Διψήφια αύξηση στα ενοίκια για φοιτητική στέγη

Άλμα στις ζητούμενες τιμές το 2021 για διαμερίσματα που απευθύνονται σε φοιτητές. Πώς διαμορφώνονται οι τιμές σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλο, Πάτρα, Κρήτη. Αυξήθηκε το απόθεμα κατοικιών αλλά παραμένει ελλειμματικό.

Διψήφια αύξηση στα ενοίκια για φοιτητική στέγη

Σταθερή αύξηση ενοικίων ακόμη και για τη λεγόμενη «φοιτητική στέγη» συνεχίζει να καταγράφεται και το 2021, η οποία αν και αποτελεί ένα «παραδοσιακό» προϊόν της ελληνικής κτηματαγοράς, εντούτοις με τα χρόνια σημειώνει φθίνουσα πορεία ως προς τη ζήτηση, καθώς πολλοί φοιτητές δεν μετακινούνται πλέον από τον τόπο κατοικίας τους.

Σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις μεσιτών και παραγόντων της αγοράς real estate, η διαθεσιμότητα ακινήτων προς ενοικίαση έχει ελαφρώς αυξηθεί φέτος, εξαιτίας της απόφασης μέρους των ιδιοκτητών να αποσυρθούν από τη βραχυχρόνια μίσθωση, αλλά και γιατί αρκετά παλαιά και μη ανακαινισμένα ακίνητα δεν μισθώνονται από τυπικά νοικοκυριά, που διατηρούν ένα πλαίσιο απαιτήσεων. 

Παρά ωστόσο την αύξηση των διαθέσιμων ακινήτων, η αγορά τόσο της πρωτεύουσας όσο και άλλων φοιτητουπόλεων παραμένει ελλειμματική σε ό,τι αφορά τα μικρά διαμερίσματα προοριζόμενα για φοιτητές. 

Τα έργα με Σύμπραξη Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που θα εξυπηρετήσουν ανάγκες στέγασης φοιτητών (σε Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία, Θράκη και Κρήτη) βρίσκονται ακόμη σε πρώιμο στάδιο, ενώ οι ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς το παρόν (π.χ. η επένδυση της Dimand στον Πειραιά) στρέφονται κυρίως προς τη στέγαση εργαζομένων.

Έτσι, παρά το γεγονός του ότι το απόθεμα ελαφρώς αυξάνει, οι τιμές για τη φοιτητική στέγη ακολουθούν -παρά την πανδημία και την αβεβαιότητα όσον αφορά την παρουσία φοιτητών σε σταθερή βάση στις σχολές- σταθερά ανοδική τροχιά την τελευταία 4ετία. Ως εκ τούτου, η ζήτηση για ενοικίαση κατοικιών παραμένει σταθερά υψηλότερη από την προσφορά, ιδίως για ποιοτικά ακίνητα σε καλές περιοχές, αλλά και για προσιτά οικονομικά διαμερίσματα, που αποτελούν και πάγια προτίμηση των φοιτητών.

Σε σχετική έρευνα, η Geoaxis, πιστοποιημένη εταιρεία εκτιμητών ακινήτων, αναφέρει ότι οι φετινές τιμές ενοικίασης είναι αυξημένες κατά σχεδόν 13% σε σχέση με πέρυσι. Πρόκειται για τον μέσο όρο, καθώς στην περίπτωση της πόλης του Βόλου η αύξηση ξεπερνάει το 16% (5,56 ευρώ/τ.μ. μηνιαίως). Αντίστοιχα, στην Αθήνα, η άνοδος σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα αγγίζει το 15%, με τη μέση τιμή να διαμορφώνεται σε 6,35 ευρώ/τ.μ. σε μηνιαία βάση για ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, μέσης ηλικίας 42 ετών και επιφάνειας 63 τ.μ. (μοντέλο που χρησιμοποίησε η ανάλυση ως χαρακτηριστικό δείγμα φοιτητικής κατοικίας). 

Στη Θεσσαλονίκη, η μέση τιμή για ένα διαμέρισμα 50 ετών και 55 τ.μ. αγγίζει τα 6 ευρώ/τ.μ., σημειώνοντας ετήσια αύξηση κατά 12,6%, ενώ στην Πάτρα η αύξηση των ενοικίων διαμορφώνεται σε 11% (5,68 ευρώ/τ.μ.). Στο Ηράκλειο της Κρήτης, η αύξηση είναι της τάξεως του 13,8% (5,93 ευρώ/τ.μ.), ενώ στην Κομοτηνή οι τιμές φέτος είναι υψηλότερες κατά 8% σε σχέση με το 2020, με τη μέση τιμή ενοικίασης να διαμορφώνεται σε 5,88 ευρώ/τ.μ.

Συγκρίνοντας μάλιστα τα μεγέθη της τελευταίας τετραετίας, σύμφωνα με τα στοιχεία της Geoaxis, από το 2017 έως σήμερα η μέση αύξηση των ενοικίων στις εν λόγω πόλεις αγγίζει το 26%. Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Αθήνα, η αύξηση των ενοικίων φοιτητικών διαμερισμάτων αγγίζει το 31%, με τη μέση τιμή να έχει εκτοξευθεί από τα 4,84 ευρώ/τ.μ. που βρισκόταν το 2017 σε 6,34 ευρώ/τ.μ. σήμερα. Με τον τρόπο αυτό καταρρίπτεται και το επιχείρημα πολλών παραγόντων της αγοράς ότι οι βραχυχρόνιες μισθώσεις ευθύνονται για την εκτόξευση των ενοικίων, μια και η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του τελευταίου έτους, ακριβώς όταν μειώθηκε κατακόρυφα ο αριθμός των ακινήτων που εκμισθώνονται μέσω ψηφιακών πλατφορμών βραχυχρόνιας μίσθωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v