Τουρισμός: Ελπίδες για βοήθεια από... αέρος

Αυξήθηκαν 50% οι διαθέσιμες θέσεις σε προγραμματισμένες πτήσεις στην Ευρώπη σε μία εβδομάδα. Πώς κινούνται οι βασικοί ανταγωνιστές της Ελλάδας, Ισπανία και Τουρκία. Ποια περιοχή του πλανήτη καταγράφει τη μεγαλύτερη αύξηση.

Τουρισμός: Ελπίδες για βοήθεια από... αέρος

«Μύρισε» καλοκαίρι! Το επιβεβαιώνει ο προγραμματισμός  πτήσεων των αεροπορικών εταιρειών για την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου. Αυτήν ακριβώς που διανύουμε ήδη και συνδυάζεται με την επίσημη έναρξη της φετινής συρρικνωμένης τουριστικής περιόδου στην Ελλάδα.

Τα στοιχεία του εξειδικευμένου σε θέματα αερομεταφορών οργανισμού OAG δείχνουν πως την τρέχουσα εβδομάδα καταγράφηκε η μεγαλύτερη αύξηση διαθέσιμης χωρητικότητας των αεροπορικών εταιρειών, η οποία μεταφράστηκε σε επιπλέον 8,2 εκατ. προγραμματισμένες θέσεις σε όλο τον κόσμο, σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα. 

Επειδή, όμως, κάθε νόμισμα έχει δύο όψεις, οι  διεθνείς αναλυτές αναμένουν ένα κύμα ακύρωσης πτήσεων καθώς τα στελέχη των αεροπορικών εταιρειών βρίσκονται πάνω από τα συστήματα κρατήσεων, προκειμένου να οριστικοποιήσουν την πραγματοποίηση πτήσεων ανάλογα με τη ζήτηση.

Οι συνολικές προγραμματισμένες θέσεις σε πτήσεις για την τρέχουσα εβδομάδα κινούνται στα επίπεδα του 41% των θέσεων που ήταν διαθέσιμες την αντίστοιχη εβδομάδα πέρυσι. 

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του OAG, δύο περιοχές του πλανήτη οδηγούν την «κούρσα» αύξησης διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων, από τις οποίες η μία ενδιαφέρει ιδιαίτερα την Ελλάδα και τον τουρισμό της.

Η πρώτη είναι η Νότια Ασία, η οποία κατέγραψε διπλασιασμό των προγραμματισμένων θέσεων μέσα σε μία εβδομάδα, με την Ινδία να οδηγεί την «κούρσα» προσθέτοντας 1,4 εκατ. θέσεις. 

Η περιοχή, όμως, που ενδιαφέρει την Ελλάδα είναι η Ευρώπη. Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει πως την εβδομάδα που διανύουμε, σημειώθηκε αύξηση προγραμματισμένων θέσεων κατά 47%. Ενδεικτικό της κινητικότητας που σημειώνεται στις ευρωπαϊκές αγορές, με αφορμή τη σταδιακή επανεκκίνηση της λειτουργίας των προορισμών διακοπών της Μεσογείου σε συνδυασμό με την επαναδραστηριοποίηση ξενοδοχείων, αεροπορικών εταιρειών και τουρ οπερέιτορ.

Ας σημειωθεί πως η άνοδος της Ευρώπης καταγράφεται ενώ βρίσκεται πρακτικά εκτός… κάδρου η αγορά της Βρετανίας, τουλάχιστον μέχρι 15 Ιουλίου. Εφόσον οι πτήσεις από Βρετανία για την Ε.Ε. επανεκκινήσουν μετά τα μέσα Ιουλίου, αναμένεται να επανέλθει στην αγορά μεγάλο μέρος των θέσεων που ήταν διαθέσιμες τουλάχιστον τον Ιανουάριο, όταν ξέσπασε η πανδημία. 

Υπάρχει, ωστόσο, ένα ακόμα σημείο το οποίο θα πρέπει να συνυπολογιστεί από το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης αλλά και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Κι αυτό αφορά στην αντεπίθεση που εμφανίζεται να επιχειρεί η ιρλανδική εταιρεία χαμηλού κόστους Ryanair, με προφανή στόχο να αυξήσει τα μερίδιά της στις ευρωπαϊκές αγορές, αξιοποιώντας την επιφυλακτικότητα ή αδυναμία αρκετών παραδοσιακών ισχυρών «παικτών» της ευρωπαϊκής αεροπορικής αγοράς. 

Ενδεικτικό της αντεπίθεσης που επιχειρεί η Ryanair είναι το γεγονός πως από τα 2,2 εκατ. επιπλέον θέσεις που είναι διαθέσιμες αυτή την εβδομάδα στην ευρωπαϊκή αγορά (6,8 εκατ. έναντι 4,6 εκατ. θέσεις την προηγούμενη εβδομάδα), οι 450.000 προστέθηκαν από τη Ryanair. Το αποτέλεσμα είναι πως την εβδομάδα που διανύουμε, η ιρλανδική εταιρεία εμφανίζεται ως η μεγαλύτερη (σ.σ. από άποψη διαθέσιμων θέσεων) αεροπορική εταιρεία σε ολόκληρη τη δυτική Ευρώπη.

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Τουρισμού ανακοίνωσε τη στρατηγική συμφωνία με τον ταξιδιωτικό όμιλο TUI, προκειμένου να στείλει κατά προτεραιότητα στην Ελλάδα 1,5 εκατ. πελάτες του. Σχεδόν τους μισούς απ’ όσους έστειλε πέρυσι, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνονται και αρκετές χιλιάδες οι οποίοι ήταν επιβάτες κρουαζιέρας. Συνυπολογίζοντας πως ο όμιλος TUI χρειάστηκε πρακτική στήριξη 1,8 δισ. ευρώ από το γερμανικό Δημόσιο, για να μην καταρρεύσει. Λαμβάνοντας, επίσης, υπόψη πως ο όμιλος TUI, όπως και οι άλλοι ισχυροί Γερμανοί τουρ οπερέιτορ,  στέλνουν κατά προτεραιότητα τους πελάτες τους στα ξενοδοχεία που ελέγχουν άμεσα ή έμμεσα οι ίδιοι.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει να συνυπολογίσουν οι Έλληνες ξενοδόχοι είναι το γεγονός πως καταγράφουν αξιοσημείωτη αύξηση προγραμματισμένων θέσεων οι βασικοί ανταγωνιστές της Ελλάδας. 

Η μεν Ισπανία καταγράφει εκρηκτική αύξηση θέσεων 60% σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, δείχνοντας πως μάλλον δεν θα δυσκολευτεί να διατηρήσει τα μερίδιά της στον ευρωπαϊκό τουρισμό. Η Τουρκία, την ίδια στιγμή,  εμφανίζει αύξηση θέσεων 26,8% έναντι της προηγούμενης εβδομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v