Σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει η Ολομέλεια της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), προκειμένου να αποφασίσει την έναρξη της δημοπρασίας για την παραχώρηση φάσματος ραδιοσυχνοτήτων για την ανάπτυξη των δικτύων πέμπτης γενιάς (5G) στην κινητή τηλεφωνία.
Η τελευταία εκκρεμότητα, που αφορούσε την υπογραφή αναμορφωμένης σύμβασης μεταξύ της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ ΑΕ) και της Rural Connect του ομίλου Intracom για τα δίκτυα στις αγροτικές περιοχές, επιλύεται και συνεπώς όλα είναι έτοιμα. Προ ημερών, ο πρόεδρός της Κωνσταντίνος Μασσέλος είχε υποστηρίξει στη Βουλή πως παραμένει ο στόχος για ολοκλήρωση της δημοπρασίας εντός του έτους, όπως έχει τονίσει και ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης.
Ο διαγωνισμός θα οδηγήσει στη χορήγηση:
α) Έως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος στη φασματική περιοχή 3600 MHz.
β) Έως δώδεκα δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 2 GHz.
γ) Έως έξι δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 2×5 MHz στη φασματική περιοχή 700 MHz.
δ) Έως πέντε δικαιωμάτων χρήσης φάσματος εύρους 200 MHz στη φασματική περιοχή 26 GHz.
Η αρχική τιμή εκκίνησης για κάθε δικαίωμα ποικίλλει και ξεκινάει από τις 640.000 ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στη φασματική περιοχή 3600 MHz, ενώ φτάνει τα 25,03 εκατ. ευρώ για τμήματα ραδιοσυχνοτήτων στις φασματικές περιοχές 2 GHz και 700 MHz.
Οι εταιρείες που θα επικρατήσουν στη δημοπρασία για την απόκτηση του φάσματος έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν το τίμημα είτε εφάπαξ είτε σε 10 δόσεις σε βάθος 15ετίας. Στη δεύτερη περίπτωση, καταβάλλουν αρχικά το 30% του τιμήματος, ενώ η πρώτη από τις υπόλοιπες εννέα δόσεις πληρώνεται έπειτα από τρία χρόνια και αφορά μόλις το 6% του τιμήματος που προσέφεραν.
Έτσι θεωρείται πως οι υφιστάμενοι «παίκτες» στην αγορά τηλεπικοινωνιών θα διατηρήσουν ρευστότητα για να προχωρήσουν πιο γρήγορα τις επενδύσεις στην ανάπτυξη των δικτύων 5G.
Ταυτόχρονα χαμηλώνει ο πήχης για είσοδο στην ελληνική αγορά κινητής τηλεφωνίας ενός νέου παίκτη (κάτι που θεωρείται σχεδόν απίθανο…) αφού το αρχικό τίμημα που θα πληρώνει για την απόκτηση φάσματος είναι αρκετά περιορισμένο και η εξόφληση γίνεται σε μια 15ετία, δηλαδή μαζί με τη λήξη του δικαιώματος χρήσης.
Όπως αναφέρεται στο τεύχος προκήρυξης, οι εταιρείες που θα πάρουν φάσμα για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς αναλαμβάνουν την υποχρέωση παροχής υπηρεσιών φωνής και δεδομένων χρησιμοποιώντας το σύνολο των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων επί των οποίων κατέχει δικαίωμα, εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος για την κάλυψη τουλάχιστον του 99% του πληθυσμού σε όλη την επικράτεια και του 95% του πληθυσμού κάθε περιφερειακής ενότητας της χώρας, την κάλυψη του 95 % της συνολικής χερσαίας έκτασης της χώρας, την κάλυψη του 95% του θαλάσσιου χώρου, την κάλυψη του 95% των αυτοκινητόδρομων, του 90% των ευρωπαϊκών οδών, των εθνικών οδών και του 95% του σιδηροδρομικού δικτύου: Αθήνα - Πάτρα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Επιπλέον αναλαμβάνουν την υποχρέωση παροχής ευρυζωνικών υπηρεσιών, χρησιμοποιώντας το σύνολο των ζωνών ραδιοσυχνοτήτων επί των οποίων κατέχει δικαίωμα, με ονομαστικό ρυθμό μετάδοσης τουλάχιστον 100 Mbps στην καθοδική ζεύξη (download) ως εξής:
Σε πρώτο στάδιο και εντός τριών ετών από την έναρξη ισχύος του δικαιώματος για την κάλυψη των γεωγραφικών περιοχών όπου κατοικεί τουλάχιστον το 60% του πληθυσμού της χώρας, για την κάλυψη του 60% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου: Αθήνα - Πάτρα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη, για την κάλυψη, με μέγιστη καθυστέρηση (one-way latency), μεταξύ τερματικού και αντίστοιχου σταθμού βάσης, δέκα χιλιοστών του δευτερολέπτου (10 ms), του 95% των παρακάτω αυτοκινητόδρομων: Αυτοκινητόδρομος Αθήνα - Θεσ/νίκη - Εύζωνοι, Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Πελοποννήσου (Μορέας), Ολυμπία Οδός, Ιόνια Οδός Εγνατία Οδός, Αξονας Κεντρικής Ελλάδος, Αττική Οδός, Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης.
