Παρεμβάσεις μέσω των οποίων θα περιορίζονται οι επιβαρύνσεις στα τιμολόγια του ρεύματος εξαιτίας της αύξησης του κόστους ρύπων και του ράλι τιμών στο φυσικό αέριο προωθεί η κυβέρνηση βάζοντας σε πρώτο πλάνο ευάλωτα νοικοκυριά και μεσαία τάξη.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως τα προβλεπόμενα έσοδα από τους ρύπους υπολογίζεται πως θα ξεπεράσουν τα 900 εκατ. ευρώ φέτος, διπλάσια σε σχέση με το 2020 και αυτή η δεξαμενή εσόδων θα έρθει να λειάνει τις επιβαρύνσεις που απειλούν τις τσέπες των καταναλωτών.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου προανήγγειλε (στον ΣΚΑΙ) «αντισταθμιστικά μέτρα» έναντι των ανατιμήσεων και τα συναρμόδια υπουργεία καλούνται τώρα να εξειδικεύσουν τα μέτρα αυτά τα οποία θα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο.
Κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι οι εισαγόμενες πιέσεις στον πληθωρισμό σε μεγάλο ποσοστό έχουν παροδικό χαρακτήρα. όπως άλλωστε είναι και η βασική γραμμή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η εκτίμηση αυτή, εξαιρεί τις τιμές χονδρικής της ηλεκτρικής ενέργειας γι’ αυτό και σε αυτό το μέτωπο η προσέγγιση θα είναι διαφορετική.
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ανακοινωθούν από τον Πρωθυπουργό «πακέτο» με μέτρα ελάφρυνσης τόσο με παρεμβάσεις στο μέτωπο των φόρων, όσο και των εισφορών. Αρμόδιες πηγές περιγράφουν ένα «μέρισμα ανάπτυξης» το οποίο θα χρηματοδοτηθεί από τις καλύτερες των προβλεπόμενων στον προϋπολογισμό επιδόσεις του ΑΕΠ, αφήνοντας να εννοηθεί πως θα υπάρξουν και μέτρα «έκπληξη».
Την Τρίτη, οι ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ για το ρυθμό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του έτους αναμένεται να δώσουν καλύτερη εικόνα για το εύρος των δημοσιονομικών περιθωρίων αλλά ήδη ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης αναγνωρίζει πως τα έσοδα από τον τουρισμό θα είναι πιο κοντά στις αρχικές προβλέψεις (60% των εσόδων του 2019) παρά σε αυτές οι οποίες ενσωματώθηκαν στον προϋπολογισμό του 2020 (45% του 2019). Μένει να φανεί την Τρίτη πόσο οι καλύτερες επιδόσεις στον τουρισμό συνοδεύονται και από άλλες καλές ειδήσεις στο μέτωπο των επενδύσεων, των εξαγωγών και της κατανάλωσης το δεύτερο τρίμηνο του έτους.
Με αυτά τα δεδομένα εξετάζονται εξαγγελίες για:
- Νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών ώστε να φτάσουμε του χρόνου στο 5% συνολικής μείωσης που είχε εξαγγείλει προεκλογικά για το 2023 η κυβέρνηση (έχει ήδη υλοποιηθεί μείωση 3,9 μονάδων, έχει ψηφιστεί μείωση 0,6 μονάδων το δεύτερο εξάμηνο του 2022 και υπολείπεται μισή μονάδα).
- Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα (μετά το διετές προσωρινό πάγωμα), χωρίς επέκταση του μέτρου σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους.
- Μείωση τέλους επιτηδεύματος και εξάντληση κάθε περιθωρίου παρέμβασης στο μέτωπο της έμμεσης φορολογίας -θεωρείται βέβαιο ότι παραμένει ο μειωμένος ΦΠΑ 13% για καφέ, μεταφορές και τουριστικό πακέτο.