Μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 2 δισ. ευρώ περιλαμβάνει το business plan του Διαχειριστή Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας, σύμφωνα με όσα έκανε γνωστά ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Ο Κωστής Χατζηδάκης, μιλώντας στο Athens Investment Forum, ανακοίνωσε ότι το επιχειρησιακό σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ βρίσκεται υπό έγκριση και προβλέπει επενδύσεις της τάξης των 2 δισ. ευρώ για το δίκτυο διανομής αλλά και για την εγκατάσταση 7,5 εκατομμυρίων «έξυπνων» μετρητών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας. Το πρόγραμμα του roll out υπολογίζεται, σύμφωνα με τον υπουργό, σε 850 εκατ. ευρώ και το υπουργείο έχει αιτηθεί τη χρηματοδότησή του από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Μέσα στον μήνα επίσης, σύμφωνα με τα όσα είπε στην ίδια εκδήλωση ο πρόεδρος της ΡΑΕ Θανάσης Δαγούμας, η Αρχή θα εκδώσει την απόφασή της και για το ρυθμιστικό πλαίσιο του ΔΕΔΔΗΕ, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για την ιδιωτικοποίηση του Διαχειριστή.
Ιδιωτικοποιήσεις
Ο υπουργός ΠΕΝ αναφέρθηκε σε πέντε τομείς της ενέργειας, οι οποίοι μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη της οικονομίας. Ο πρώτος τομέας αφορά στις ενεργειακές ιδιωτικοποιήσεις, με τον κ. Χατζηδάκη να αναγγέλλει τροπολογία την ερχόμενη εβδομάδα για την επίσπευση των αποκρατικοποιήσεων του ΔΕΔΔΗΕ, της ΛΑΡΚΟ και της ΔΕΠΑ Υποδομών.
Δίκτυα διανομής
Ο δεύτερος τομέας αφορά στις επενδύσεις στα δίκτυα διανομής ενέργειας. Εκτός από τις επενδύσεις των 2 δισ. ευρώ του ΔΕΔΔΗΕ, ο υπουργός αναφέρθηκε στις επενδύσεις άνω των 4 δισ. ευρώ του ΑΔΜΗΕ έως το 2030 ενώ ανήγγειλε τη χρηματοδότηση των διασυνδέσεων Κρήτης - Αττικής και της τέταρτης φάσης των Κυκλάδων από το Ταμείο Ανάκαμψης. Μίλησε επίσης για τις επενδύσεις 270 εκατ. ευρώ της ΔΕΔΑ για το δίκτυο φυσικού αερίου στην Ελλάδα καθώς και του ΔΕΣΦΑ, ύψους 500 εκατ. ευρώ, έως το 2030.
Οι ΑΠΕ
Ο τρίτος τομέας κατά τον υπουργό ΠΕΝ είναι οι επενδύσεις σε ΑΠΕ. Έως το 2030 ο κ. Χατζηδάκης είπε θα απαιτηθούν επενδύσεις 9 δισ. ευρώ για την επίτευξη του στόχου της συμμετοχής των ΑΠΕ στο 35% της τελικής κατανάλωσης. Ο ίδιος σημείωσε ότι υπάρχουν 11.000 αιτήσεις έργων ΑΠΕ ισχύος 76 Γιγαβάτ, ικανές να καλύψουν τις ανάγκες της Ελλάδας και γειτονικών χωρών. Ανήγγειλε, δε, έως το τέλος του χρόνου, νομοσχέδια για την περαιτέρω απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση αδειών λειτουργίας ΑΠΕ, τα υβριδικά συστήματα αποθήκευσης ενέργειας και τα θαλάσσια αιολικά πάρκα.
Ενεργειακή εξοικονόμηση
Ο τέταρτος τομέας κατά τον Κωστή Χατζηδάκη είναι η ενεργειακή εξοικονόμηση. Μίλησε για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Αυτονομώ» ύψους 850 εκατ. ευρώ. Ο ίδιος ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει προδημοσίευση του προγράμματος. Ανήγγειλε επίσης πρόγραμμα ενεργειακής εξοικονόμησης 600 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις του δευτερογενούς και τριτογενούς τομέα.
