Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράταση έξι μηνών στις έρευνες της Repsol στα Ιωάννινα

Συναίνεσε η ΕΔΕΥ στο αίτημα της εταιρείας. Οι επιπτώσεις της πανδημίας επηρεάζουν τα επενδυτικά πλάνα των Ισπανών. Τι γίνεται στις υπόλοιπες ώριμες παραχωρήσεις.

Παράταση έξι μηνών στις έρευνες της Repsol στα Ιωάννινα

Τα σημάδια των επιπτώσεων της πανδημίας Covid-19 στον κλάδο της έρευνας κι εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων φαίνονται πια και στην Ελλάδα.

Η μεγάλη πτώση της ζήτησης του αργού πετρελαίου και των τιμών, αλλά και η αβεβαιότητα που κυριαρχεί μετά και τη νέα έξαρση του κορωνοϊού οδηγεί τις πετρελαϊκές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας σε αναπροσαρμογή των επενδυτικών τους πλάνων. Πιο συγκεκριμένα, η ισπανική Repsol που είναι η επικεφαλής κοινοπραξίας με την Energean στην παραχώρηση των Ιωαννίνων βρίσκεται στο τέλος της πρώτης φάσης του ερευνητικού της προγράμματος. Η έναρξη της δεύτερης σηματοδοτεί και την ενεργοποίηση των υποχρεώσεών της για τη διενέργεια της πρώτης ερευνητικής γεώτρησης. Ωστόσο, όπως αναφέρουν πηγές, η υποχώρηση των τιμών του αργού πετρελαίου και η ρευστότητα στην αγορά οδήγησαν την εταιρεία στην απόφαση να αγοράσει… περισσότερο χρόνο, προκειμένου να μειώσει το επενδυτικό της ρίσκο. Με πιο απλά λόγια, αναμένει την τροχιά που θα πάρουν οι αγορές μετά τα νέα δεδομένα στο μέτωπο της πανδημίας.

Ζήτησε, λοιπόν, στις 28 Αυγούστου από την Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων, έξι μήνες παράταση για την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης του ερευνητικού της προγράμματος και την εκπλήρωση των συμβατικών της υποχρεώσεων με το ελληνικό δημόσιο.

Η ΕΔΕΥ στις 17 Σεπτεμβρίου αποφάσισε να συναινέσει στο αίτημα της ισπανικής εταιρείας, «προκειμένου να διευκολυνθεί η ολοκλήρωση της αξιολόγησης των τεχνικών εργασιών που πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο της πρώτης φάσης», όπως αναφέρει στο σκεπτικό της απόφασής της. Η νέα προθεσμία είναι η 2α Απριλίου του 2021, ενώ η δεύτερη φάση των ερευνών της θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στις 2 Απριλίου του 2023.

Αξίζει να σημειωθεί για τις έρευνες υδρογονανθράκων ότι αν ξεκίνησαν με αισιόδοξους οιωνούς πριν από περίπου 8 χρόνια, μέχρι στιγμής κανένα γεωτρύπανο δεν έχει πέσει σε πιθανό στόχο κοιτάσματος πετρελαίου ή φυσικού αερίου. Η ελληνική ιδιαιτερότητα, στην προ Covid-19 εποχή, χαρακτηριζόταν από τη διοικητική γραφειοκρατία και την έλλειψη σχεδιασμού υποδομών όπως επίσης και από τις αντιδράσεις μικρών κοινωνικών ομάδων.

Για παράδειγμα, ο Πατραϊκός Κόλπος λίγο πριν τα περασμένα Χριστούγεννα πήρε παράταση 18 μηνών για την πρώτη γεώτρηση, η οποία μετατίθεται για τον Ιούνιο του 2021. Η ανάδοχος κοινοπραξία (ΕΛ.ΠΕ - Edison) δεν έβρισκε τις επαρκείς λιμενικές υποδομές για τη θαλάσσια γεώτρηση, ενώ οι εκτιμήσεις θέλουν και οι όποιες προετοιμασίες να παγώνουν.

Η παραχώρηση στο Κατάκολο που έχει μισθωθεί στην Energean, αν και βρίσκεται στη φάση της παραγωγής, ταλαιπωρήθηκε επίσης για την αδειοδότηση διαφόρων εργασιών από απίστευτη διοικητική γραφειοκρατία. Με αποτέλεσμα να μην έχει ολοκληρωθεί.

Στον αντίποδα και παρά την αρνητική συγκυρία στις αγορές του πετρελαίου και του upstream, οι ερευνητικές εργασίες όπως οι σεισμικές έρευνες δεν επηρεάζονται τόσο σημαντικά. Έτσι, όπως ανακοίνωσε πριν από μία εβδομάδα η Περιφέρεια Κρήτης, η κοινοπραξία των Total - ExxonMobil - ΕΛ.ΠΕ ενημέρωσαν πως το πρώτο δίμηνο του νέου έτους θα ξεκινήσουν το ερευνητικό τους πρόγραμμα στις θαλάσσιες παραχωρήσεις «Δυτικά» και «Νοτιοδυτικά της Κρήτης».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v