Χωρίς ρευστό και με πολλή γκρίνια η επαναλειτουργία της εστίασης

Γρίφος για τους επιχειρηματίες το πώς θα ανοίξουν τη Δευτέρα του Πάσχα, ενώ η πλατφόρμα για τη χρηματοδότηση που εξαγγέλθηκε ανοίγει... αργότερα. Τα προβλήματα με εργαζόμενους, προμηθευτές, εξωτερικούς χώρους και ωράριο.

Χωρίς ρευστό και με πολλή γκρίνια η επαναλειτουργία της εστίασης

Η πολυπόθητη επανεκκίνηση της εστίασης, μια μέρα μετά το Πάσχα, αν και έχει έναν θετικό συμβολισμό λόγω της Ανάστασης, συνδέεται με μια σειρά από δυσκολίες που αποτελούν τροχοπέδη στη δίκαιη και ομαλή επιστροφή της αγοράς στην κανονικότητα, μετά από έξι μήνες «λουκέτου».

Η πιο μεγάλη δυσκολία φαίνεται να είναι η έλλειψη ρευστότητας, καθώς σύμφωνα με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, η επανεκκίνηση προσδιορίζεται για τις 3 Μαΐου, χωρίς όμως να έχει ενεργοποιηθεί η πλατφόρμα για τη διάθεση των 330 εκατ. ευρώ, κονδύλι που εξασφαλίστηκε στο πλαίσιο δράσης του ΕΣΠΑ 2021-2027 για τη στήριξη των επιχειρήσεων εστίασης με κεφάλαια κίνησης κατά την επανεκκίνηση.

Ετσι, τα χρήματα δεν θα είναι διαθέσιμα τη στιγμή που οι επιχειρήσεις θα κληθούν να πληρώσουν προμηθευτές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η σχετική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα κριθεί ποιες εταιρείες είναι επιλέξιμες και τι χρήματα θα λάβει η καθεμία θα ενεργοποιηθεί στις 5 Μαΐου. Υπενθυμίζεται ότι χρηματοδοτείται το 7% του τζίρου του 2019, το μέγιστο ποσό ενίσχυσης είναι 100.000 ευρώ ανά ΑΦΜ και στα βασικά κριτήρια είναι η μείωση ετήσιου τζίρου το 2020 σε σχέση με το 2019 πάνω από 30%.

Αν και η εκταμίευση απαιτεί χρόνο, είναι σαφές ότι εάν η πλατφόρμα ήταν ενεργή, οι επιχειρήσεις εστίασης θα ήξεραν το ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν και θα είχαν μια εγγύηση έναντι δυνητικών προμηθευτών, προκειμένου να διαπραγματευτούν πιστώσεις.

Ο Γιώργος Καββαθάς, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) και επικεφαλής της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), εμφανίζεται επιφυλακτικός σχετικά με τη δυνατότητα της αγοράς να επανέλθει σε λειτουργία στις 3 Μαΐου.

«Μακάρι να διαψευστώ» αναφέρει χαρακτηριστικά στο Euro2day.gr, σημειώνοντας ότι η Δευτέρα του Πάσχα είναι «μια χαμένη μέρα», εκτιμώντας ότι το μείγμα μέτρων δεν συνάδει με ένα βιώσιμο άνοιγμα. Υπενθυμίζει δε ότι 4 στις 10 εταιρείες δεν διαθέτουν ταμειακά διαθέσιμα κι ως εκ τούτου χρειάζονται άμεση ρευστότητα.

Εν κατακλείδι, το πλαίσιο επανεκκίνησης της εστίασης, σε εξωτερικούς χώρους σε πρώτη φάση, εκτιμάται ότι αφήνει αρκετά κενά, από πρακτικές δυσκολίες που αφορούν τη λειτουργία των επιχειρήσεων μέχρι τα θέματα ενημέρωσης των εργαζομένων για τα μέτρα προστασίας των ίδιων και των καταναλωτών.