Η απολιγνιτοποίηση
Τέλος, ο κ. Χατζηδάκης μίλησε και για το master plan της δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών. Έκανε γνωστό ότι έχουν υποβληθεί 80 επενδυτικά σχέδια ιδιωτών. Τα 16 από αυτά είναι εμβληματικά και θα δημιουργήσουν 8.000 θέσεις εργασίας. Τα πιο ώριμα θα φέρουν κεφαλαιουχικές δαπάνες 3,7 δισ. ευρώ, ενώ σημείωσε ότι έχουν κατατεθεί 116 δημόσια επενδυτικά σχέδια, ύψους 1,14 δισ. ευρώ
Την εκκίνηση διαλόγου με τις εταιρίες και τους φορείς της αγοράς των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφερόμενος στο έλλειμμα των 224 εκ. ευρώ που παρουσιάσει ο Ειδικός Λογαριασμός χρηματοδότησης των έργων καθαρής ενέργειας.
Χατζηδάκης: Ξεκινά διάλογος με την αγορά για το έλλειμμα του Λογαριασμού των ΑΠΕ
Ο Κωστής Χατζηδάκης στη διάρκεια του Athens Investment Forum απαντώντας σε ερώτηση για το θέμα, όπως ανέδειξε χθες και η στήλη Χαμαιλέων, σημείωσε καταρχάς πως «εγώ ως υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση δεν χρειαζόμαστε διαπιστευτήρια για τις θέσεις μας υπέρ των ΑΠΕ. Τις υποστηρίζουμε τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».
Υπεραμύνθηκε τις κυβερνητικής απόφασης να μειώσει πέρυσι το ΕΤΜΕΑΡ (Ειδικό Τέλος Μείωσης Εκπομπών Αέριων Ρύπων) προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμολογίων της ΔΕΗ: «Ο Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ ήταν πέρυσι πλεονασματικός. Μειώσαμε το ΕΤΜΕΑΡ για να μην επιβαρυνθούν οι καταναλωτές από τις αυξήσεις των τιμολογίων ρεύματος».
Ωστόσο όπως είπε το έλλειμμα προέκυψε «μετά την κρίση του κορωνοϊού και τις επιπτώσεις στην αγορά ενέργειας. Κάποιοι προτείνουν να πούμε στους καταναλωτές που πλήττονται από τον κορωνοϊό να τους επιβαρύνουμε. Είναι αυτή η λογική σε αρμονία με την Ευρώπη; Όλοι λαμβάνουν μέτρα στήριξης. Εμείς θα τους επιβαρύνουμε;» διερωτήθηκε απορρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς την αύξηση του ΕΤΜΕΑΡ (μία εκ των βασικών πηγών εσόδων του Λογαριασμού των ΑΠΕ).
Ο κ. Χατζηδάκης απέρριψε επίσης, πάλι εμμέσως, το ενδεχόμενο «κουρέματος» των ταριφών με τις οποίες πληρώνονται τα παλιά έργα ΑΠΕ: «Υπάρχουν δεσμεύσεις του κράτους, διαχρονικά, απέναντι στους επενδυτές. Λαμβάνουμε υπόψη μας και τα δάνεια που έχουν πάρει από τράπεζες. Μία υπεύθυνη πολιτική ηγεσία δεν θα μπορούσε να μην τα λαμβάνει όλα αυτά υπόψη της», είπε χαρακτηριστικά αναφερόμενος εμμέσως στις δεσμεύσεις της κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ όταν «κούρεψαν» τις ταρίφες των επενδυτών πως επρόκειτο για έκτακτο μέτρο και δεν θα επαναληφθεί.
Τόνισε δε απευθυνόμενος προς τους παραγωγούς ΑΠΕ: «Μήπως πρέπει ανάλογα με το βάρος μας να αναλάβουμε τις ευθύνες που μας αναλογούν…;»
Ο υπουργός διαβεβαίωσε επίσης πως η κυβέρνηση δεν θα αιφνιδιάσει: «Δεν πρόκειται να αιφνιδιάσουμε. Θα κάνουμε διάλογο. Και θα κάνω προφανώς συζητήσεις με όλους τους εμπλεκόμενους. Σίγουρα υπάρχουν στρεβλώσεις στην αγορά. Σίγουρα ζούμε στην εποχή του κορωνοιού. Να εργαστούμε μαζί και να βρούμε δίκαιες λύσεις που δεν θα δημιουργήσουν θέμα στην εικόνα της Ελλάδας, την ώρα που όλη η Ευρώπη στηρίζει τα θύματα του κορωνοϊού…»