Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

JP Morgan: «Καταφύγιο» στο επερχόμενο tapering το ελληνικό Χρηματιστήριο

Γιατί η εγχώρια αγορά δεν θα πρέπει να φοβάται την επικείμενη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την άνοδο των ομολογιακών αποδόσεων. Ποιοι κλάδοι αναμένεται να ωφεληθούν περισσότερο από τη «στροφή» των επενδυτών.

JP Morgan: «Καταφύγιο» στο επερχόμενο tapering το ελληνικό Χρηματιστήριο

Οι εγχώριες μετοχές και το χρηματιστήριο δεν θα πρέπει να φοβούνται τη σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής των ΗΠΑ το επόμενο διάστημα, μιας και είναι από τις αναδυόμενες αγορές μετοχών που η άνοδος των αποδόσεων των ΗΠΑ αποτελεί μια περίπτωση για να τοποθετηθούν οι επενδυτές, εξηγεί η αμερικανική τράπεζα JP Morgan.

Οι εγχώριες αξίες μαζί με τις αγορές όπως Ρωσία, Ουγγαρία, Τσεχία, Πολωνία και Σαουδική Αραβία στην περιοχή της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και Μέσης Ανατολής (CEEMEA) αλλά και οι Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, Νότια Κορέα και Κίνα στην Ασία, και Χιλή στη Λατινική Αμερική δεν θα πρέπει να φοβούνται τις αυξημένες αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ.

Παράλληλα, κυκλικοί τομείς, ιδίως ενέργεια, υλικά, βιομηχανίες και χρηματοπιστωτικοί τομείς, είναι ανάμεσα σε αυτούς που πρέπει να ποντάρουν οι επενδυτές ενόψει του tapering (δηλαδή της μείωσης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης) της Federal Reserve και της αύξησης των αποδόσεων των αμερικανικών κρατικών ομολόγων, σημειώνει η JP Morgan σε τελευταία ανάλυσή της για τις αναδυόμενες αγορές.

Η JP Morgan διατηρεί μια κατανομή υπέρ του κινδύνου στις μετοχές στις αναδυόμενες χώρες (ΕΜ), ανάμεσά τους και την Ελλάδα, και εστιάζει σε ευνοϊκούς παράγοντες: (1) πάνω από την τάση ανάπτυξη του παγκόσμιου ΑΕΠ, (2) χαλαρή νομισματική πολιτική και (3) τη χαλάρωση του μεγάλου κινδύνου της αγοράς (εμβόλιο Covid-19) που οδηγούν τα ασφάλιστρα κινδύνου σε χαμηλότερα επίπεδα.

Όλα αυτά θα πρέπει να υποστηρίξουν σημαντικές στροφές εντός των ΕΜ προς την αξία/τους κυκλικούς τομείς και την κατανομή εκτός Βόρειας Ασίας. Καθώς οι ανακάμψεις έχουν προχωρήσει και ο πληθωρισμός έχει αιφνιδιάσει προς τα πάνω, οι κεντρικές τράπεζες των ανεπτυγμένων χωρών προχωρούν σε σχέδια μείωσης του ισολογισμού τους και σηματοδοτούν ότι οι αγορές περιουσιακών στοιχείων θα συνεχιστούν και το επόμενο έτος.

Η Fed άφησε έντονα να εννοηθεί ότι θα αρχίσει να μειώνει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων μετά την επόμενη συνεδρίαση της FOMC στις αρχές Νοεμβρίου. Η JP Morgan πιστεύει ότι αυτή τη φορά τα μακροοικονομικά θεμελιώδη μεγέθη στις ΕΜ είναι υγιέστερα σε σχέση με το 2013. Η μειωμένη εξωτερική ευπάθεια και η συνεχιζόμενη χαλαρότητα στις ΕΜ διαφοροποιούν τις οικονομικές συνθήκες από ό,τι σε σχέση με το 2013.

Αναφορικά με τη στρατηγική περιουσιακών στοιχείων (asset allocation), η αμερικανική τράπεζα διατηρεί την κατανομή υπέρ του κινδύνου με ισχυρή κυκλική κλίση και αυτό τον μήνα, συμπεριλαμβανομένων επιθετικών overweight θέσεων σε μετοχές και εμπορεύματα που χρηματοδοτούνται από τις underweight θέσεις στα ομόλογα.

Αναμένει βελτίωση στην κατάσταση της πανδημίας, με τη Δέλτα να εξασθενεί και να σηματοδοτεί πιθανότατα το ουσιαστικό τέλος της πανδημίας. Αυτό αναμένεται να οδηγήσει σε μια ισχυρή κυκλική ανάκαμψη που θα διαρκέσει τουλάχιστον μέχρι το επόμενο έτος, εκτιμά η τράπεζα, δεδομένων των χαμηλών επιπέδων πολλών δεκαετιών στις κεφαλαιουχικές δαπάνες, τα αποθέματα και τις ευνοϊκές συνθήκες των ισολογισμών των καταναλωτών.

Τα σημάδια μιας διαφαινόμενης ενεργειακής κρίσης που εμφανίζονται, οφείλονται στην αλληλεπίδραση των πολιτικών για την πράσινη ενέργεια, των τριβών από την ανάκαμψη από την πανδημία και τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Ωστόσο, συνεχίζει ο οίκος, το πετρέλαιο παραμένει φθηνό έναντι άλλων περιουσιακών στοιχείων και πιστεύει ότι η οικονομία και οι αγορές μετοχών μπορούν να λειτουργήσουν καλά ακόμη και σε σημαντικά υψηλότερες τιμές πετρελαίου, με κάποια αναπροσαρμογή της ισορροπίας και εναλλαγή κεφαλαίων.

Κατά τη διάρκεια του τελευταίου μήνα, οι συστηματικοί και διακριτικοί διαχειριστές μείωσαν σημαντικά τον κίνδυνο. Η JP Morgan εξακολουθεί να πιστεύει ότι η πρόσφατη υποχώρηση είναι μια ευκαιρία για αγορές στα κυκλικά περιουσιακά στοιχεία, δεδομένης της άποψής της για την εντατικοποίηση των ενεργειακών ζητημάτων, την αύξηση σε πληθωρισμό/αποδόσεις ομολόγων και τα καταναλωτικά θέματα.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v