Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πού επενδύουν τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες

Με σαφώς αμυντικό χαρτοφυλάκιο, το μεγαλύτερο τμήμα του οποίου «λιμνάζει» στο εξωτερικό, έκλεισαν το 2020 οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες. Οι προβληματισμοί για τις επικείμενες αλλαγές στο εποπτικό πλαίσιο Solvency II. Αναλυτικοί πίνακες.

Πού επενδύουν τώρα οι ασφαλιστικές εταιρείες

Τα 20 δισ. ευρώ προσέγγισε στο τέλος του 2020 το συνολικό ενεργητικό των ασφαλιστικών εταιρειών, με βάση τα στοιχεία που παρέθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία των παρατιθέμενων πινάκων:

  • Η διαχείριση του συγκεκριμένου ενεργητικού είναι έντονα συντηρητική, καθώς σε καταθέσεις, ομόλογα και λοιπούς τίτλους σταθερού εισοδήματος -άρα μειωμένου ρίσκου- ήταν τοποθετημένο γύρω ή και αρκετά πάνω από το 80% του συνολικού ποσού (καταθέσεις, χρεωστικοί τίτλοι, τμήμα των αμοιβαίων κεφαλαίων, δάνεια, λοιπές απαιτήσεις), όταν το ποσοστό των μετοχών βρισκόταν στο 3,2% και του παγίου ενεργητικού στο 3,5%.
  • Το 57,14% των χρηματοοικονομικών επενδύσεων των ασφαλιστικών εταιρειών ήταν τοποθετημένο στις 31/12/2020 σε περιουσιακά στοιχεία του εξωτερικού (το 54,8% στις 31/3/2020) και το 42,86% σε εγχώρια περιουσιακά στοιχεία. Με δεδομένα μάλιστα τα αρνητικά επιτόκια στις καταθέσεις, αλλά και στους κρατικούς τίτλους των χωρών της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης, γίνεται φανερό ότι το μεγαλύτερο ποσοστό των επενδύσεων «λιμνάζει». Ειδικότερα, σε καταθέσεις, χρεωστικούς τίτλους και αμοιβαία κεφάλαια εξωτερικού, οι ασφαλιστικές εταιρείες είχαν τοποθετημένο στις 31/12/2020 το ποσό των 9,99 δισ. ευρώ.

Άλλωστε, για τα ποσά που λιμνάζουν στο εξωτερικό έχει αναφερθεί πολλές φορές και ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, καλώντας κυβέρνηση και Τράπεζα της Ελλάδος σε διάλογο, προκειμένου να αναπτυχθούν κατάλληλα χρηματοοικονομικά εργαλεία (π.χ. αναπτυξιακά ομόλογα, ομόλογα υποδομών, κ.λπ.) και έτσι ένα σημαντικό τμήμα αυτών να επαναπατριστεί και να χρηματοδοτήσει επενδύσεις που θα υλοποιηθούν στη χώρα.

Βέβαια προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να συμβάλουν και οι αλλαγές στο πλαίσιο του εποπτικού πλαισίου Solvency II, οι οποίες αναμένονται φέτος. Ωστόσο, οι μέχρι τώρα ενδείξεις δεν είναι αισιόδοξες, καθώς -επί του παρόντος τουλάχιστον- φαίνεται να κινούνται προς την αντίθετη κατεύθυνση.

Ενδεικτική είναι η πρόσφατη τοποθέτηση της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος, επικαλούμενη δελτίο Τύπου που εξέδωσαν οι ασφαλιστικές εταιρείες της Ευρώπης. Στο συγκεκριμένο δελτίο Τύπου διαπιστώνεται «η δυσαρέσκεια των Ευρωπαίων ασφαλιστών σε σχέση με τις προωθούμενες εισηγήσεις. Παρότι η αναθεώρηση του Solvency II αποτελεί ευκαιρία για την επίλυση των προβλημάτων του υφιστάμενου πλαισίου κατά τρόπο που θα επέτρεπε στους Ευρωπαίους ασφαλιστές να επενδύσουν περισσότερο στην οικονομία, να παρέχουν περισσότερα μακροπρόθεσμα αποταμιευτικά προϊόντα και μεγαλύτερη προστασία στους πελάτες τους, αλλά και να είναι πιο ανταγωνιστικοί στη διεθνή σκηνή, εντούτοις το κείμενο της ΕΙΟΡΑ όχι μόνον αγνοεί αυτή τη δυναμική αλλά, αντίθετα, θα καταστήσει το Solvency II ακόμη πιο συντηρητικό, χωρίς να αποδεικνύει ότι τα ισχύοντα επίπεδα κεφαλαίου είναι πολύ χαμηλά.

Οι εισηγήσεις της ΕΙΟΡΑ παρακάμπτουν το μακροπρόθεσμο επιχειρηματικό μοντέλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων, με τρόπο που αποκλίνει από τους φιλόδοξους σημαντικούς στόχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, όπως είναι η Πράσινη Συμφωνία και η Ένωση Κεφαλαιαγορών».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v