Σε... δόσεις θα διενεργηθεί η αλλαγή του νόμου που διέπει τη λειτουργία του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), λόγω της πίεσης που δημιουργεί το ασφυκτικό, πλέον, χρονοδιάγραμμα για την αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Πειραιώς και των επιπλοκών της παραίτησης Martin Czurda.
Η κυβέρνηση αποφάσισε να τροποποιήσει άμεσα μόνο το άρθρο 8 του νόμου 3864/2010, ώστε να διευκολυνθεί η διενέργεια της αύξησης κεφαλαίου στην Πειραιώς. Οι υπόλοιπες αλλαγές θα προωθηθούν σε εύθετο χρόνο και θα οδηγήσουν στον μετασχηματισμό του Ταμείου από ειδικού σκοπού σε sovereign fund.
Η αύξηση κεφαλαίου της Πειραιώς θα διενεργηθεί, βάσει του κυβερνητικού σχεδίου, το οποίο αποκάλυψε ο παραιτηθείς διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Martin Czurda, με ολική παραίτηση των μετόχων από τα δικαιώματα προτίμησης και άνοιγμα βιβλίου για τη διάθεση των νέων μετοχών.
Στόχος της προωθούμενης τροποποίησης είναι, αφενός, να μπορεί το ΤΧΣ να ψηφίσει, χωρίς τον φόβο μελλοντικών διώξεων, την εισήγηση για ολική κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης και αφετέρου, να έχει τη δυνατότητα να συμμετάσχει στην αύξηση κεφαλαίου, δεσμευόμενο για αγορά μετοχών και προεγγραφόμενο για κάλυψη τυχόν αδιάθετων.
Η παραπάνω δομή θα επιτρέψει την ευόδωση του στόχου επανιδιωτικοποίησης της Tράπεζας Πειραιώς.
Εφόσον εκδηλωθεί ισχυρή ζήτηση για το βιβλίο, το ποσό που σχεδιάζεται να βάλει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα διατηρηθεί σε χαμηλά επίπεδα, επιτρέποντας, όπως προανήγγειλε ο Μartin Czurda, την υποχώρηση του ποσοστού του στην Πειραιώς, μετά την ολοκλήρωση της ΑΜΚ, κάτω από τα επίπεδα του 30%. Σε διαφορετική περίπτωση (σ.σ. μειωμένης ζήτησης για το βιβλίο), η συμμετοχή του Ταμείου θα αυξηθεί, καλύπτοντας αναλογικά αδιάθετες μετοχές.
Ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης προέβλεπε την τροποποίηση των άρθρων 8 και 10. Μετά τη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό τον περασμένο Νοέμβριο, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας ανέθεσε στον Χρήστο Χατζηεμμανουήλ την αναμόρφωση του άρθρου 8 και στον υφυπουργό Οικονομικών Γεώργιο Ζαββό αυτή του άρθρου 10.
Παρότι οι θεσμοί φέρεται να έχουν δώσει την επί της αρχής συγκατάθεσή τους, η παραίτηση Czurda έθεσε στον «πάγο» τις προωθούμενες αλλαγές στο πλαίσιο εταιρικής διακυβέρνησης των τραπεζών (άρθρο 10 του νόμου 3864), οι οποίες έχουν δεχθεί κρατική ενίσχυση, μέσω του ΤΧΣ.
Το ενδιαφέρον της αγοράς εστιάζεται πλέον στη λειτουργικότητα των «χειρουργικών» τροποποιήσεων στο άρθρο 8 καθώς και στο πώς θα λειτουργήσουν τα όργανα του Ταμείου (Εκτελεστική Επιτροπή, Γενικό Συμβούλιο) σε καθεστώς μακράς μετάβασης και με αβέβαιη την παραμονή τους.