Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Από το 2022 οι αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρισμού

Οι σφοδρές αντιδράσεις σχεδόν από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρισμού στη δημόσια διαβούλευση φαίνεται ότι αναδεικνύονται σε κρίσιμο παράγοντα για τη μετάθεση των επιχειρούμενων ρυθμίσεων από τη ΡΑΕ.

Από το 2022 οι αλλαγές στα τιμολόγια ηλεκτρισμού

Για τον επόμενο χρόνο μετατίθενται οι αλλαγές στα τιμολόγια του ηλεκτρισμού, με βάση τις αρχές της διαφάνειας. Ο πρόεδρος της ΡΑΕ, Αθανάσιος Δαγούμας, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε πριν από λίγο, ανέφερε ότι «θα δρομολογήσουμε τις εξελίξεις σε σωστό χρόνο», επικαλούμενος τη δύσκολη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης.

Ταυτόχρονα, ο Ρυθμιστής είναι σε συζητήσεις με το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με στόχο να περάσουν στην αρμοδιότητα του όλες οι μεταρρυθμίσεις στον Κώδικα Προμήθειας και όχι με υπουργικές αποφάσεις, μετά από εισηγήσεις της ΡΑΕ, όπως ισχύει ως τώρα. Σε αυτές εμπίπτουν και οι αλλαγές στα τιμολόγια. Το ΥΠΕΝ είναι καταρχήν θετικό, είπε ο κ. Δαγούμας.

Όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του προέδρου της ΡΑΕ, οι σφοδρές αντιδράσεις που υπήρξαν σχεδόν από το σύνολο των προμηθευτών ηλεκτρισμού στη δημόσια διαβούλευση για τα τιμολόγια, φαίνεται ότι αναδεικνύονται σε κρίσιμο παράγοντα για τη μετάθεση των επιχειρούμενων ρυθμίσεων από την Αρχή.

Μάλιστα, στο σχετικό ερώτημα από το Euro2day.gr ο κ. Δαγούμας επιβεβαίωσε ότι οι όποιες αλλαγές, τις οποίες χαρακτήρισε «δύσκολες, αν, προφανώς, δεν είναι προβληματικές» θα γίνουν από τον επόμενο χρόνο, χωρίς, ωστόσο, να προσδιορίζεται το χρονικό πλαίσιο.

Σε αυτή τη φάση, η ΡΑΕ επεξεργάζεται τα σχόλια που κατατέθηκαν στη δημόσια διαβούλευση. «Δεν έχουμε κατασταλάξει, το συζητήσαμε στην Ολομέλεια και θα το ξανασυζητήσουμε και στην επόμενη, αύριο», είπε ο κ. Δαγούμας, αναφέροντας μάλιστα ότι είναι σε ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας για το θέμα αυτό με Ευρωπαίους Ρυθμιστές.

Πρόσθεσε ότι η Αρχή είναι ανοικτή και σε νέες προτάσεις. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι στις αρχές Οκτωβρίου θα γίνει και νέα δημόσια διαβούλευση που θα περιλαμβάνει δύο υποδείγματα:

  1. Το ένα για την οικονομική προσφορά των προμηθευτών προς πελάτες
  2. Το δεύτερο ένα τυποποιημένο τιμολόγιο με ξεκάθαρο το εύρος διακύμανσης των χρεώσεων λόγω εφαρμογής της Ρήτρας Αναπροσαρμογής

Από τις προτάσεις της ΡΑΕ που περιλαμβάνονταν στο κείμενο της διαβούλευσης που έληξε ο κ. Δαγούμας εστίασε καταρχήν στη Ρήτρα Αποχώρησης που πρέπει να περιλαμβάνουν τα σταθερά τιμολόγια, όπως είπε, ενώ δεν θα υπάρχει στα κυμαινόμενα. Επίσης, επανέλαβε την πάγια ως τώρα πρόθεση της Αρχής, στα κυμαινόμενα τιμολόγια να είναι σαφές το εύρος διακύμανσης της χρέωσης, λόγω της Ρήτρας Αναπροσαρμογής.

