Μεγάλα ονόματα του εγχώριου κατασκευαστικού κλάδου κατέθεσαν προσφορές στους πρώτους δύο διαγωνισμούς ύψους 33,4 εκατ. ευρώ για την επέκταση του δικτύου διανομής φυσικού αερίου στις περιφέρειες, σηματοδοτώντας και τις διαθέσεις τους να διεκδικήσουν κομμάτια της συνολικής πίτας των έργων 270 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές της αγοράς, ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ και ΙΝΤΡΑΚΟΜ κατέθεσαν τεχνικές και οικονομικές προσφορές και συγκαταλέγονται στις εταιρείες που συμμετείχαν στους διαγωνισμούς της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ) για την κατασκευή των αγωγών χαμηλής και μέσης πίεσης σε Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή.
Η ΔΕΔΑ, ως γνωστόν, για την επέκταση του δικτύου στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανακοίνωσε χθες την ολοκλήρωση της φάσης της υποβολής προσφορών για τους δύο διαγωνισμούς στις πόλεις Ξάνθη και Δράμα και Αλεξανδρούπολη και Κομοτηνή, αντίστοιχα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στον πρώτο, ύψους 17,1 εκατ. ευρώ, συμμετείχαν οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, Edil Hellas, ΕΡΓΩ ΑΤΕ και η κοινοπραξία Ένωση Οικονομικών Φορέων ΒΕΡΜΙΟΝ ΑΤΕΕ - ΑΦΟΙ ΣΟΥΡΛΑ.
Το έργο συγχρηματοδοτείται από ίδια κεφάλαια, δάνεια και πόρους από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Στο πλαίσιο του έργου, προβλέπεται και στις δύο πόλεις η κατασκευή περί των 200 χιλιομέτρων δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 4.066 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) έως το 2024.
Στον δεύτερο διαγωνισμό, για τις πόλεις της Αλεξανδρούπολης και της Κομοτηνής ύψους 16,3 εκατ. ευρώ, κατέθεσαν προσφορές οι ΑΒΑΞ, ΑΚΤΩΡ, ΙΝΤΡΑΚΟΜ, ΕΡΓΩ ΑΤΕ και Edil Hellas. Προβλέπεται και στις δύο πόλεις η κατασκευή περί των 170 χιλιομέτρων δικτύων διανομής φυσικού αερίου και τουλάχιστον 5.279 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών (οικιακοί, εμπορικοί, βιομηχανικοί) έως το 2024.
Οι επόμενες φάσεις και οι βλέψεις…
Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες επανεμφανίζονται στους διαγωνισμούς για τα δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, με δεδομένη και την ανομβρία… κατασκευαστικών έργων. Βέβαια, δεν περνά απαρατήρητη και η πίτα των 270 εκατ. ευρώ που μοιράζει η ΔΕΔΑ μέσω των επενδυτικών της πλάνων για την επέκταση του φυσικού αερίου σε 35 πόλεις της χώρας.
Οι επόμενες φάσεις των δύο διαγωνισμών είναι η αξιολόγηση των προσφορών από ειδική επιτροπή της ΔΕΔΑ, την ειδική διαχειριστική αρχή της Περιφέρειας και το Ελεγκτικό Συνέδριο. Πηγές θέλουν οι συμβάσεις με τους αναδόχους να υπογράφονται προς το τέλος της χρονιάς, ώστε στις αρχές του 2021 να αρχίσουν οι εργασίες και ταυτόχρονα η ΔΕΔΑ να τρέχει και τη διαδικασία της υποβολής αιτήσεων σύνδεσης με τα δίκτυα.
Νέοι διαγωνισμοί
Ο σχεδιασμός της ΔΕΔΑ για την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης προβλέπει, επίσης, την ανάπτυξη δικτύων διανομής φυσικού αερίου στην Ορεστιάδα και την Καβάλα, για τις οποίες τα έργα θα δημοπρατηθούν εντός του Νοεμβρίου 2020.
Τα έργα και στις έξι πόλεις της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι συνολικού προϋπολογισμού 56,6 εκατ. ευρώ και προβλέπουν έως το 2024 την κατασκευή 496 χιλιομέτρων δικτύων φυσικού αερίου μέσης και χαμηλής πίεσης και τουλάχιστον 15.000 συνδέσεις καταναλωτών όλων των κατηγοριών.
Εντός του επόμενου μήνα, η ΔΕΔΑ θα είναι σε θέση να δημοπρατήσει και τα έργα δικτύου διανομής στις Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς Ελλάδας.