Την «Ενεργειακή Βίβλο» παρουσίασε για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Εθνική Τράπεζα, η οποία συμβάλλει με κάθε τρόπο στην ενίσχυση των επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου, στον μετασχηματισμό και στην ανάπτυξη της αγοράς της ενέργειας στη χώρα μας.
Σε συνέχεια των δύο πρώτων εκδόσεων, που πραγματοποιούνται πάντα σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Ενεργειακής Οικονομίας (Hellenic Association for Energy Economics - HAEE), η τρίτη έκδοση, υπό τον τίτλο Greek Energy Market Report 2021, εξετάζει την πρόοδο που σημείωσε η Ενεργειακή Αγορά της Ελλάδας, παρέχοντας τα πλέον πρόσφατα και λεπτομερή δεδομένα.
Η φετινή έκδοση δίνει ιδιαίτερη έμφαση στον αντίκτυπο της πανδημίας στην εγχώρια προσφορά και ζήτηση της ενέργειας και αναλύει παράλληλα όλους τους επιμέρους τομείς που διαμορφώνουν την πορεία της Ελλάδας προς την Ενεργειακή Μετάβαση.
Ένα ξεχωριστό χαρακτηριστικό στοιχείο της μελέτης που περιλαμβάνει η φετινή έκδοση είναι η καταγραφή των παγκόσμιων και ευρωπαϊκών τάσεων στον τομέα της ενέργειας και η ταυτόχρονη σύγκριση και αξιολόγηση της προόδου της χώρας μας προς ένα βιώσιμο μέλλον. Επιπλέον, επισημαίνει τα σημεία στα οποία η Ελλάδα υστερεί και τα οποία αποτελούν εμπόδια στον δρόμο για την ευκολότερη επίτευξη των ενεργειακών και κλιματικών της στόχων.
Στόχος της έκδοσης είναι να λειτουργήσει ως σημαντικό εργαλείο για την πληροφόρηση των επιχειρήσεων, για τα θεσμικά όργανα και τους φορείς της πολιτείας, για τους επενδυτές και για όλους όσοι έχουν ενδιαφέρον για την αγορά της ενέργειας, παρέχοντας στοιχεία και ανάλυση προβλέψεων υψηλού επιπέδου.
Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Εθνική Τράπεζα, όπου σε συνεργασία με την HAEE παρουσιάστηκε η νέα «Ενεργειακή Βίβλος», παρευρέθηκε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωνσταντίνος Σκρέκας, ο οποίος χαιρέτησε την πρωτοβουλία και υπογράμμισε σχετικά:
«Η φετινή "Ενεργειακή Βίβλος", πέραν ενός πολύ χρήσιμου εργαλείου μελέτης και τεκμηριωμένης καταγραφής των εξελίξεων σε όλο το φάσμα του ενεργειακού κλάδου στη χώρα μας, καταδεικνύει πως οι πρωτοβουλίες που έχουμε λάβει έως σήμερα αποδίδουν καρπούς. Ο τομέας της ενέργειας στη μετάβαση προς ένα νέο βιώσιμο, κοινωνικά δίκαιο και πράσινο αναπτυξιακό μοντέλο είναι καθοριστικός. Για να επιτύχουμε τον οραματικό στόχο της Ευρώπης να μετατραπεί στην πρώτη κλιματικά ουδέτερη ήπειρο έως το 2050 θα χρειαστούν τολμηρές αποφάσεις και αλλαγές. Στη χώρα μας ο μετασχηματισμός αυτός έχει αρχίσει ήδη να συντελείται μετά την εμβληματική απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για την πλήρη απεξάρτηση της χώρας μας από τον λιγνίτη έως το 2028. Αυτή η στρατηγική στροφή μας προς την πράσινη ενέργεια, με ισχυρό κοινωνικό και περιβαλλοντικό πρόσημο, σηματοδοτεί την περαιτέρω αξιοποίηση του πλούσιου ηλιακού και αιολικού δυναμικού μας σε επίπεδα άνω του 67% στη συνολική κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας έως το τέλος της δεκαετίας. Και συνεχίζουμε να οικοδομούμε την ενεργειακή πολιτική μας μέσα από τη δημιουργία ενός σταθερού θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου, γιατί θέλουμε η Ελλάδα να καταστεί ακόμη πιο ελκυστική και ανταγωνιστική για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Η χώρα μας, σήμερα, είναι έτοιμη να προχωρήσει σε μια νέα εποχή προόδου και να δημιουργήσει το παρόν και το μέλλον που της αξίζει».
