Άκρως επιφυλακτική για την Ελλάδα και την πορεία της ελληνικής οικονομίας παραμένει η Capital Economics, μετά τη μερική χαλάρωση των περιοριστικών μέτρων ελέω της αυξητικής τάσης των κρουσμάτων και επισημαίνει ότι για την ώρα, η χαλάρωση δεν αποτελεί «game changer» για τη χώρα.
Από την άλλη πλευρά, αν η χαλάρωση οδηγήσει σε ταχύτερη εξάπλωση της πανδημίας, τότε υπάρχει σαφής κίνδυνος να καθυστερήσει η αναπτυξιακή δυναμική μέχρι και το τρίτο τρίμηνο φέτος, με τα «σύννεφα» να πυκνώνουν πάνω από τις προοπτικές του τουρισμού.
Η Capital Economics επισημαίνει ότι από αυτή την εβδομάδα άρχισαν να μειώνονται τα περιοριστικά μέτρα, με την απαγόρευση της κυκλοφορίας πλέον μετά τις 9 μ.μ., τα κομμωτήρια, τα κέντρα αισθητικής, οι αρχαιολογικοί χώροι και τα πάρκα επανέρχονται ξανά σε κάποια κανονικότητα, ωστόσο με δεδομένο πως τα κρούσματα αυξάνονται, οι ΜΕΘ βρίσκονται υπό αυξημένη πίεση και ο δείκτης θετικότητας των τεστ πλησιάζει εκείνον της Ιταλίας και της Γαλλίας, όπου πρόσφατα αυστηροποίησαν τα περιοριστικά μέτρα, και αυτό δημιουργεί κάποια έκπληξη, εξηγεί το think tank.
Αν και η παράταση της κυκλοφορίας και το άνοιγμα των κέντρων αισθητικής θα έπρεπε να ενισχύσουν την οικονομική δραστηριότητα, στην Ελλάδαμ το λιανεμπόριο παραμένει κλειστό στις περιοχές υψηλού κινδύνου, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 75% του ΑΕΠ. Επιπρόσθετα, ο τουριστικός κλάδος είναι κλειστός, με αποτέλεσμα να μην υπάρχουν αρκετά μέρη για να ξοδέψουν τα χρήματά τους οι Έλληνες στις δύο επιπλέον ώρες κυκλοφορίες. Η Capital Economics εκτιμά ότι οι υπηρεσίες που επαναλειτουργούν, αντιπροσωπεύουν κάτι λιγότερο από το 4% της συνολικής κατανάλωσης.
Δεδομένου λοιπόν του περιορισμένου αντίκτυπου της χαλάρωσης και ότι οι περιορισμοί στη χώρα εξακολουθούν να είναι μεταξύ των αυστηρότερων στην Ευρωζώνη, το ΑΕΠ στο πρώτο τρίμηνο αναμένεται να έχει συρρικνωθεί κατά περίπου 0,5% σε τριμηνιαία βάση, στο διάστημα αυτό. Το δεύτερο τρίμηνο είναι πιθανό να αποτελέσει άλλο ένα χαμένο τρίμηνο για τον τουρισμό, με την ανάκαμψη του ΑΕΠ να αναμένεται από το γ' τρίμηνο και οι κίνδυνοι περεταίρω πτώσης είναι υπαρκτοί.
Πέραν αυτού, σε ό,τι αφορά υπόλοιπο του 2021, το τοπίο δεν φαίνεται ιδιαίτερα ευοίωνο. Ενώ το «ψηφιακό πράσινο πιστοποιητικό», με το οποίο οι τουρίστες δεν θα χρειάζεται να μπαίνουν σε καραντίνα, θα βοηθήσει στη στήριξη της ανάκαμψης, η πορεία του εμβολιαστικού προγράμματος εξακολουθεί να αναπτύσσεται με έναν απογοητευτικά αργό ρυθμό. Επιπλέον, η τρέχουσα χαλάρωση των περιορισμών μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού, οπότε μένει να φανεί αν οι τουρίστες θα θέλουν να επιστρέψουν στην Ελλάδα αυτό το καλοκαίρι. Και ακόμη κι αν το κάνουν, ενδέχεται να μη λάβουν το «πράσινο φως» από τις κυβερνήσεις τους. Η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο -οι μεγαλύτερες τουριστικές αγορές της Ελλάδας- εξακολουθούν να αποτρέπουν τα διεθνή ταξίδια τους επόμενους μήνες.