρώτη είτε με την τρίτη δόση. Εκείνο που συζητείται -όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη- είναι αν το «πράσινο» πιστοποιητικό θα συνδέεται με την τρίτη δόση, αφού παρέλθει ένα χρονικό διάστημα μετά τη λήψη της δεύτερης. Οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν με βάση και τις σχετικές συζητήσεις σε επίπεδο Ε.Ε.
Παρά τους αργούς ρυθμούς, εξάλλου, στους εμβολιασμούς, στο πρωθυπουργικό επιτελείο υπάρχει ικανοποίηση από την κίνηση των τελευταίων ημερών, οπότε και κλείστηκαν περισσότερα από 200.000 ραντεβού πρώτης δόσης. Σε σχέση, μέχρι στιγμής, με τη διενέργεια αναμνηστικής δόσης, οι δικαιούχοι είναι 2.100.000, έχουν ήδη εμβολιαστεί 660.000 και έχουν κλείσει ραντεβού περισσότεροι από 400.000. Συνολικά, έχουν εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 64,8% του γενικού πληθυσμού και 74,3% του ενήλικου πληθυσμού, ποσοστά αρκετά κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.