Συνοψίζοντας ορισμένες από τις δυσκολίες που επισημαίνουν οι επιχειρηματίες, σημειώνουμε τα εξής:

Εργάσιμες αργίες: 3 Μαΐου είναι Δευτέρα του Πάσχα, που σημαίνει ότι εργαζόμενοι θα κληθούν να εργαστούν εν μέσω αργιών για την προετοιμασία των καταστημάτων εστίασης, προκειμένου να υποδεχθούν καταναλωτές μια μέρα μετά το Πάσχα.

Ζήτηση: Οι επαγγελματίες δεν είναι σε θέση να προβλέψουν τα επίπεδα ζήτησης αμέσως μετά το Πάσχα, θεωρώντας πιθανότερο το σενάριο της περιορισμένης επισκεψιμότητας.

Αργίες προμηθευτών: Για να λειτουργήσουν τα καταστήματα εστίασης 3 Μαΐου, θα πρέπει να γεμίσουν τα ψυγεία τους και να τροφοδοτήσουν τις κουζίνες με φρέσκα κρέατα και λαχανικά, όταν τις ημέρες πριν την επανεκκίνηση, η αγορά θα είναι κλειστή.

Ωράριο: Η επανεκκίνηση με περιορισμό στο ωράριο, μέχρι τις 10:30 το βράδυ (για να υπάρχει ένα μισάωρο για επιστροφή στο σπίτι μέχρι τις 11:00 το βράδυ, ώρα στην οποία διευρύνεται η κυκλοφορία), δημιουργεί πρόβλημα σε μπαρ και κέντρα διασκέδασης, τα οποία σε εποχή κανονικότητας ανοίγουν τη συγκεκριμένη ώρα. Ωστόσο το μέτρο λειτουργεί ανασταλτικά στον τζίρο της αγοράς συνολικά.

Αποστάσεις: Με 4 άτομα ανά τραπέζι και αποστάσεις μεταξύ τραπεζιών, δύσκολα θα βγουν τα λειτουργικά έξοδα, γεγονός που πιθανόν θα αναγκάσει τους επαγγελματίες να ανακαλέσουν λίγους εργαζόμενους από τις αναστολές συμβάσεων.

Εξωτερικοί χώροι: Η εστίαση ανοίγει 3 Μαΐου αλλά μόνο για καταστήματα με τραπεζοκαθίσματα σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που δεν συνάδει με την επιδιωκόμενη δίκαιη επανεκκίνηση, όπως σημειώνει μερίδα της αγοράς.

Περιορισμένος χρόνος: Πολλοί επιχειρηματίες σημειώνουν ότι ο χρόνος προετοιμασίας στην πραγματικότητα είναι περιορισμένος, περίπου μιάμιση εβδομάδα. Μεγάλο μέρος της αγοράς, κυρίως ταβέρνες και εστιατόρια, παραδοσιακά είναι κλειστά αυτές τις ημέρες που καλούνται να ανοίξουν. Διαθέτουν περιορισμένα χρονικά περιθώρια να επικοινωνήσουν την επανεκκίνηση στην πελατεία τους και να βρουν το κατάλληλο γι’ αυτούς αποδοτικό μοντέλο επαναλειτουργίας.

Προβλήματα τροφοδοσίας: Κάποιοι επιχειρηματίες μάς μεταφέρουν τον κίνδυνο για προβλήματα τροφοδοσίας, καθώς δεν θα μπορούν να προμηθευτούν υλικά που θα απαιτηθούν την τελευταία στιγμή, μιας και τη Δευτέρα του Πάσχα είναι κλειστά τα καταστήματα.

Μέτρα προστασίας: Αν και ανακοινώθηκε ότι τα self-tests θα είναι υποχρεωτικά για τους εργαζόμενους στην εστίαση, δεν έχουν δοθεί επαρκείς διευκρινίσεις για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας.

Ρευστότητα: Βασικό θέμα για την αγορά, την ώρα της επανεκκίνησης, είναι το κεφάλαιο κίνησης, θέμα στο οποίο είχε ενσκήψει η κυβέρνηση, αν λάβουμε υπόψη ότι έχει δεσμεύσει 330 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο δράσης του ΕΣΠΑ 2021-2027. Ωστόσο, η πλατφόρμα δεν θα έχει ενεργοποιηθεί μέχρι την ημέρα της επανεκκίνησης της εστίασης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v