Ωριμα business plan 8 δισ. ζητούν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Στα χέρια των τραπεζών επενδυτικά πλάνα μεγάλων ομίλων. Οι Ελληνες επιχειρηματίες προσαρμόζονται στα νέα δεδομένα και θέλουν να επενδύσουν ακόμη και στο… υδρογόνο. Το αγκάθι με τις μικρές επιχειρήσεις και η λύση.

Ωριμα business plan 8 δισ. ζητούν δάνεια από το Ταμείο Ανάκαμψης

Ώριμα επενδυτικά σχέδια που κινούνται στην περιοχή των 7-8 δισ. ευρώ βρίσκονται ήδη στα χέρια των τραπεζών, στο πλαίσιο της χρηματοδότησης από τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το ποσό ανεβαίνει αν συνυπολογισθούν και όσα business plans είναι σε πρώιμο στάδιο.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Euro2day.gr, τα προχωρημένα business plans προέρχονται στην πλειονότητά τους από μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στους τομείς της ενέργειας, της βιομηχανίας τροφίμων, στον τουρισμό, στις τηλεπικοινωνίες με αιχμή τις οπτικές ίνες, στην πληροφορική και στις κατασκευές.

Η προεργασία από την πλευρά των επικεφαλής corporate των τραπεζών έχει ξεκινήσει από την άνοιξη και οι επαφές-συναντήσεις με τους μεγάλους επιχειρηματικούς πελάτες αποδίδουν, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, καρπούς.

«Οι μεγάλοι επιχειρηματικοί όμιλοι της χώρας που επιδιώκουν να κάνουν χρήση αυτών των πόρων είναι ήδη έτοιμοι να χρηματοδοτηθούν από τα φθηνά δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης και η διαδικασία των πρώτων εκταμιεύσεων αναμένεται να έχει προχωρήσει αρκετά προς τα τέλη του έτους, καθώς αρκετά business plans είναι ώριμα», αναφέρει στο Euro2day.gr επικεφαλής corporate τράπεζας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι τα δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης ανέρχονται σε 12,7 δισ. ευρώ και εκτιμάται ότι θα παράξουν συνολικές επενδύσεις ύψους 26 δισ. ευρώ.

Μέχρι και… υδρογόνο

Τα business plans που έχουν ή ετοιμάζονται να καταθέσουν στις τράπεζες οι μεγάλες επιχειρήσεις είναι, σύμφωνα με τα αρμόδια τραπεζικά στελέχη τα οποία εκτελούν χρέη συμβούλου προς τις εταιρείες, δομημένα και προσαρμοσμένα στις επιταγές του σύγχρονου επιχειρείν. «Είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστικά με τις αντίστοιχες ως προς τον κλάδο δραστηριοποίησης εταιρείες του εξωτερικού και διαφέρουν ποιοτικά σε σχέση με το παρελθόν, καθώς οι επιχειρηματίες δεν επιδιώκουν την επιδότηση για την επιδότηση, αλλά την επίτευξη μιας αποδοτικής επένδυσης», αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Κάποια, μάλιστα, από τα business plans χαρακτηρίζονται από υψηλόβαθμη τραπεζική πηγή ιδιαίτερα προχωρημένα ως προς το είδος της επένδυσης. «Έχουμε επενδυτικό σχέδιο προς χρηματοδότηση από μεγάλη εταιρεία που θέλει να επενδύσει στο υδρογόνο», τονίζει στο Euro2day.gr.

Το «αγκάθι» των μικρών

Κι ενώ η διαδικασία είναι πιο βατή ως προς την πιστοληπτική ικανότητα των μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων, η εικόνα αλλάζει όταν η συζήτηση αφορά τις μικρές επιχειρήσεις. Κι αυτό διότι πολλές μικρές επιχειρήσεις είτε δεν πληρούν τα κριτήρια χρηματοδότησης είτε δεν μπορούν να φέρουν εις πέρας τον φάκελο που πρέπει να καταθέσουν στις τράπεζες, λόγω έλλειψης τεχνογνωσίας και ενημέρωσης.

Τραπεζικές πηγές επισημαίνουν ότι γίνεται ήδη ενημέρωση προς τις μικρές αλλά βιώσιμες επιχειρήσεις, η οποία θα ενταθεί τους επόμενους μήνες, ωστόσο προσθέτουν πως όσες δεν πληρούν τα κριτήρια επιλεξιμότητας θα ήταν καλύτερο να χρηματοδοτηθούν μέσα από τα εργαλεία ρευστότητας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v