Την επαγγελματική «αναβάθμιση» 16.000 εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, ανεξαρτήτως κλάδου απασχόλησης, ώστε να αποκτήσουν τις γνώσεις και δεξιότητες που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν στις αναπτυξιακές απαιτήσεις της οικονομίας και να αντιμετωπίσουν την όποια εργασιακή επισφάλεια, που προκαλείται εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, προβλέπει νέο πρόγραμμα του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων με τίτλο «Ανάπτυξη δεξιοτήτων εργαζομένων για την προσαρμογή τους στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της οικονομίας».
Ο προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται στα 32,1 εκατ. ευρώ και η υλοποίησή του θα ανατεθεί σε φορείς που θα υποβάλουν αιτήσεις χρηματοδότησης κατόπιν σχετικής πρόσκλησης του υπουργείου.
Οι κύριες ενέργειες που θα περιλαμβάνονται στις αιτήσεις χρηματοδότησης στο πλαίσιο του προγράμματος, είναι οι εξής:
Συμβουλευτική υποστήριξη: Αφορά στην παροχή εξατομικευμένης επαγγελματικής συμβουλευτικής υποστήριξης προς τους ωφελούμενους, η οποία θα υλοποιηθεί από συμβούλους μέσω ατομικών συνεδριών. Η επιλογή του αντικειμένου που θα παρακολουθήσει ο κάθε ωφελούμενος θα επιβεβαιωθεί και θα προκύψει βάσει του ατομικού του σχεδίου δράσης για τον καθορισμό της επαγγελματικής του πορείας, σε συνεργασία με σύμβουλο επαγγελματικής συμβουλευτικής.
Παροχή υπηρεσιών επαγγελματικής κατάρτισης: Η ενέργεια αφορά στην υλοποίηση προγραμμάτων θεωρητικής κατάρτισης, εκτιμώμενης διάρκειας έως 120 ωρών, τα οποία θα συνδυάζουν ανάπτυξη προσωπικών δεξιοτήτων με κατάρτιση σε στοχευμένα θεματικά αντικείμενα, που θα καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα, από δεξιότητες στις νέες τεχνολογίες, στην παραγωγή, στην εκπαίδευση, στην υγεία, στις πωλήσεις στις διοικητικές λειτουργίες και στις ψηφιακές δεξιότητες κ.ο.κ.
Τα προγράμματα θα πραγματοποιηθούν εκτός ωραρίου εργασίας και χωρίς καμία εμπλοκή της επιχείρησης προέλευσης. Ο προσδιορισμός και η κατανομή των αντικειμένων κατάρτισης θα γίνει σε τοπικό - περιφερειακό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη την δυναμική των επαγγελμάτων και τις νέες θέσεις εργασίας σε κάθε περιφέρεια.
Πιστοποίηση των αποκτηθεισών γνώσεων και δεξιοτήτων των ωφελούμενων: Η συμμετοχή στις διαδικασίες πιστοποίησης θα είναι υποχρεωτική και θα συνδέεται με την καταβολή του εκπαιδευτικού επιδόματος στους ωφελούμενους. Η διαδικασία πιστοποίησης θα πραγματοποιηθεί, από διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης προσώπων, σύμφωνα με το διεθνές πρότυπο ISΟ/IEC 17024 ή ισοδύναμο ή τον ΕΟΠΠΕΠ.
Μπόνους επιβράβευσης για επιτυχία στην διαδικασία πιστοποίησης: Αφορά τη δυνατότητα παροχής οικονομικού κινήτρου για επιτυχή αποτέλεσμα στη διαδικασία πιστοποίησης τόσο για τους ωφελούμενους (πλέον του εκπαιδευτικού επιδόματος) όσο και για τους παρόχους κατάρτισης. Επισημαίνεται ότι στα προγράμματα κατάρτισης δεν θα εμπλέκονται με κανένα τρόπο οι επιχειρήσεις που απασχολούν τους ωφελούμενους, ενώ παράλληλα, δεν έχουν δικαίωμα συμμετοχή οι αυτοαπασχολούμενοι κάθε μορφής.