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς (φωτό) αναφέρθηκε στη συνέχεια στον ρόλο τον οποίο ήδη διαδραματίζει στην ευρύτερη περιοχή μας ο τομέας της Ενέργειας και τον σημαντικό ρόλο τον οποίο επίσης θα παίξει στην ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας, πυροδοτώντας έναν νέο κύκλο τεχνολογικών και φιλικών προς το φυσικό περιβάλλον επενδύσεων, σε όλο το φάσμα της οικονομικής δραστηριότητας.
Σχετικά με την ανάδειξη της Eθνικής Τράπεζας σε πρωταγωνιστή αυτής της προοπτικής για την οικονομία, ο κ. Μυλωνάς τόνισε: «Η Εθνική Τράπεζα κυριαρχεί ήδη στη χρηματοδότηση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα, με συνολική έκθεση που φτάνει σχεδόν τα €5 δισ. Έχουμε, με διαφορά, το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς σε έργα ΑΠΕ, τα οποία εκτός από παραδοσιακές πηγές ανανεώσιμων όπως αιολική, ηλιακή και υδροηλεκτρική χρησιμοποιούν και τις πλέον καινοτόμες πηγές όπως Υβριδικές, FSRU και CCGT. Η Εθνική, εκτός από χρηματοδοτήσεις, παρέχει ένα πλήρες φάσμα συμβουλευτικών υπηρεσιών, εκκαθάρισης συναλλαγών και OTC συναλλαγών, στηρίζοντας και τα πιο πολύπλοκα ενεργειακά έργα».
Ο καθηγητής Οικονομικών της Ενέργειας και συντονιστής του έργου Κώστας Ανδριοσόπουλος δήλωσε επίσης: «Η φετινή έκδοση της “Ενεργειακής Βίβλου” αποτυπώνει την τρέχουσα κατάσταση της ενεργειακής αγοράς στην Ελλάδα, ενώ παράλληλα παραθέτει με λεπτομερή δεδομένα την πορεία της χώρας προς την Πράσινη Ενεργειακή Μετάβαση και την Απολιγνιτοποίηση. Πάνω από όλα όμως, η τρίτη ετήσια έκδοση του Greek Energy Market Report 2021, στοχεύει στη διατήρηση της αναγνώρισης της ως ένα πολύτιμο εργαλείο για την προσέλκυση νέων ενεργειακών επενδύσεων, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζει να λειτουργεί ως καταλύτης ενισχύοντας το δημόσιο διάλογο».
Τα κεφάλαια της «Ενεργειακής Βίβλου» ας σημειωθεί ότι επικεντρώνονται σε όλες τις εξελίξεις που αναπτύσσονται σήμερα στους κλάδους της ενέργειας: Ηλεκτρική Ενέργεια, Φυσικό Αέριο, Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και Πετρελαιοειδή. Σύμφωνα με την έκθεση, οι προσπάθειες της ελληνικής κυβέρνησης και τα κίνητρα που προσέφερε για ιδιωτικές επενδύσεις, συνέβαλαν να καλύψει η Ελλάδα για το 2020 τους στόχους της ΕΕ, όσον αφορά στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ελληνικό ενεργειακό μείγμα.
Στην έκθεση υπενθυμίζεται, επίσης, πως η ελληνική ενεργειακή πολιτική, με βάση τις κατευθυντήριες της Ε.Ε., θα πρέπει να επιτύχει την ενσωμάτωση 62%-65% ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα έως το 2030. Όσον αφορά στην ελληνική αγορά της ηλεκτροκίνησης, παρότι θεωρείται ότι ακόμη βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο, παρουσιάζει, από το 2019 και μετά, αξιοσημείωτη ανάπτυξη.