Εντυπωσιακή βελτίωση της επιδημιολογικής της εικόνας, με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με άλλες περιοχές της χώρας, παρουσίασε τον Ιούνιο η Θεσσαλονίκη.
Ο αριθμός των κρουσμάτων ακολούθησε πορεία ελεύθερης πτώσης, όπως και η θετικότητα των τεστ που πραγματοποιούνται στην πόλη, ενώ «σβήνει» σταδιακά και το ιικό φορτίο στα λύματα, που από την αρχή της πανδημίας αποτέλεσε αξιόπιστο προγνωστικό δείκτη για την εξέλιξή της.
Παράλληλα, η συμπρωτεύουσα εξακολουθεί να κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά εμβολιαστικής κάλυψης, γεγονός που σε συνδυασμό με τα μεγάλα ποσοστά φυσικής νόσησης εξασφαλίζει μια ανοσία άνω του 50% του πληθυσμού. Ωστόσο, η εξαιρετικά μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα βρίσκεται ήδη εντός των τειχών και δεν επιτρέπει τον παραμικρό εφησυχασμό, ενόψει της απειλής του 4ου κύματος.
Ανατροπή ισορροπίας
Τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, που επεξεργάστηκε το iatronet, δείχνουν το «ράλι» καθόδου που παρουσίασε τον Ιούνιο ο αριθμός των νέων μολύνσεων στην Π.Ε. Θεσσαλονίκης, με αποτέλεσμα να πέσει τρία διαδοχικά επιδημιολογικά επίπεδα μέσα σε ένα μήνα και από το «κόκκινο» του Μαΐου να φτάσει στο «πράσινο».
Την 1η Ιουνίου, η περιοχή κατέγραφε 169 νέα κρούσματα κορωνοϊού, σε σύνολο 1.886 σε πανελλαδικό επίπεδο, δηλαδή σε μια σχέση 1 προς 11, όσο περίπου και η αναλογία πληθυσμού. Η Αττική εκείνη τη μέρα είχε 959 μολύνσεις, με μια ισορροπία με τη Θεσσαλονίκη 5 προς 1, περίπου όσο και του πληθυσμού.
Ένα μήνα μετά, οι ισορροπίες ανατράπηκαν: την Παρασκευή 2 Ιουλίου, η Θεσσαλονίκη είχε 17 νέες μολύνσεις, σε ένα σύνολο 771 στην επικράτεια (αναλογία 1 προς 45), ενώ η Αττική την ίδια μέρα είχε 442 (1 προς 26 σε σχέση με τη συμπρωτεύουσα). Η ίδια αναλογία διατηρήθηκε και το Σάββατο, ενώ την Κυριακή έπεσε στο 1/27 και 1/15 αντίστοιχα.
Σε ολόκληρη τη διάρκεια του τρίτου κύματος, μέχρι και τον Μάιο, Αττική και Θεσσαλονίκη βρίσκονταν σταθερά μαζί στο «βαθύ κόκκινο». Από τις 31 Μαΐου, όταν ο επιδημιολογικός χάρτης επέστρεψε στην κλιμάκωση των τεσσάρων επιπέδων (από πράσινο ως κόκκινο), και οι δύο εισήλθαν στο πορτοκαλί (επίπεδο 3). Στις 11 Ιουνίου η Θεσσαλονίκη με τον Βόρειο Τομέα Αθηνών και άλλες Π.Ε. κατέβηκαν στο επίπεδο 2 (κίτρινο). Την περασμένη Τετάρτη, 30 Ιουνίου, η Θεσσαλονίκη έπεσε στο πράσινο (επίπεδο 1), με ολόκληρη την Αττική να παραμένει στο κίτρινο (επίπεδο 2).
Την ίδια μέρα, σε ένα σύνολο 347 rapid tests που πραγματοποίησε ο ΕΟΔΥ σε διάφορα σημεία της Θεσσαλονίκης βρέθηκαν μόλις 3 θετικά (ποσοστό θετικότητας 0,86%). Ο εβδομαδιαίος κυλιόμενος μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους έπεσε στο 2,2, ένα από τα χαμηλότερα των τελευταίων μηνών.
Διψήφιος αριθμός νοσηλευόμενων
Το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν συρρικνωθεί οι αριθμοί των ασθενών στις Covid κλινικές των νοσοκομείων της Θεσσαλονίκης, με τον αριθμό τους να πέφτει κάτω από τους 100, συνολικά. Αντίστοιχα, έχουν αυξηθεί οι ασθενείς με κοινά νοσήματα, με τα νοσηλευτικά ιδρύματα να δέχονται πίεση στις τελευταίες εφημερίες από ασθενείς που προσέρχονται για προβλήματα υγείας που καθυστέρησαν λόγω πανδημίας.
