Την υποχρέωση διενέργειας rapid test ή PCR ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς για όσους μετακινούνται προς τα νησιά και δεν είναι εμβολιασμένοι.
Ωστόσο η κυβέρνηση δεν προχώρησε τελικά στην υιοθέτηση του μέτρου και για τις μετακινήσεις με λεωφορεία και τρένα, σημειώνοντας ότι η θέση αυτή θα επανεξεταστεί σύντομα.
Ετσι για ταξίδια προς τα νησιά από τη Δευτέρα:
Ενήλικες: Πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης, αρνητικό PCR 72 ωρών ή rapid test 48 ωρών
Ανήλικους 12 – 17 ετών: Οποιοδήποτε τεστ, συμπεριλαμβανομένου του self test
Ανήλικοι κάτω των 12 ετών: Ελεύθερα,
Παράλληλα, συνίσταται self test κατά την επιστροφή για όσους είναι ανω των 12 ετών.
Από το μέτρο εξαιρούνται Εύβοια, Λευκάδα και Σαλαμίνα καθώς και όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση. Θα διακινούνται με εβδομαδιαίο self test όπως σήμερα.
Εξαιρούνται επίσης και όσοι κινούνται μεταξύ νήσων που είναι σε κοντινές αποστάσεις.
Συγκεκριμένα, από τις 5 Ιουλίου, για τις μετακινήσεις προς τα νησιά θα απαιτούνται:
* Για τους ενήλικες
α) πιστοποιητικό εμβολιασμού ή πιστοποιητικό νόσησης,
β) αρνητικό αποτέλεσμα PCR τις τελευταίες 72 ώρες,
γ) αρνητικό αποτέλεσμα rapid test τις τελευταίες 48 ώρες.
* Για ανήλικους 12 έως 17 ετών: οποιοδήποτε τεστ, περιλαμβανομένου του self test
* Οι ανήλικοι έως 12 ετών ταξιδεύουν ελεύθερα.
* Από το μέτρο εξαιρούνται
- η Εύβοια, η Λευκάδα και η Σαλαμίνα
- όσοι μετακινούνται μεταξύ διαφορετικών νησιωτικών Περιφερειακών Ενοτήτων για λόγους εργασίας σε καθημερινή βάση με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) όπως ήδη ισχύει
- όσοι μετακινούνται μεταξύ νήσων που βρίσκονται σε πολύ κοντινές αποστάσεις, ή σε πορθμεία που συνδέουν την ηπειρωτική χώρα με νήσους κοντινής απόστασης, με διενέργεια εβδομαδιαίου αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) αν πρόκειται για εργαζόμενους όπως ήδη ισχύει και με διενέργεια αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test) πριν την μετακίνηση για τους υπολοίπους.
Όσον αφορά τις χερσαίες μετακινήσεις ο κ. Χαρδαλιάς είπε ότι αξιολογούνται από την κυβέρνηση τα επιδημιολογικά δεδομένα της κάθε περιοχής και η κατάσταση θα επανεκτιμηθεί τις επόμενες εβδομάδες.
O Επιδημιολογικός Χάρτης
Εν τω μεταξύ ο Νίκος Χαρδαλιάς έδωσε νέα δεδομένα ισχύουν στον Επιδημιολογικό Χάρτη της χώρας αλλά και στην κατάταξη των Περιφερειακών Ενοτήτων σε επίπεδα.
Συγκεκριμένα, η Περιφερειακή Ενότητα Μυκόνου ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Πορτοκαλί (Επίπεδο 3). Ακόμη, ο Δήμος Λειψών ανεβαίνει επίπεδο και μεταφέρεται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2).
Αντίθετα, οι Περιφερειακές Ενότητες Λάρισας, Ευβοίας και Δυτικής Αττικής πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Κίτρινο (Επίπεδο 2). Οι Περιφερειακές Ενότητες Δράμας, Καβάλας, Ημαθίας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών, Φλώρινας, Τρικάλων, Κερκύρας, Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας, Ηλείας, Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Λακωνίας και Μεσσηνίας, πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1). Οι Δήμοι Σκύρου και Σαλαμίνας πέφτουν επίπεδο και μεταφέρονται στο Πράσινο (Επίπεδο 1).