«Ο κάθε προμηθευτής μπορεί να επιλέγει ό,τι Ρήτρα θέλει, αλλά ο καταναλωτής πρέπει να γνωρίζει το ελάχιστο και μέγιστο όριο της χρέωσης για να αναλαμβάνει το ρίσκο επιλογής του τιμολογίου που του ταιριάζει», είπε ο κ. Δαγούμας. Αντίθετα, δεν έκανε καμία αναφορά στη διατήρηση ή όχι του παγίου, παρά το γεγονός ότι η αρχική πρόταση της Αρχής είναι η κατάργηση της από όλα τα τιμολόγια, πρόθεση που βρήκε αντίθετους σχεδόν όλους τους προμηθευτές, συμπεριλαμβανομένης και της ΔΕΗ.

Ο κ. Δαγούμας επικαλέστηκε τη σωρεία παραπόνων που έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ για τα τιμολόγια και ιδιαίτερα τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής. «Θα θίξουμε πολλά ζητήματα, δεν φοβόμαστε γι’ αυτό. Η Αρχή πρέπει να έχει κύρος και παρεμβατικότητα, με την καλή έννοια. Στόχος μας να βάλουμε τάξη στην αγορά προμήθειας.

Ως Αρχή πρέπει να έχουμε ρόλο και άποψη», ήταν οι θέσεις που ανέπτυξε ο κ. Δαγούμας, επιχειρηματολογώντας για την ανάγκη επιβολής διαφάνειας στα τιμολόγια ηλεκτρισμού. «Δεν είμαστε στη δεκαετία του ’70 και του ’80. Μπαίνουμε στους έξυπνους μετρητές και ο καταναλωτής πρέπει να είναι ενεργός, σύμφωνα με τις αρχές της Κομισιόν», πρόσθεσε.

Ένα ενδεικτικό στοιχείο, μάλιστα, ότι ο ενεργειακός κλάδος υστερεί σε ζητήματα εκσυγχρονισμού και αυτοματοποίησης είναι το γεγονός, όπως είπε ο κ. Δαγούμας, ότι υπάρχουν σχεδόν 2.000.000 μετρητές, χωρίς να είναι γνωστοί οι ιδιοκτήτες τους. Για το λόγο αυτό η ΡΑΕ έχει αναλάβει πρωτοβουλία σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ και τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την ταυτοποίηση των μετρητών αυτών. «Το έχουν κάνει μέχρι και Βαλκανικές χώρες. Δεν δέχομαι την αναβλητικότητα για την αυτοματοποίηση των συστημάτων», τόνισε ο κ. Δαγούμας. Σύμφωνα με την εκτίμηση του το έργο αυτό θα απαιτήσει ένα-δύο χρόνια για να ολοκληρωθεί σε συνεργασία και με τον ΔΕΔΔΗΕ.

Άδειες στη Βόρεια Εύβοια

Το θέμα της αδειοδότησης αιολικών πάρκων στη Βόρεια Εύβοια, που προκάλεσε την παρέμβαση του ΥΠΕΝ, με τη γνωστή επιστολή, απασχόλησε, όπως ήταν φυσικό, τη συνέντευξη.

Ερωτηθείς ο κ. Δαγούμας για το τι ακριβώς συνέβη, απάντησε καταρχήν ότι οι άδειες εγκρίθηκαν πριν από τις φωτιές του Αυγούστου, στις 15 Ιουλίου και ότι από τις 26 Αυγούστου η Αρχή έχει αναστείλει την έγκριση αδειών ΑΠΕ στην περιοχή. Ωστόσο, απέφυγε να τοποθετηθεί όταν ρωτήθηκε από το Euro2day.gr γιατί δημοσιοποιήθηκαν στη Διαύγεια στις 23 Σεπτεμβρίου, δίνοντας τους έτσι ισχύ και αν η παρέμβαση του ΥΠΕΝ θεωρείται πλήγμα στο κύρος της Αρχής.

Η απάντηση του ήταν επί της ουσίας αιχμή με πολλούς αποδέκτες. «Εμείς απαντούμε χωρίς δημοσιότητα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v