Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξτρα παροχές στο πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Υψηλότερα, στο 5%, ετοιμάζεται να αναθεωρήσει την πρόβλεψη για το ΑΕΠ η Τράπεζα της Ελλάδος. Ανοικτή και νέα βελτίωση της εκτίμησης, όταν υπάρξει «ορατότητα» για το τρίτο τρίμηνο. Διευρύνεται το καλάθι της ΔΕΘ. Παρακολουθούν οι αγορές.

Εξτρα παροχές στο πακέτο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Αναθεώρηση των προβλέψεων για τον ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας σε δύο δόσεις προετοιμάζουν Τράπεζα της Ελλάδος και Ευρωπαϊκοί θεσμοί, με τον Πρωθυπουργό να δίνει στη ΔΕΘ μια πρόγευση των νέων δεδομένων μετά το 16,2% του β' τριμήνου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Τράπεζα της Ελλάδος μετά τη δημοσίευση των στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ θέτει σε πρώτη φάση τον πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 5% έναντι 4,2% της προηγούμενης πρόβλεψης. Η αναθεώρηση αυτή έχει προσωρινό χαρακτήρα, μέχρι να υπάρξουν ασφαλή στοιχεία για την πορεία της οικονομίας το τρίτο τρίμηνο.

Η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα τις εκτιμήσεις της για το τρίτο τρίμηνο στις 6 Δεκεμβρίου, αλλά η δεύτερη αναθεώρηση αναμένεται από την ΤτΕ νωρίτερα, όπως άλλωστε και από το υπουργείο Οικονομικών. Τον επόμενο μήνα άλλωστε αναμένονται οι νεότερες εκτιμήσεις και από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, με ορισμένους αναλυτές πέριξ των Βρυξελλών να θεωρούν πιθανή ακόμα και την υπέρβαση του 6%, χωρίς να αποκλείεται και προσέγγιση του 7%, αν δεν υπάρξουν ανατροπές στο μέτωπο της πανδημίας.

Χθες, οι νεότερες προβλέψεις της ΕΚΤ έθεσαν τον πήχη της ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης στο 5%, με την Κριστίν Λαγκάρντ να σημειώνει πως αναμένεται η «επιστροφή» του ΑΕΠ στα προ πανδημίας επίπεδα το τελευταίο τρίμηνο του 2021. Αυτό είναι το βασικό σενάριο της ΕΚΤ, οι οικονομολόγοι της οποίας παίρνοντας ως βάση το 100 του τελευταίου τριμήνου του 2019, αναμένουν ότι το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα φτάσει το 100,5 το τελευταίο τρίμηνο του έτους. Στο θετικό σενάριο, το ΑΕΠ της ευρωζώνης αγγίζει το 100,3 το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, για να φτάσει το 102,4 το τελευταίο τρίμηνο, ενώ στο δυσμενές η τιμή 100,3 επιτυγχάνεται το τέταρτο τρίμηνο του 2022.

Στην Ελλάδα, το υπουργείο Οικονομικών, σταθμίζοντας τα δεδομένα από το μέτωπο του τουρισμού, ήδη εκτιμά πως τα φετινά έσοδα θα προσεγγίσουν ή και θα ξεπεράσουν το 60% των εσόδων του 2019, όταν ο προϋπολογισμός προέβλεπε 45% ενώ μια σειρά δεικτών (από τη βιομηχανική παραγωγή έως το οικονομικό κλίμα και τις ηλεκτρονικές συναλλαγές) σκιαγραφούν ένα «δυνατό» τρίτο τρίμηνο.

Σε αυτή τη βάση και με φόντο το 16,2% του δεύτερου τριμήνου, η επίσημη, συντηρητική πρόβλεψη για 3,6% ρυθμό ανάπτυξης φέτος είναι απολύτως ξεπερασμένη. Μένει να φανεί πόσο «τολμηρός» στις προβλέψεις θα είναι ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, όπου αναμένεται να ανακοινώσει ένα νέο πακέτο ελαφρύνσεων και παροχών κοντά στο 1 δισ. ευρώ, σύμφωνα με ορισμένες πηγές, όταν πριν από το 16,2% ο πήχης έμπαινε πολύ χαμηλότερα. Και πάλι, όμως, οι κινήσεις αναμένεται πως θα είναι προσεκτικές, με αρκετά μέτρα προσωρινού χαρακτήρα και υποσχετική μονιμοποίησής τους εφόσον οι συνθήκες το επιτρέψουν.

Το μήνυμα του Πρωθυπουργού είναι κρίσιμο εκτός από το ακροατήριο των φορολογουμένων-ψηφοφόρων και για τις αγορές. Το τέλος του έκτακτου προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ τον Μάρτιο του 2022, μετά και τις χθεσινές αποφάσεις περιορισμού των μηνιαίων αγορών, φέρνει για μια ακόμα φορά στο προσκήνιο το γεγονός ότι η Ελλάδα στερείται ακόμα επενδυτικής βαθμίδας.

Πηγές με γνώση των διεργασιών σημειώνουν πως η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης είναι καθοριστικής σημασίας για την επόμενη μέρα και την πολιτική που θα ακολουθήσει η ΕΚΤ έναντι της Ελλάδας, όταν δεν θα μπορεί να αγοράζει ελληνικά ομόλογα -πέραν της επανεπένδυσης- μετά τη λήξη του PEPP.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως με τις σωστές πολιτικές, «υπάρχουν λύσεις»...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v