Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ετοιμη για τη σύγκρουση για τα εργασιακά δηλώνει η Κυβέρνηση

Με ποια επιχειρηματολογία θα υπερασπιστεί το σχετικό νομοσχέδιο στη Βουλή. Η αντίδραση σε ενδεχόμενη πρόταση μομφής κατά του Κωστή Χατζηδάκη. Η… ουρά του ΚΚΕ και η κριτική του ΣΕΒ.

Ετοιμη για τη σύγκρουση για τα εργασιακά δηλώνει η Κυβέρνηση

Τις αρχές Ιουνίου επέλεξε τελικά η Κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, με τον πολιτικό υδράργυρο να έχει ανέβει ήδη στα ύψη και τη σύγκρουση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης να αναμένεται σφοδρή. Αυτά χαρακτηρίζουν την κυβερνητική πρόταση «αιτία πολέμου», ζητούν την άμεση απόσυρσή της, ωστόσο το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Εργασίας δηλώνουν έτοιμοι για τη… μεγάλη μάχη.

Μάλιστα, με αφορμή κάποιες πληροφορίες περί κατάθεσης πρότασης μομφής στη Βουλή σε βάρος του αρμοδίου υπουργού Κωστή Χατζηδάκη, κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν: «Ας το κάνουν. Με αυτόν τον τρόπο, άλλωστε, θα λάμψει η αλήθεια και θα φανεί με μεγαλύτερη σαφήνεια και καθαρότητα η διαφορά ανάμεσα στις δύο απόψεις».

Το σχέδιο νόμου, υποστηρίζουν στην Κυβέρνηση, «προστατεύει τους εργαζόμενους. Δεν φέρνει καμία αλλαγή στο 8ωρο και ενισχύει τα δικαιώματά τους. Αναβαθμίζει την Επιθεώρηση Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή. Προωθεί την ισορροπία μεταξύ οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, με το δικαίωμα του εργαζομένου στη διαδικτυακή αποσύνδεσή του, ενώ διορθώνει αδικίες του παρελθόντος. Επιχειρεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών, εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καθώς και τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία που έχουν έρθει με ένταση στο προσκήνιο». Με λίγα λόγια, καταλήγουν οι συγκεκριμένες πηγές, «πρόκειται για μία μεταρρύθμιση που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο».

Σήμερα, σημειώνει συνεργάτης του πρωθυπουργού, ισχύει στο εργασιακό πεδίο το θεσμικό πλαίσιο της δεκαετίας του ’80, κάτι που δικαιολογεί την ανάγκη εκσυγχρονισμού του, προκειμένου να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες. Και αυτό, όπως τονίζει, δεν συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα, αλλά βασίζεται στις πρακτικές που εφαρμόζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Γαλλία, η Ισπανία και η Ιταλία, χώρες που έχουν ισχυρά συνδικάτα.

«Με κανόνες και όχι ζούγκλα»

Με τα παρόντα δεδομένα, υποστηρίζουν στην Κυβέρνηση, δεν τηρούνται ούτε καν οι στοιχειώδεις κανόνες και αυτό επιχειρεί να διορθώσει το νομοσχέδιο. «Θέλουμε αγορά με κανόνες και όχι ζούγκλα. Και ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας το έχει πει αυτό», σημειώνουν και μιλούν για «σύγκρουση του χθες με το αύριο».

Το Μέγαρο Μαξίμου κατηγορεί την αντιπολίτευση -και δη την αξιωματική- για fake news, όσον αφορά, φερ’ ειπείν, τους ισχυρισμούς για κατάργηση του 8ωρου και τα ρεπό αντί των υπερωριών, ενώ με αφορμή τις απεργίες θα ανεβάσει τους τόνους, εγκαλώντας τον ΣΥΡΙΖΑ ως «ουρά του ΚΚΕ». Η χώρα, όπως αναφέρουν στο πρωθυπουργικό περιβάλλον, «δεν θέλει άλλη ταλαιπωρία. Το δικαίωμα στην απεργία είναι συνταγματικά κατοχυρωμένο και πάντοτε είναι απόλυτα σεβαστό. Εξίσου σεβαστό είναι όμως το δικαίωμα των πολιτών να μη γίνονται κάθε τόσο όμηροι της συνδικαλιστικής αυθαιρεσίας».

Στο πλαίσιο αυτό, τονίζουν, οι συμπεριφορές αυτές δεν μπορεί να γίνονται αποδεκτές και για αυτό προβλέπονται ειδικές ρυθμίσεις στο νομοσχέδιο για την προστασία της εργασίας.

Η κυβερνητική επιχειρηματολογία για την υπεράσπιση του νομοσχεδίου θα περιλαμβάνει ψηλά και την κριτική που έχει ασκήσει γι’ αυτό ο ΣΕΒ, με δημόσια ανακοίνωσή του, καθώς αντιδρά στα δύο βασικά στοιχεία που αφορούν τη διευθέτηση και τις απολύσεις. «Πως μπορεί να είμαστε δήθεν με τους εργοδότες και ταυτόχρονα οι ίδιοι οι εργοδότες να εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους;», είναι το ερώτημα που η Κυβέρνηση θα θέσει στον δημόσιο διάλογο και στην αντιπαράθεσή της με την αντιπολίτευση.

Αντιπαράθεση η οποία θα συνεχιστεί και σε άλλα νομοσχέδια που θα έρθουν το επόμενο διάστημα στη Βουλή, όπως αυτό για την κεφαλαιοποίηση των επικουρικών συντάξεων και αυτό για τις λαϊκές αγορές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v