Η 85η ΔΕΘ, που εγκαινιάζεται απόψε από τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, διαφέρει σε πολλά από όλες τις προηγούμενες.
Η πανδημία και οι επιπτώσεις της καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό το πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό περιεχόμενο της έκθεσης, ενώ το ηλεκτρισμένο κλίμα που έχει διαμορφωθεί και λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού στον χώρο της υγείας και πρόνοιας δίνει τον παλμό στις διαδηλώσεις των εγκαινίων.
Το ετερόκλητο πλήθος που θα συγκεντρωθεί έξω και γύρω από το Βελλίδειο, που εκτός από τα συνδικάτα θα αποτελείται από άτομα του ακροδεξιού και του ακροαριστερού χώρου, οπαδούς ποδοσφαιρικών ομάδων, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων και άλλες συλλογικότητες, συνθέτει ένα εκρηκτικό μίγμα που προβληματίζει έντονα τις αστυνομικές Αρχές για τον κίνδυνο επεισοδίων. Αστάθμητο παράγοντα αποτελεί κυρίως η αναμενόμενα ογκώδης συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών.
Το στοίχημα του COVID-Free
Η διοργάνωση, που ακυρώθηκε πέρυσι λόγω της πανδημίας, φιλοδοξεί να αποτελέσει το πρώτο μεγάλο COVID-Free εκθεσιακό γεγονός στην Ευρώπη, δείχνοντας το δρόμο για το άνοιγμα της δια ζώσης εκθεσιακής δραστηριότητας, με τήρηση ενός αυστηρού πλέγματος υγειονομικών περιορισμών.
Η είσοδος στις εγκαταστάσεις του διεθνούς εκθεσιακού κέντρου θα επιτρέπεται μόνο με Green Pass (πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης) που θα ελέγχεται με ταυτοποίηση. Μόνο για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους θα επιτρέπεται η είσοδος με δύο αρνητικά εργαστηριακά τεστ την εβδομάδα, ενώ είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και η ελάχιστη απόσταση του 1,5 μέτρου.
Το Mega εμβολιαστικό κέντρο, που λειτούργησε επί έξι μήνες στην «καρδιά» των εκθεσιακών εγκαταστάσεων, μετακόμισε το Περίπτερο 5 και θα λειτουργεί παράλληλα, με αυτόνομη εξωτερική είσοδο.
Η αποψινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Βελλίδειο Συνεδριακό Κέντρο, θα συμπυκνώσει το μήνυμα της οικονομικής επανεκκίνησης που θέλει να εκπέμψει η κυβέρνηση, με φόντο το αναπτυξιακό άλμα του Β τριμήνου, αλλά για πρώτη φορά θα έχει στον πυρήνα της και τα θέματα της δημόσιας υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, που έχει δημοσιεύσει το iatronet, ο πρωθυπουργός πρόκειται να ανακοινώσει ένα πλαίσιο εκ βάθρων μεταρρύθμισης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, αξιοποιώντας τα διδάγματα της πανδημίας, που θα έχει ως κύριους άξονες την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας και τα δίκτυα διασύνδεσης δομών απομακρυσμένων περιοχών.
Διαδηλώσεις: Νοσοκομεία και εμβολιασμοί σε πρώτο πλάνο
Ανάλογα διαφοροποιημένη θα είναι η εικόνα και έξω από τις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ, όπου παραδοσιακά συγκεντρώνονται εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, άνεργοι, φοιτητές, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών, πολιτικών και κοινωνικών οργανώσεων, προκειμένου να εκφράσουν την διαμαρτυρία τους στην ασκούμενη οικονομική πολιτική. Και εδώ το σκηνικό θα διαφέρει από προηγούμενες χρονιές, με διαμαρτυρίες και διεκδικήσεις που έχουν ως πρόσημο την υγεία και ζητήματα γύρω από αυτή να βρίσκονται σε κεντρικό ρόλο.
Τα εγκαίνια της έκθεσης συμπίπτουν με μια ταραγμένη περίοδο στον χώρο της υγείας, με χιλιάδες εργαζόμενους σε νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και δομές κοινωνικής πρόνοιας να έχουν τεθεί σε αναστολή εργασίας, λόγω εφαρμογής του νόμου για τον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Το ζήτημα τίθεται στον πυρήνα των διαμαρτυριών, μαζί με τις αλλαγές στο εργασιακό, την ακρίβεια και την ανεργία.
