Βουλή: Εγκρίθηκε από την επιτροπή το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών

Στα 500 εκατομμύρια ευρώ το μηνιαίο κόστος των πρόσφατων υγειονομικών μέτρων σημείωσε ο ΥΠΟΙΚ, Χρήστος Σταϊκούρας. Η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας» τόνισε το ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου. Οι θέσεις των κομμάτων.

Βουλή: Εγκρίθηκε από την επιτροπή το νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών

«Ναι» επί της αρχής είπε η πλειοψηφία της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, που περιλαμβάνει πρόσθετα μέτρα για επιχειρήσεις και εργαζόμενους. Επί της αρχής υπέρ τάχθηκε η Νέα Δημοκρατία, κατά το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ 25, ενώ επιφυλάσσονται να τοποθετηθούν στην Ολομέλεια ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και η Ελληνική Λύση.

Η πορεία του κορωνοϊού στη χώρα και οι καθυστερήσεις στην έλευση των εμβολίων έχουν «αναζωπυρώσει» τη συζήτηση για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Από την κυβερνητική πλευρά επισημαίνεται πως για το 2021 έχει ήδη αποφασιστεί η διάθεση 7,5 δισεκατομμυρίων ευρώ για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας. Την ίδια στιγμή από την πλευρά της αντιπολίτευσης εξαπολύονται πυρά πως η κυβέρνηση πορεύεται με τη λογική του «βλέποντας και κάνοντας».

To νομοσχέδιο μεταξύ άλλων προβλέπει: Απαλλαγή των επιχειρήσεων που ήταν κλειστές -με κρατική εντολή- από την υποχρέωση καταβολής μισθώματος για τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2021. Καταβολή από το Κράτος στους εκμισθωτές, του 80% του μηνιαίου μισθώματος. Διευκολύνσεις για την πληρωμή αξιογράφων (επιταγών, συναλλαγματικών, γραμματίων σε διαταγή). Κρατική ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων με τη μορφή επιδότησης παγίων δαπανών.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να είμαστε κοντά σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί, αξιοποιώντας κατά τον βέλτιστο τρόπο τους διευρυμένους βαθμούς ελευθερίας που δημιουργούμε μέσω των εξόδων στις αγορές, αλλά λαμβάνοντας και υπόψη ότι θα πρέπει όλα να γίνονται με οικονομική αποτελεσματικότητα και κοινωνική ανταποδοτικότητα και ότι οι πόροι είναι περιορισμένοι» υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας. Παράλληλα σημείωσε πως «την προηγούμενη εβδομάδα η κυβέρνηση πήρε κάποια ορθά μέτρα στο υγειονομικό πεδίο. Αυτά τα μέτρα σε σχέση με τα μέτρα που ίσχυαν μία εβδομάδα πριν κοστίζουν 500 εκατομμύρια ευρώ σε μηνιαία βάση στον Κρατικό Προϋπολογισμό».

Στη συνεδρίαση της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων - όπου υπήρξε ακρόαση των φορέων - ο Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε πως «η χώρα βγήκε και δανείστηκε στις αγορές με ένα χαμηλό κόστος δανεισμού. Την προηγούμενη βδομάδα έδωσε στην ελληνική οικονομία ένα δισεκατομμύριο ευρώ, 301.689 επιχειρήσεις μοιράστηκαν 907 εκατομμύρια ευρώ από την Επιστρεπτέα προκαταβολή, 355.314 δικαιούχοι πήραν 42 εκατομμύρια επίδομα θέρμανσης και 39.355 ιδιοκτήτες ακινήτων πήραν άλλα 4 εκατομμύρια».

Από το ΣΥΡΙΖΑ η Κατερίνα Παπανάτσιου αναφέρθηκε σε βασικές διατάξεις του νομοσχεδίου και μίλησε για «τεράστια κενά σε πολύ σημαντικά σημεία τα οποία χρειάζονται περισσότερες διευκρινίσεις». Μεταξύ άλλων είπε προς την κυβερνητική πτέρυγα: «σε σημαντικές διατάξεις όπως της επιδότησης παγίων και την ένταξη έργων στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν δίνετε κάποια κατεύθυνση, οπότε είναι και αδύνατη, επί της ουσίας, η συζήτηση, ενώ σε άλλες διατάξεις δημιουργούνται και ερωτηματικά για την ωφέλεια κράτους και πολιτών, όπως οι διατάξεις των αγροτών και της Aegean».

Για να συμπληρώσει πως: είναι ένα ενδεικτικό νομοθέτημα της Νέας Δημοκρατίας του «βλέποντας και κάνοντας» ή όπως έχει πει και ο Πρωθυπουργός «βλέπουμε για να ξέρουμε τι κάνουμε».

«Η κυβέρνηση δεν σε αφήνει να αγιάσεις με τον τρόπο που νομοθετεί» υπογράμμισε από το Κίνημα Αλλαγής ο Κώστας Σκανδαλίδης. Για να προσθέσει «εύλογες και θετικές διατάξεις, ακόμα κι εάν είναι έτσι, παρουσιάζονται συνεχώς με κενά: νομοτεχνικά κενά, σκόπιμες παραλείψεις, ελλιπή πληροφόρηση, επιλεκτικές λογικές και πολιτικές».

Η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ Μαρία Κομνηνάκα μίλησε για μέτρα «πυροσβεστικού» χαρακτήρα, τα οποία δεν λύνουν τα προβλήματα όσων πραγματικά έχουν ανάγκη.

Στην ανάγκη να δρομολογηθεί μία ορθολογική οικονομική πολιτική εστίασε από την Ελληνική Λύση ο Βασίλης Βιλιάρδος. Όπως είπε πρέπει να βρεθεί σοβαρή λύση «στο θέμα του μη βιώσιμου δημόσιου και «κόκκινου» ιδιωτικού χρέους, καθώς επίσης, να στηριχθεί η βιομηχανική παραγωγή και η υψηλή τεχνολογία στην Ελλάδα μακριά από τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού».

Από το ΜέΡΑ 25 ο Κρίτων Αρσένης σημείωσε «ζητάμε ξεκάθαρα πράγματα. Καταρχήν, διαγραφή των φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών, χρεών για φορολογικές υποχρεώσεις και ασφαλιστικές υποχρεώσεις, που δημιουργήθηκαν μέσα στο 2020 για επιχειρήσεις, που αντιμετωπίζουν κρίση και μείωση ουσιαστική των εσόδων τους. Επίσης, η επιστρεπτέα προκαταβολή να γίνει κεφαλαιακή ενίσχυση και να μη χρειαστεί, να επιστραφεί, γιατί δεν πρόκειται, να επιστραφεί, δεν είναι δυνατόν, να επιστραφεί».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v