Με τρεις κινήσεις έως το τέλος Ιουνίου, το ταμείο του δημοσίου παίρνει βαθιά ανάσα διασφαλίζοντας, παρά τις αυξημένες ταμειακές ανάγκες, συντήρηση των διαθεσίμων στη ζώνη των 30 δισ. ευρώ.
Έως το τέλος Ιουνίου, κατά πάσα πιθανότητα πολύ νωρίτερα, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αναμένεται να κάνει μια ακόμα έξοδο στις αγορές αντλώντας κεφάλαια της τάξεως των 2,5-3 δισ. ευρώ.
Στο ίδιο χρονικό πλαίσιο αναμένονται τα 2,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα SURE, τα οποία αιτήθηκε και έλαβε η Ελλάδα από τα αδιάθετα ευρωπαϊκά κεφάλαια του προγράμματος, ενώ έως το τέλος Ιουνίου αναμένονται και περίπου 650 εκατ. ευρώ από τη δόση της πετυχημένης -όπως αναμένεται- 10ης μεταμνημονιακής αξιολόγησης.
Η έκθεση των θεσμών αναμένεται να δημοσιευθεί στις 26 Μαϊου και η πολιτική έγκριση για την εκταμίευση της επόμενης δόσης ύψους 770 εκατ. ευρώ (μαζί με τα κέρδη από την αναβολή αύξησης επιτοκίου) προγραμματίζεται για το Eurogroup της 17ης Ιουνίου.
Στο μέτωπο των αγορών, μετά την αναβάθμιση της S&P και το μπαράζ θετικών εκθέσεων από το σύνολο των οίκων αξιολόγησης, ο δρόμος για την επόμενη έκδοση χρέους από το ελληνικό δημόσιο είναι παραπάνω από ανοιχτός. Μένει στον ΟΔΔΗΧ να σταθμίσει τις συνθήκες και να «κλειδώσει» τον ακριβή χρόνο της εξόδου, σε κάθε περίπτωση πριν κλείσει το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Μέχρι αυτό το χρονικό σημείο μάλιστα δεν αποκλείεται και δεύτερη έκδοση καλύπτοντας το σύνολο του φετινού προγράμματος δανεισμού.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων συντηρούνται σε ιδιαιτέρως χαμηλά επίπεδα με τη συνδρομή της «ομπρέλας» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η οποία με τα σημερινά δεδομένα θα παραμείνει ανοιχτή έως τον Μάρτιο του 2022. Αναλυτές εκτιμούν πως η ΕΚΤ θα επεκτείνει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων PEPP έως το τέλος του 2022 αυξάνοντας το εύρος του ακόμα και στα 2,350 δισ. ευρώ από 1,850 δισ. ευρώ σήμερα.
Επέκταση του προγράμματος αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ έως το τέλος του 2022, πολλαπλασιάζει τις πιθανότητες ανάκτησης της επενδυτικής βαθμίδας για τους ελληνικούς τίτλους στον ίδιο χρονικό ορίζοντα.
O υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, διεμήνυσε ότι στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι η λήψη όλων των απαραίτητων πρωτοβουλιών για τη διατήρηση της συμπερίληψης των ελληνικών κρατικών χρεογράφων στην ομάδα των επιλέξιμων περιουσιακών στοιχείων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Μετά την αναβάθμιση της χώρας και από τη S&P απομένουν μόλις δυο σκαλοπάτια για την «επενδυτική βαθμίδα», τα οποία εκτιμάται πως μπορεί να καλυφθούν μέσα στους επόμενους 12-18 μήνες.