Μεταξύ 4,5% και 5% μπαίνει ανεπισήμως από το οικονομικό επιτελείο ο πήχης της προβλεπόμενης ανάκαμψης για φέτος, με κανένα πολιτικό στέλεχος να μην προχωρά σε διατύπωση προβλέψεων, πριν καθαρίσει ο ορίζοντας στον χώρο του τουρισμού.
Μια σειρά ενδείξεων όμως έρχεται να ενισχύσει περαιτέρω τις εκτιμήσεις ότι η πρόβλεψη για ρυθμό ανάπτυξης 3,6% φέτος είναι ξεπερασμένη.
Στο υπουργείο Οικονομικών υποδέχθηκαν με «ανακούφιση» τις ανακοινώσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, από τις οποίες προκύπτει σαφής συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των καταθέσεων. Στη διάρκεια της πανδημίας, από τον Μάρτιο του 2020 έως και τον φετινό Μάιο, τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση των καταθέσεων του ιδιωτικού τομέα κατά περισσότερα από 23 δισ. ευρώ. Τον Απρίλιο -όταν εκτός από τα μέτρα ενίσχυσης «έπεσε» και το Δώρο Πάσχα-, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων κατέγραψαν αύξηση 3,1 δισ. ευρώ. Τον Μάιο η αύξηση περιορίστηκε σε 359 εκατ. ευρώ. Παρότι η συγκράτηση του ρυθμού αύξησης φαίνεται τεράστια, δεν είναι. Ο δωδεκάμηνος ρυθμός μεταβολής από 14,8% τον Απρίλιο περιορίστηκε σε 13,7% τον Μάιο. Η συγκράτηση είναι αισθητή και μένει να φανεί η διάρκειά της.
Το άνοιγμα της οικονομίας με την άρση σημαντικών περιορισμών από τον Μάιο φαίνεται και στα στοιχεία των ηλεκτρονικών συναλλαγών. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν αύξηση της αξίας των ηλεκτρονικών συναλλαγών κατά 15,5% τον Μάιο του 2021 σε σχέση με τον Μάιο του 2019 και κατά 22,2% σε σχέση με τον Μάιο του 2020. Σε απόλυτα μεγέθη, η αξία των ηλεκτρονικών συναλλαγών από 2,676 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2019, είχε περιοριστεί σε 2,437 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2020 και έκανε άλμα στα 2,939 δισ. ευρώ τον Μάιο του 2021.
Η επιστροφή στην κατανάλωση και την κανονικότητα φάνηκε και από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον Μάιο. Τα καθαρά έσοδα με υπέρβαση 193 εκατ. ευρώ έφτασαν τα 3.150 δισ. ευρώ, με τις εισπράξεις από ΦΠΑ λοιπών προϊόντων να καταγράφουν υπέρβαση 99 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον στόχο.
Κρίσιμο στοίχημα για τη συνέχεια ο Ιούνιος, ο οποίος είναι ο πρώτος «βαρύς» μήνας του έτους για τον τουρισμό, με τις εισπράξεις σε κανονικές εποχές να φτάνουν τα 2,5 δισ. ευρώ. Στον βαθμό που επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για συνολικές εισπράξεις ίσες με το 50% των εσόδων του 2019, η προσέγγιση ετήσιου ρυθμού ανάπτυξης 5% θεωρείται πως έχει γερές βάσεις.
Ο κίνδυνος των μεταλλάξεων, όμως, παραμένει ενεργός.