Capital Economics: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

Ισχυρότερη η ανάκαμψη στην Ελλάδα από άλλες χώρες, εκτιμά ο οίκος, που ωστόσο κατεβάζει τον πήχη για την εκτιμώμενη άνοδο του ΑΕΠ. Τι προβλέπει για το 2022, τα εμβόλια, το χρέος και τα ομόλογα.

Capital Economics: Υποβαθμίζει τις προβλέψεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα

H Capital Economics προβλέπει ότι η ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας θα είναι ισχυρότερη στην Ελλάδα από ό,τι αλλού αργότερα μέσα στο 2021, παρά την εμπειρία του πρώτου lockdown.

Η άρση των περιοριστικών μέτρων αυτή τη φορά θα είναι διαφορετική, καθώς τα εμβόλια θα επιτρέψουν την επιστροφή στην κανονική ζωή όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στις βασικές αγορές στις οποίες απευθύνεται ο ελληνικός τουρισμός και αυτό θα είναι game changer για τα αεροπορικά ταξίδια, εξηγεί η Capital Economics.

Η Capital Economics επισημαίνει ότι το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού δεν έχει υπάρξει τόσο ισχυρό στη χώρα όσο αλλού και το αποδίδουν στο γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται υπό αυστηρά περιοριστικά μέτρα για περισσότερο καιρό. Το ΑΕΠ του τέταρτου τριμήνου του 2020 αναμένεται να εμφανίσει μεγάλη πτώση, έστω και εάν τα στοιχεία της κινητικότητας δείχνουν ότι αυτή παραμένει υψηλότερη σε σχέση με το πρώτο lockdown.

Παρ' όλα αυτά, υποβαθμίζει τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2021 και αναθεωρεί πτωτικά τις εκτιμήσεις της για το ΑΕΠ και περιμένει ανάπτυξη 3% για φέτος, έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 4,5%. Οι αναλυτές πιστεύουν ότι η ελληνική οικονομία θα ανοίξει το τέμπο της σε όρους ανάπτυξης το 2022, όταν οι ρυθμοί ανάπτυξης αναμένεται να φτάσουν στα υψηλά επίπεδα του 6,5%. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων θα μειωθούν στο 0,20%.

Όπως εξηγεί η Capital Economics, το 2021 ξεκίνησε «στραβά» για την Ελλάδα, εξαιτίας του αυστηρού lockdown, όμως η χώρα ευνοείται υπέρμετρα από τα εμβόλια, λόγω της μεγάλης έκθεσης της οικονομίας στον τουρισμό.

Παράλληλα, το χρέος αναμένεται να παραμείνει υψηλό στο 211% του ΑΕΠ φέτος και στο 202% το 2022 και η βοήθεια της ΕΚΤ αφαιρεί τις όποιες ανησυχίες για τη βιωσιμότητά του. Ακόμα και με τη λήξη του προγράμματος PEPP, η κεντρική τράπεζα αναμένεται να αλλάξει τους κανόνες της ποσοτικής χαλάρωσης, ώστε να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v