Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πάγο στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ βάζουν οι αναταράξεις στα ομόλογα

Ανησυχεί η ανοδική τροχιά στο κόστος δανεισμού, μετά τις πιέσεις στα ομόλογα της ευρωζώνης. Οι συγκρατημένες αγορές τίτλων από ΕΚΤ και η παρέμβαση Στουρνάρα. Το καλό και το κακό νέο που ζυγίζει το οικονομικό επιτελείο.

Πάγο στα σχέδια του ΟΔΔΗΧ βάζουν οι αναταράξεις στα ομόλογα

Σε κατάσταση αναμονής θέτουν το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ οι αναταράξεις στην αγορά ομολόγων, με την επόμενη έξοδο στις αγορές να προϋποθέτει σαφή ομαλοποίηση. Οι αποδόσεις των ελληνικών τίτλων κατέγραψαν ράλι τις προηγούμενες δύο εβδομάδες, ακολουθώντας την παγκόσμια τάση, η οποία τροφοδοτήθηκε από έναν συνδυασμό εκτιμήσεων και δεδομένων.

Στις εκτιμήσεις, αναλυτές και επενδυτές, σταθμίζοντας τις προοπτικές επανόδου σε τροχιά ισχυρής ανάπτυξης μετά τον προσδοκώμενο έλεγχο της πανδημίας με τη συνδρομή των εμβολίων, προέβλεπαν την έναρξη ενός κύκλου ανάπτυξης - πληθωρισμού - υψηλότερων επιτοκίων.

Στα δεδομένα, στη «γειτονιά» της ευρωζώνης καταγράφηκε μια πιο «συγκρατημένη» πολιτική αγοράς ομολόγων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία στην περίπτωση της Ελλάδας οδήγησε, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, σε μηνιαίες αγορές της τάξεως του 1 δισ. ευρώ από 2 δισ. ευρώ τους προηγούμενους μήνες. Οι συγκρατημένες αγορές ομολόγων από την ΕΚΤ -συνολικά για την ευρωζώνη- θα μπορούσε να θεωρηθεί πως επιβεβαιώνονται εμμέσως από τις δηλώσεις του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα (στο Reuters) την περασμένη Παρασκευή.

Ο Διοικητής της ΤτE εκτίμησε πως «δεν υπάρχει θεμελιώδης δικαιολογία για την ενίσχυση των ονομαστικών αποδόσεων των ομολόγων μακροπρόθεσμα», καλώντας επί της ουσίας την ΕΚΤ να αναλάβει δράση.

«Κατά την άποψή μου, υπάρχει αδικαιολόγητη σύσφιξη των αποδόσεων των ομολόγων, οπότε θα ήταν ίσως επιθυμητό για την ΕΚΤ να επιταχύνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων κατά της πανδημίας (PEPP), ώστε να εξασφαλίσει ευνοϊκές συνθήκες χρηματοδότησης κατά τη διάρκεια της πανδημίας», σημείωσε.

Μετά το ράλι και την παρέμβαση Στουρνάρα, η χθεσινή ημέρα ήταν διαφορετική. Η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς τίτλου υποχώρησε στο 1,03% (με πτώση 8 μονάδων βάσης, σύμφωνα με το ημερήσιο δελτίο του ΟΔΔΗΧ), παραμένοντας όμως σχεδόν στο διπλάσιο σε σχέση με τα ιστορικά χαμηλά προ 2,5 μηνών. Στα μέσα Δεκεμβρίου, είχε υποχωρήσει έως και το 0,55%, ανοίγοντας τον δρόμο για την έκδοση νέου δεκαετούς τίτλου στα τέλη Ιανουαρίου, με το χαμηλότερο κόστος δανεισμού που έχει καταγραφεί ποτέ για το ελληνικό δημόσιο (0,80%).

Με τα δεδομένα του Ιανουαρίου, εάν το οικονομικό επιτελείο αποφάσιζε να εκδώσει 30ετές ομόλογο, θα μπορούσε, σύμφωνα με εκτιμήσεις παραγόντων της αγοράς, να το κάνει με ένα κόστος στην περιοχή του 1,60%-1,70%. Με τα δεδομένα της περασμένης εβδομάδας, το κόστος θα ανέβαινε στο 2%.

Το καλό νέο είναι πως τα ταμειακά διαθέσιμα του δημοσίου, στην περιοχή των 32 δισ. ευρώ, δεν δημιουργούν πίεση βιαστικών κινήσεων στο υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ. Από την αρχή του έτους, έχουν αντληθεί 5,5 δισ. ευρώ (3,5 δισ. ευρώ από το δεκαετές και 2 δισ. ευρώ από το 30ετές ομόλογο των τραπεζών με ιδιωτική τοποθέτηση), ποσό που αντιστοιχεί στο 40%-45% του ετήσιου προγράμματος των 12-14 δισ. ευρώ.

Το κακό νέο είναι ότι οι ανατροπές διαδέχονται η μία την άλλη, όσον αφορά την έκταση λήψης μέτρων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων. Το κοντέρ έχει γράψει ήδη 27 δισ. ευρώ μέτρων στήριξης έως το τέλος Φεβρουαρίου και ο ορίζοντας παραμένει θολός.

Η επέκταση των περιορισμών στη λειτουργία της αγοράς -μέχρι τις 16 Μαρτίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων- προκαλεί πρόσθετες ανάγκες, οι οποίες παρότι μεγάλες παραμένουν διαχειρίσιμες, σύμφωνα με αρμόδιες πηγές. Μάλιστα το οικονομικό επιτελείο εκτιμά πως υπάρχει περιθώριο ακόμα και να αποφύγει τον συμπληρωματικό προϋπολογισμό.

Την περασμένη εβδομάδα, ανακοινώθηκε η συμφωνία υπουργείου Οικονομικών και θεσμών για διεύρυνση των μέτρων στήριξης της οικονομίας από τα 7,5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού σε 11,6 δισ. ευρώ, εξέλιξη η οποία αυξάνει την πίεση σε χρέος και έλλειμμα, αλλά δεν ανατρέπει τους σχεδιασμούς στο πρόγραμμα δανεισμού.

Αντίθετα, εξακολουθεί να παραμένει ενεργό το πλάνο πρόωρης αποπληρωμής δανείων 3,3 δισ. ευρώ (ήταν 3,6 δισ. ευρώ αλλά στο μεταξύ πληρώθηκαν 300 εκατ. ευρώ) προς το ΔΝΤ, με μέσο κόστος 1,09%. Η συμφωνία είναι «κλειδωμένη» και μένει η τυπική ολοκλήρωση, η οποία εκτιμάται πως είναι θέμα λίγων εβδομάδων.

Όλα τα παραπάνω καθόλου δεν σημαίνουν πως υπουργείο Οικονομικών και ΟΔΔΗΧ δεν παρακολουθούν με περισσή προσοχή τις εξελίξεις στην αγορά ομολόγων. Αρμόδιες πηγές όμως διαβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής και σε καμία περίπτωση σε κατάσταση συναγερμού.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v