Καμπανάκι Deutsche Bank για τα «ζόμπι» της πανδημίας στην Ελλάδα

Βόμβα στον εκτιμώμενο ενάρετο κύκλο μετά την πανδημία, οι αυξημένες χρεοκοπίες στις ΜμΕ που επλήγησαν από την υγειονομική κρίσης και στη χώρα μας, εκτιμά η τράπεζα. Τα δάνεια σε επιχειρήσεις και ο ρόλος της ΕΚΤ.

Καμπανάκι Deutsche Bank για τα «ζόμπι» της πανδημίας στην Ελλάδα

Το 2020 δεν δημιούργησε ζόμπι αλλά αυτό δεν εγγυάται ότι δεν θα δημιουργηθούν αργότερα, τονίζει η Deutsche Bank.

Το ύψος των επιχειρηματικών δανείων επέστρεψε πολύ γρήγορα στα επίπεδα του 2012, πέρυσι, καθώς η αύξησή τους ήταν η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2008.

Βέβαια, η αύξηση στις καταθέσεις των επιχειρήσεων είναι σε γενικές γραμμές αντίστοιχη με την αύξηση των δανείων, όμως υπάρχουν ανησυχίες γιατί οι επιχειρήσεις που έχουν μεγάλο δανεισμό δεν είναι κατ’ ανάγκη οι ίδιες που έχουν και ρευστότητα στην τράπεζα.

Ο μεγάλος φόβος, σύμφωνα με την Deutsche Bank, είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στους κλάδους που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν να έχουν λιγότερο διαφοροποιημένες δραστηριότητες, να είναι πιο επιρρεπείς στα παρατεταμένα σοκ και να έχουν αυξημένο βάρος στην αγορά εργασίας (ειδικά σε χώρες όπως η Ιταλία και η Ισπανία). Αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να βρεθούν με ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος χρεών και να απειλήσουν τον ενάρετο κύκλο, τονίζει ο οίκος.

Η Deutsche Bank επισημαίνει ότι οι χώρες που αντιμετώπιζαν αδυναμίες στο τραπεζικό τους σύστημα είναι εκείνες που επλήγησαν περισσότερο (όπως π.χ. μέσω του τουρισμού) από την πανδημία και σε αυτές τις χώρες περιλαμβάνεται και η δική μας. Η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιταλία, αναφέρει η γερμανική τράπεζα, είχαν τραπεζικά συστήματα με δείκτες κόκκινων δανείων πάνω από τα επίπεδα αναφοράς.

Η ανησυχία της γερμανικής τράπεζας είναι ότι α) καθεμία από αυτές τις χώρες ανήκει σε εκείνες που δέχθηκαν το βαρύτερο πλήγμα στο ΑΕΠ τους εξαιτίας της πανδημίας και β) τα κρατικά μέτρα στήριξης κρατούν τα κόκκινα δάνεια σε τεχνητά χαμηλά επίπεδα. Όταν τα μέτρα αυτά λήξουν, τα κόκκινα δάνεια και οι χρεοκοπίες αναμένεται να αυξηθούν, εάν δεν αλλάξει κάτι, σημειώνει ο γερμανικός οίκος.

Ο μεγάλος φόβος είναι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ειδικά στους κλάδους που έχουν επηρεαστεί περισσότερο από την πανδημία. Οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις τείνουν να έχουν λιγότερο διαφοροποιημένες δραστηριότητες, να είναι πιο επιρρεπείς στα παρατεταμένα οικονομικά σοκ και να έχουν πολύ υψηλό ειδικό βάρος στην αγορά εργασίας, ειδικά σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία. Αυτές οι εταιρείες θα μπορούσαν να βρεθούν με ένα δυσανάλογα μεγάλο βάρος χρέους και να αποτελέσουν απειλή για την οικονομική ανάκαμψη.

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, οι επιλεχθείσες πολιτικές επιλογές δείχνουν τη διάθεση των αρχών να προλάβουν το πρόβλημα και να αποτρέψουν τα λάθη της προηγούμενης κρίσης. Όσο γρηγορότερα αντιμετωπιστούν τα κόκκινα δάνεια, τόσο πιθανότερο είναι ο τραπεζικός τομέας να μπορέσει να στηρίξει την οικονομική ανάκαμψη μετά την πανδημία.

Την ίδια στιγμή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει τονίσει την ανάγκη να μην αρθούν τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης πρόωρα, ενώ η στόχευση του προγράμματος NextGenEU και η προληπτική λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των πιθανών προβλημάτων χρέους που θα αφήσει η πανδημία στις επιχειρήσεις, δίνουν στη γερμανική τράπεζα τη δυνατότητα να αισιοδοξεί ότι η Ευρώπη θα διαχειριστεί την κρίση αυτή αποτελεσματικά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v