Η ΓΣΕΕ και το Εργατικό Κέντρο Θεσσαλονίκης, διοργανωτές κάθε χρόνο της κεντρικής διαδήλωσης, ανακοίνωσαν πως φέτος θα απέχουν οργανωτικά, λόγω της πανδημίας, θέλοντας να συμβάλλουν στη διασφάλιση της δημόσιας υγείας και επιλέγοντας άλλους τρόπους διεκδίκησης των αιτημάτων τους. Η απόφαση προκάλεσε αντιδράσεις παρατάξεων της Αριστεράς, που θα δώσουν το παρόν αυτόνομα ή μέσω των εργασιακών σωματείων τους, το απόγευμα στο άγαλμα του Βενιζέλου. Εκεί δίνουν ραντεβού, μεταξύ άλλων, η ΑΔΕΔΥ και η ΕΔΟΘ, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι επιτροπές αγώνα και οι εργαζόμενοι νοσοκομείων.
Στη ΧΑΝΘ, διαγωνίως απέναντι από το Βελλίδιο είναι το σημείο συγκέντρωσης των δυνάμεων που πρόσκεινται στο ΠΑΜΕ και στο ΚΚΕ, με διεκδικητικό πλαίσιο που περιλαμβάνει τα εργασιακά, την ανεργία, την ακρίβεια, αλλά και τα ζητήματα της υγείας.
Μέλη οργανώσεων της κοινοβουλευτικής Αριστεράς και του αντιεξουσιαστικού χώρου δίνουν το δικό τους ραντεβού στην Καμάρα, και άλλες μικρότερες συγκεντρώσεις διοργανώνονται στο Συντριβάνι, στην Αγίας Σοφίας και αλλού. Τελικός προορισμός όλων θα είναι η ΔΕΘ, όπου ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις θα στήσουν φραγμό, δημιουργώντας μια «νεκρή» ζώνη.
Οι απρόβλεπτοι αντιεμβολιαστές
Αστάθμητος παράγοντας και πηγή του μεγαλύτερου πονοκεφάλου για τις δυνάμεις τήρησης της τάξης είναι η συγκέντρωση των αντιεμβολιαστών, που θα γίνει την ίδια ώρα στον Λευκό Πύργο, με το κάλεσμα να απευθύνεται όπως πάντα μέσω των κοινωνικών δικτύων.
Η πρόσφατη ογκώδης διαδήλωση και πορεία που πραγματοποίησαν ως «πρόβα τζενεράλε» δεν αφήνει καμία αμφιβολία για το μέγεθος, αλλά και την ένταση της συγκέντρωσης.
Αυτό που προβληματίζει κυρίως είναι το ετερόκλητο πλήθος που συνθέτει τη μάζα αυτών των διαδηλώσεων, καθιστώντας τη συμπεριφορά του απρόβλεπτη. Πολίτες που απλά εκφράζουν επιφυλάξεις για την ασφάλεια των εμβολίων, κι άλλοι που διαφωνούν με την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού, συνυπάρχουν με μέλη διάφορων ομάδων που προβάλλουν θεωρίες συνωμοσίας, μέλη παραθρησκευτικών οργανώσεων που προτάσσουν μειοψηφικές στον χώρο της Εκκλησίας απόψεις για την ιατρική και τη βιοτεχνολογία, αλλά και με μέλη ακροδεξιών οργανώσεων, που παρεισφρέουν ανάμεσά τους, βρίσκοντας εδώ το κατάλληλο πεδίο να εκφραστούν, να φανατίσουν και να δημιουργήσουν επεισόδια.
Στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης έχουν γίνει τις τελευταίες μέρες απανωτές συσκέψεις επιτελικών στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. και έχουν καταστρωθεί εναλλακτικά σχέδια αντιμετώπισης κάθε σεναρίου. Πάνω από 5.000 αστυνομικοί, πολλοί εκ των οποίων μεταφέρθηκαν από διάφορες περιοχές της χώρας, λαμβάνουν μέρος στα μέτρα τήρησης της τάξης, ενώ στη διάθεση των Αρχών θα βρεθούν ελικόπτερα, drones και αύρες εκτόξευσης νερού.