«Είναι γνωστό ότι ελαττώθηκαν πολύ οι εισαγωγές για καρδιολογικά προβλήματα, για προβλήματα από το κεντρικό νευρικό σύστημα, δηλαδή είχαμε πολύ λιγότερες εισαγωγές για αγγειακά εγκεφαλικά επεισόδια και στεφανιαία νόσο για έμφραγμα του μυοκαρδίου. Δεν σημαίνει βέβαια ότι οι ασθενείς δεν είχαν προβλήματα, αλλά δεν έρχονταν στο νοσοκομείο», εξηγεί στο iatronet ο καθηγητής Παθολογίας στο ΑΠΘ και διευθυντής της Γ' Πανεπιστημιακής Παθολογικής Κλινικής του «Παπαγεωργίου» Βασίλης Κώτσης.
Την ίδια ώρα, η εμβολιαστική κάλυψη της Π.Ε. Θεσσαλονίκης -παρά την κάμψη που παρουσιάζει όπως σε όλη τη χώρα- παραμένει σε ένα από τα υψηλότερα επίπεδα. Σήμερα βρίσκεται στο 45% σε ό,τι αφορά την 1η δόση και κοντά στο 37% πλήρως εμβολιασμένων κατοίκων. Εκτιμάται πως η ανοσία του πληθυσμού, αν υπολογιστούν και τα υψηλά ποσοστά φυσικής νόσησης λόγω της τραγωδίας του δεύτερου κύματος, έχει ξεπεράσει το 50%.
Χαμηλό 9μήνου στα λύματα, η απειλή της Δέλτα μετάλλαξης
Το ιικό φορτίο στα αστικά λύματα της Θεσσαλονίκης, που μετρά και αναλύει η διεπιστημονική Ομάδα Επιδημιολογίας Λυμάτων του ΑΠΘ, έχει υποχωρήσει τις τελευταίες μέρες στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 9 μηνών, σε τιμές αντίστοιχες των πρώτων ημερών του Οκτωβρίου του 2020. Οι τελευταίες μετρήσεις έδειξαν περαιτέρω μείωση κατά 50% σε σχέση με τις προηγούμενες και κατά 35% σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.
Οι επιστήμονες επισημαίνουν, ωστόσο, πως η υποχώρηση των δεικτών δεν επιτρέπει εφησυχασμό, καθώς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν ξανά. Ο πρύτανης του ΑΠΘ και επιστημονικά υπεύθυνος της Ομάδας Νικόλαος Παπαϊωάννου υπογράμμισε πριν από λίγες μέρες πως «η αναμενόμενη επικράτηση και στη χώρα μας της μετάλλαξης Δέλτα, η σαρωτική της επέλαση όπως τη βλέπουμε ήδη σε πολλές χώρες του πλανήτη, δεν επιτρέπει κανέναν εφησυχασμό και ο εμβολιασμός του πληθυσμού είναι η μόνη απάντηση, είναι η μόνη οδός για την ελευθερία».
Οι επόμενες αναλύσεις του ιικού φορτίου αναμένεται να εντοπίσουν στα λύματα και τη Δέλτα μετάλλαξη, η οποία έχει δηλώσει «παρούσα» και στη Θεσσαλονίκη, με τουλάχιστον 5 εντοπισμένα, επιβεβαιωμένα κρούσματα μέχρι σήμερα.
Ο καθηγητής Χημείας του ΑΠΘ και μέλος της διεπιστημονικής Ομάδας Θοδωρής Καραπάντσιος ανέφερε στο ΑΠΕ πως «το ενδιαφέρον σε μια τέτοια περίοδο χαμηλού ιικού φορτίου βρίσκεται πλέον στον αξιόπιστο εντοπισμό μεταλλάξεων στα δείγματα λυμάτων που αναζητά η ομάδα του ΑΠΘ σε συνεργασία με το ΕΚΕΤΑ», καθώς «τα λύματα μπορούν να δώσουν πληροφορίες για μεταλλάξεις στο σύνολο του πληθυσμού, ενώ ο αριθμός των κλινικών δειγμάτων από ασθενείς ελαττώνεται, αφού τα κρούσματα μειώνονται».