Σε δεύτερο στάδιο και εντός έξι ετών από την έναρξη ισχύος του Δικαιώματος για την κάλυψη των γεωγραφικών περιοχών όπου κατοικεί τουλάχιστον το 90% του πληθυσμού της χώρας, για την κάλυψη του 90% των εθνικών οδών, των αυτοκινητόδρομων και του σιδηροδρομικού δικτύου: Αθήνα - Πάτρα και Αθήνα - Θεσσαλονίκη.
Η επίσημη ανακοίνωση:
"Η Ολομέλεια της ΕΕΤΤ ενέκρινε σήμερα τη δημοσίευση του τεύχους προκήρυξης, βάσει του οποίου θα διεξαχθεί η διαγωνιστική διαδικασία για τη χορήγηση δικαιωμάτων χρήσης ραδιοσυχνοτήτων στις ζώνες 700 MHz, 2 GHz, 3400-3800 MHz και 26 GHz με σκοπό την ανάπτυξη δικτύων κινητών επικοινωνιών 5ης γενιάς (5G).
Η διαδικασία οριστικοποιήθηκε μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ είναι πλήρως συμβατή με το ισχύον ευρωπαϊκό κανονιστικό πλαίσιο. Η ακολουθούμενη διαδικασία διασφαλίζει τον ανταγωνισμό στην ελληνική αγορά, καθώς και την πρόσβαση των παρόχων στο φάσμα ραδιοσυχνοτήτων που χρειάζονται, ώστε να επενδύσουν σε δίκτυα και υπηρεσίες κινητών επικοινωνιών.
Η διαγωνιστική διαδικασία για όλα τα τμήματα συχνοτήτων θα πραγματοποιηθεί μέσω δημοπρασίας πολλαπλών γύρων με αυξανόμενο τίμημα και χρήση ειδικού λογισμικού που έχει αναπτυχθεί για αυτό το σκοπό από την ΕΕΤΤ.
Επισημαίνεται ότι η ανάπτυξη δικτύων 5ης γενιάς αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην αναβάθμιση των τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών προς τον καταναλωτή και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, καθώς μεταξύ άλλων θα προσφέρει τη δυνατότητα σημαντικά υψηλότερων ταχυτήτων και εξαιρετικά χαμηλότερου χρόνου απόκρισης, επιτρέποντας την ανάπτυξη νέων, καινοτόμων εφαρμογών. Η αξιοποίηση των δικτύων 5ης γενιάς εκτιμάται πως θα αλλάξει ριζικά την καθημερινότητα, επιταχύνοντας τον ψηφιακό μετασχηματισμό, ενώ παράλληλα θα προσφέρει σημαντικά οφέλη στην οικονομία.
Το επόμενο βήμα της διαγωνιστικής διαδικασίας είναι η κατάθεση των αιτήσεων συμμετοχής, που έχει οριστεί για την Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020 και ώρα 10:00 έως 11:00 π.μ. Το τεύχος προκήρυξης, όπου περιγράφονται λεπτομερώς οι κανόνες διεξαγωγής και τα στάδια της διαδικασίας, είναι διαθέσιμο στο διαδικτυακό τόπο της ΕΕΤΤ (http://www.eett.gr)".