Στην... εντατική έβαλε ο κορωνοϊός την Golden Visa

Βαριές ήταν οι συνέπειες της πανδημίας στο πρόγραμμα χορήγησης άδειων διαμονής στη χώρα μας. Με διαφορά στην πρώτη θέση παρέμειναν πάντως οι Κινέζοι. Ενδιαφέρον και από υπηκόους των ΗΠΑ. Η κατάταξη των υπόλοιπων χωρών.

Στην... εντατική έβαλε ο κορωνοϊός την Golden Visa

Ισχυρό πλήγμα στο ελληνικό πρόγραμμα Golden Visa επέφερε η πανδημία του κορωνοϊού, καθώς κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2020 χορηγήθηκαν μόλις 271 νέες άδειες.

Η κατακόρυφη πτώση οφείλεται προφανώς στην «αποχή» των Κινέζων, οι οποίοι είναι μακράν οι «καλύτεροι πελάτες», με τον συνολικό αριθμό αδειών διαμονής που έχουν αποκτήσει από το 2014 (πρώτο έτος εφαρμογής του προγράμματος) να ξεπερνούν τις 5.500.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία (22/5) της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, έως τις 31/3/2020 ο συνολικός αριθμός χορηγήσεων αδειών διαμονής ανήλθε στις 7.550, εκ των οποίων οι 7.279 είχαν δοθεί έως το τέλος του 2019. Από την αφαίρεση, προκύπτει ότι κατά τους πρώτους τρεις μήνες του έτους χορηγήθηκαν, όπως προαναφέρεται, 271 νέες άδειες.

Αν και αφορά μόνο το πρώτο τρίμηνο του έτους, για λόγους σύγκρισης θα πρέπει να αναφέρουμε ότι καθ' όλη τη διάρκεια του 2019 χορηγήθηκαν 3.172 άδειες, καταγράφοντας την καλύτερη επίδοση από την έναρξη εφαρμογής του προγράμματος. Η χαμηλή «πτήση» του προγράμματος κατά το πρώτο τρίμηνο φαίνεται ότι είναι δύσκολο να ανατραπεί στο υπόλοιπο της χρονιάς, καθώς η αβεβαιότητα με την πανδημική κρίση παραμένει.

Το πρόγραμμα της «Χρυσής Βίζας» αποδεικνύεται ότι έως σήμερα αποτελεί… κινεζική υπόθεση, ενώ στα υπόλοιπα ποιοτικά στοιχεία προκύπτει μια σταδιακή μείωση του ρωσικού ενδιαφέροντος, εν αντιθέσει με την αυξητική τάση που καταγράφει η χορήγηση αδειών προς υπηκόους της γειτονικής Τουρκίας.

Αξιοσημείωτο στοιχείο είναι και η εμφάνιση των υπηκόων των ΗΠΑ, οι οποίες, αν ληφθεί υπόψη και ο αριθμός των οικογενειακών μελών που δικαιούνται άδειας διαμονής, μπήκαν στο «κάδρο» της πρώτης δεκάδας με τις περισσότερες χορηγήσεις.

Όπως προαναφέρθηκε, σε σύνολο 7.550 αδειών διαμονής που χορηγήθηκαν έως τις 31/3/2020, οι 5.504 έχουν αγοραστεί από Κινέζους. Στη δεύτερη θέση, με 519 άδειες, βρίσκονται οι υπήκοοι της Τουρκίας, η οποία εδώ και καιρό έχει υποσκελίσει τη Ρωσία, η οποία έρχεται τρίτη με 374 άδειες.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η υποχώρηση της Ρωσίας από τη δεύτερη στην τρίτη θέση δεν οφείλεται μόνο τόσο στην αύξηση των αγορών ακινήτων από Τούρκους, αλλά από το γεγονός, όπως προκύπτει από τα στοιχεία προηγούμενων ετών, ότι αρκετοί Ρώσοι μετά την παρέλευση της πρώτης πενταετίας δεν αιτήθηκαν την ανανέωση των αδειών διαμονής.

Για παράδειγμα, στο τέλος του 2019 ο αριθμός των αδειών διαμονής σε Ρώσους αγοραστές ακινήτων ανερχόταν στους 382. Αντίστοιχα, ο αριθμός των Τούρκων επενδυτών που είχαν «χρυσή βίζα» ήταν 487.

Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Λίβανος με 156 άδειες και στην πρώτη δεκάδα βρίσκονται κατά σειρά η Αίγυπτος με 152, το Ιράν με 120, το Ιράκ με 93, η Ιορδανία με 69, η Ουκρανία με 65, η Συρία με 58, ενώ άλλες 440 άδειες διαμονής έχουν χορηγηθεί σε υπηκόους άλλων χωρών.

Αν ληφθούν υπόψη και τα μέλη οικογενειών επενδυτών που δικαιούνται άδεια διαμονής, τότε ο συνολικός αριθμός των κατόχων «χρυσής βίζας» στα τέλη Μαρτίου ανερχόταν στις 22.505 άτομα. Ως προς την κατάταξη της πρώτης δεκάδας, συμπεριλαμβανομένων των οικογενειών των επενδυτών, δεν αλλάζει κάτι, πλην της εισόδου των ΗΠΑ στη δέκατη θέση με 186 άδειες.

Στην κορυφή, φυσικά, βρίσκεται η Κίνα με 16.623 άδειες, η Τουρκία με 1.416, η Ρωσία 998, ο Λίβανος με 495, το Ιράκ με 384, το Ιράν με 378, η Αίγυπτος με 360, η Ιορδανία με 212, η Συρία με 198 και οι ΗΠΑ με 186. Στις παραπάνω, προστίθενται και άλλες 1.255 άδειες διαμονής σε πολίτες άλλων χωρών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v